Makan Suap

Merujuk tajuk di atas, post kali ini bukanlah untuk membicarakan tentang simpulan bahasa ‘Makan Suap’. Bukanlah untuk mengetengahkan tentang Perhimpunan Agong Umno baru-baru ini yang hangat memperkatakan tentang isu politik wang, makan suap, suap menyuap, rasuah dan sebagainya. Bukan jua untuk mendedahkan statistik tangga rasuah Malaysia di mata dunia.Tetapi post ini hanyalah untuk mengajak kita mengimbau kembali di kala kita masih kecil, dijaga dengan penuh kasih sayang oleh ibu yang tercinta. Kita dibelai, dan dimanja sehinggakan tika kita kelaparan, ibulah yag menyuap makanan dengan tangan lembutnya terus ke mulut kecil kita. Hal ini jelas, ketika kita tak punyai kebolehan untuk menyuapkan makanan ke mulut sendiri. Ketika kita masih lemah. Hanya mampu untuk merengek meminta sesuap nasi, cereal, biskut,susu dsb.

Firman Allah swt;
"Allah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan sesudah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan sesudah kuat itu lemah kembali dan beruban..."(Ar Rum)


Kemudian, jika kita perhatikan, bezanya ketika di sekolah dahulu. Segala ilmu yang disuap tiap-tiap satunya oleh guru yang mulia.Keadaan ini sehinggakan segala latih tubi, gerak gempur, perkampungan ilmu dan penekanan yang cikgu berikan pada setiap bab dan topik menjadi penyebab atau faktor kejayaan kita pada hari ini(kecuali mereka yang benar-benar berjaya 100% atas usaha mereka sendiri).Jasa guru memang besar, hanya Allah swt yang mampu membalasnya kembali.


Berbalik pada bumi yang nyata ini. Secara peribadinya, saya rasakan Pelajar Perubatan MOU di mesir turut mendapat layanan suapan yang sama. Kami diajar satu persatu, diberikan nota-nota yang masuk di dalam peperiksaan dsb. Mungkin, berlainan di kebanyakan Universiti lain(Negara lain atau di al Azhar sendiri), situasi menyuap ilmu ini kurang ketara. Impaknya, ramai pelajar yang mula belajar untuk menyuap sendiri.

Dalam erti kata lain, mereka mula belajar berdikari dan berusaha sendiri untuk memperoleh ilmu tersebut. Konsep selalu bertanya, selalu berfikir, selalu menilai dll dapat merangsang sel-sel otak kita untuk berubah daripada mod disuap kepada mod menyuap.

Dan jika kita dapat perhatikan, ramai tokoh yang masyhur dan cukup terkenal melonjak jauh mengatasi pemuda-pemuda pada zamannya dengan mod ini dan dengan berfikiran yang kritis. Pada akhirnya, lahirlah individu-individu seperti as-Syafiee, ibnu Sina, ibn Rusy, al-Khawarizmi dan banyak lagi.

Jadi, marilah sama-sama kita memaksimakan kekuatan akal yang merupakan nikmat yang cukup besar kurniaan ilahi. Mana tahu, jika kita perah sedikit sahaja lagi, kita mungin, akan temui pelbagai jawapan yang tak terjawab selama ini...Ws

Di hujung terowong gelap, muncul CAHAYA!!

Article yang saya ceduk dari seorang sahabat, Assidiq Fauzan @http://heimujahid.blogspot.com/


Ini semua adalah keratan akhbar dari Berita Harian yang memaparkan pelajar cemerlang SPM tahun ini. Saya perasan, pelajar-pelajar cemerlang ini sangat berlainan dengan tahun-tahun lepas.

Mari kita ‘flashback’ sedikit.

2004 : Pelajar SPM Terbaik Malaysia adalah Nur Amalina Che Bakri. Bertudung kecil, sering memberitahu bahawa beliau juga gemar menonton televisyen dan mendengar muzik pada waktu lapang. ( Bagi saya, walaupun keputusannya bagus, namun ‘attitude’nya masih belum cukup untuk menjadi role-model muslimah sejati.)

