Manusia

Petang itu,

"Bedah, pagi tadi si Mad jeling-jeling kat aku. Bestnye!" Seloroh Fatimah.
"Best ar kau Timah. Ada org minat kat kau. Aku ni sapala kan..." kata Zubaibah nada perlahan.
"Wei, janganla cakap camtu. Sedihla cmni.."

Malam itu,

"Timah, kau rasa, org Palestin tu mati syahid ke? Bukan ke dorg lawan sebab geram kat Israel tu. Nak balas dendam..."
"Ntahla. Mende ni, org cakap macam2... ada kata.... ada kata.. Aku rasa baik dorg ni yang mana-mana pun tak yahla main bom2, buat ssh semua org ja.."
"Tula, aku dengar, tanah tu pun asalnya tak tahu siapa yang punya.. blah2.. blah.."

Esoknya,

"Siti, kau gi semangat-semangat cerita ni buat pa.. bukan boleh menang pun kat Palestin. Baik kau balik rumah, gi study rajin2.."

Di Rumah.

"Nak study apa ya?"

"Hurmm.."

"Hah, ada Juara Lagu...."
Sabda Nabi s.a.w.
"Akan datang suatu zaman, sabarnya seseorang atas agamanya, sepertinya menggenggam bara api" (hadith)


Sungguh, kita melihat setiap perkara dalam sudut yang pelbagai. Ada yang mewacanakan sesuatu perkara menurut perspektif pada kaca matanya yang tersendiri. Ianya atas dasar dan tujuan yang tersendiri. Maka ianya dikatakan niat.

Bagi mereka yang mewadahkan sesuatu kertas yang ada padanya untuk dituliskan segala perihal perkara yang disukainya, perkara yang terjadi dalam kehidupannya seharian(diari), maka kertas itu cukuplah untuknya. Untuk rujukan buatnya. Maka mereka boleh dikatakan mempunyai perasaan kasih dan cinta pada diri yang mendalam.

Untuk mereka yang melihat kertas sebagai alat yang bakal menggempur segala musuh alam, dan menaikkan segala macam semangat jati yang mapan, lalu menyuburkan semua kealpaan umat, maka, ianya ditujukan khas buat umat.

Tetapi hal ini cukup tidak mesra akal. Rasanya tidak manis di lidah dan tidak kenyang di perut. Manusia cukup anti kebangkitan dan anjakan paradigma. Pokoknya dirasakan sepertinya ini tidak berdarah muda. Tidak seperti teman-teman seegoan. Tidak happy-happy dan enjoy.

Terus inilah yang dikatakan perjuangan! mengibar yang hak dan menurunkan yang batil mahupun batil itu cukup seronok dan puas menurut nafsu. Ketepikan keseronokan diri untuk mengapai keseronokan yang lebih sempurna. Keseronokan yang tiada tolok bandingannya. Keseronokan yang kekal terus atas kemenangan di dunia. Keseronokan bertemu Yang Maha Pencipta!

p/s: dialog yang di atas merujuk contoh bicara happy-happy.. diadunkan semua perkara hingga lengkap dirinya.. lantas dihujahi manusia dgn pelbagai tafsiran..

Coretan insan lemah.

Tahniah Sahabat!

Syukur pada ilahi, kerana kembalinya umat islam dibangkitkan dengan realiti kehidupan mereka. Masyarakat mula berfikir bahawa kita secara hakikinya diciptakan dengan segala fitrah. Ada permulaan dan ada penghujungnya. Ada tujuan hidup. Dan ada peranan seta tugasan yang perlu dilaksanakan atas bumi pinjaman ini. Bukan hanya memikirkan tentang apa yang harus dipenuhi dalam hidup sahaja.

Mungkin ada yang bertanya, mengapa kita menjerit melaungkan kesetiaan terhadap Islam dan mula berkumpul membantah segala tindakan musuh-musuh Islam? Ke manakah perginya semua pekikan dan laungan itu? Adakah akan didengari oleh si penjahat keparat lalu menghentikan tindakan terkutuk mereka? Ataupun ia mampu menggetarkan hati-hati mereka lalu berundur dari tanah mulia bukan miliknya? Ketahuilah bahawa segala usaha yang dilakukan, walaupun hanya secebis rasa sedih dan kasihan terhadap saudara-saudara di Palestin tetap bernilai di sisi Allah s.w.t.

Umumnya, masyarakat makin berkembang dan mula sedar akan peranan yang mereka perlu mainkan atas pentas duniawi ini. Rata-rata membincangkan apa yang berlaku di sana(Palestin) dan sumbangan yang boleh diusahakan buat saudara seakidah mereka. Lalu mewujudkan biah solehah yakni merujuk perbincangan tentang permasalahan umat.

Biasanya ,keluh para dae' begitu sukar untuk mewujudkan biah sebegini dikalangan masyarakat umum kerana kebanyakan mereka begitu seronok dengan kehidupan mereka lalu terleka tujuan asal mereka menjejakkan kaki ke bumi Allah s.w.t. Tambahan pula, bicara yang menjadi tumpuan umum, isu-isu yang hangat diperkatakan mengikut arus peredaran zaman.Persoalan seterusnya, apa sebenarnya yang patut kita lakukan untuk menegakkan Islam betul-betul pada tempatnya? Sebenarnya jawapannya cukup terpampang luas ditunjukkan sendiri oleh utusan Tuhan, Nabi Allah, Muhammad s.a.w. yang menganjurkan kita kembali kepada Sirah bagaimana Baginda membina para sahabat ketika itu. Kaum Muhajirin dan Ansar diterapkan dengan tautan iman dan ukhuwah. Dan muslimin disemaikan tentang hakikat kehidupan di dunia. Kemudian barulah terbina umat yang betul-betul padu!Dunia zaman moden turut mengundang fitnah yang cukup hebat. Dengan maksiat-maksiat yang cukup menebal dimana-mana dan amalan kebaikan dilihat begitu enteng sekali. Oleh itu, berusahalah untuk mendapatkan biah yang baik untuk membina diri kita. 'Uzlah'lah (larilah) dari biah-biah yang kurang membina, kerana ianya hanya akan menempa kita terjerumus ke dalam dunia maya aturan musuh-musuh Islam. Apa-apapun yang penting, hayati kata-kata ini;


Medan kata-kata tidak sama dengan medan amal. Medan amal tidak sama dengan medan Jihad. Medan Jihad yang salah tidak sama dengan medan Jihad yang Sahih yang berhasil lebat dari pengorbanan yang minimal dan optimal” (Hasan Al-Banna)

Rintih Hati ini!

“Ya Allah, bantulah orang-orang Islam, Muslimin, serta para MUJAHID di Palestin dan Gaza.”


Merujuk apa yang berlaku di bumi suci umat Islam, Baitul Maqdis. Kiblat yang pertama. Tempat berlakunya peristiwa Israk Mikraj.

“Ya Allah, janganlah engkau ambil GAZA atas kelalaian(dosa-dosa) kami.”Dosa? Apa yang telah aku lakukan? Aku berdoa. Aku bersedekah. Aku membaca berita.

Tetapi tetap aku tak merasai dekatnya pertalianku dengan saudara-saudara di sana. Tetap aku tak dapat mengaitkan perananku dalam perjuangan para syuhada’. Tetap aku tak rasai semua ini ujian daripada Allah atas kerosakan yang aku lakukan atas bumi milikNya. Aku orang Islam yang masih tidak menjaga solat jamaah, bacaan quran, puasa, solat malam, sedekah…

Hubungan aku dengan tuhanku amat jauh. Lalu aku berdoa. Ke manakah perginya doaku? Di atas angin-angin, atau di kaki-kaki bukit, atau di puncak awan, atau sekadar di lapisan-lapisan langit.

Bagaimana pula dengan rakan-rakanku?


“Ya Allah, BANGKITKANLAH umatku yang sedang tidur!”
Allah menghantarkan bantuan ribuan (malahan mungkin jutawan atau tak terkira) malaikat bagi menggempur musuh-musuh di medan Badar yang jauh lebih 3 kali ganda daripada tentera muslimin. Bagaimanakah mereka mendapat bantuan tentera-tentera Allah? jawapannya kerana mereka telahpun mencapai tahap minimum untuk LAYAK menerima bantuan daripada Allah.

Aku juga mahu layak menerima bantuan Allah, begitu juga rakan-rakanku. Maka, harusnya aku berusaha saling tolong-menolong untuk lakukan kebaikan. Saling ingat mengingat tentang menjaga Islam, Iman, dan Ihsan... Bukan tolong menolong ke arah kemaksiatan...

Mari kumpul hati-hati kita untuk bertaut dalam cahaya iman dan ukhuwah sepertimana Rasulullah tautkan kaum Muhajirin dan Ansar. Lalu membentuk umat yang kuat dan kental. Biar apa-apa ujian datang melanda. Biar Amerika Syarikat. Biar si Zionis Laknat! Akan kita tempuh dengan bantuan dan redha Allah s.w.t. Dan akhirnya mendapat tenang untuk melangkah ke syurga milik yang Maha Esa. WS.

MUJAHID.GAZA.BANGKITLAH.
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template