2005 : Pelajar cemerlang semuanya adalah pelajar cina-buddha

2009 : Hanya ada 5 berita pada akhbar Berita Harian menceritakan tentang peribadi pelajar cemerlang SPM tahun ini. Menariknya, 3 daripadanya memberikan tips hidup yang cukup islamik dan bernas.

Gambar 1: Nik Nur Madihah, pelajar terbaik SPM 2009 dari Maahad Muhammadi (perempuan) memberitahu beliau mengulangkaji pelajaran setiap pagi selepas solat tahajjud dan membaca quran

Gambar 2: Mohammad Aizuddin Muhammad Ya’akob, dari SMKA Syeikh Haji Muhd Said, Seremban menceritakan beliau sangat mementingkan hubungan dengan Allah dengan melaksanakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya.

Gambar 3: Pasangan kembar Rohamina dan Rohaisha Jamil dari SMK King George 5, Seremban memberitahu pemberita bahawa mereka sering solat hajat dan membaca quran.

Inilah contoh yang kita tunggu-tunggu. Mereka berjaya memberitahu 27 juta rakyat Malaysia bahawa kecemerlangan syakhsiah mestilah seiiring dengan akademik. Tahniah buat mereka!

p/s; bukankan sekarang masyarakat sedang sibuk dengan isu pelajar sekolah, dengan buli, bunuh, isu mengandung awal dll. Harapnya mereka dapat cari penyelesaian dengan 3 keratan akhbar ni.

Taburkan Jasa Semaikan Budi

In Team
Taburkan Jasa Semaikan Budi


Pengalaman silam mengajar erti hidup
Amat payah untuk kita harungi
Mengapa masih ada di antara kita persengketaan

Perjalanan waktu
Sering menghambat kita
Kian hampir pada titik hujungnya
Tak perlu ragu-ragu
Untuk tegakkan tugu kemerdekaan

Segala-galanya kini telah disediakan
Untuk kita teruskan bersama
Jangan biarkan musuh merapatinya
Hancurkan kedamaian kita

Selagi kita mampu pertahankan
Maruah agama, bangsa dan Negara
Selagi itulah kita kan bersatu
Di situ letak kunci kejayaan kita bersama

Taburkan jasa dan semaikan budi
Jadilah kita warga yang berbakti
Tiup semangat cintakan Negara
Demi pewaris bangsa anak-anak generasi kita

Duhai bangsaku
Marilah sama kita kekalkan keamanan dan keharmonian
Demi agama, bangsa dan tanah air tercinta……

p/s; terima kasih semua akh atas memori yang sungguh indah..

Jemputan khas pada Jumaat, 13 Mac 2009

Pembawa Rahmat seluruh Alam


Tarikh 12 Rabiulawal mengingatkan segenap kaum muslimin akan peristiwa yang cukup besar. Tarikh keramat ini menyaksikan kelahran Nabi Allah saw yang membawa sinar rahmat ke setiap pelusuk alam. Siapa sangka, kelahiran bayi kecil di tengah-tengah kerosakan bangsa jahiliah ini mampu mengejutkan dunia lantas mengubahnya kembali pada fitrah dan hakikat yang sebetulnya.

Umat Islam dinihari seharusnya mengambil iktibar yang cukup besar daripada kelahiran ini kerana setiap perkara yang dilakukan, diiyakan, dan dilontarkan oleh Baginda saw merupakan paksi atau syariat Islam itu sendiri. Bagaimana Baginda berhadapan dengan mesyarakat jahiliah, berhadapan dengan kaum kafir zimmi dan harbi, berhadapan dengan golongan munafiq, dan bermuamalat sesama kaum muslimin.Apa yang Baginda terapkan dalam setiap Sahabat, dengan kekuatan aqidahnya dan kekuatan iman. Hinggakan mereka sentiasa dalam iman yang cukup hebat, pengorbanan mereka, kesengsaraan mereka, dan pencapaian mereka. Kita seharusya yakin dengan sebenar-benarya dengan rijal-rijal yang telah dibina oleh Rasulullah saw yang akhirnya berjaya menakluki 1/3 dunia. Kata Saidina Umar mafhumnya, "Kalaulah aku tahu ada lagi negeri-negeri yang belum mendapat sinar Islam, pasti aku akan bersegera belayar ke sana."

Berbalik pada diri kita pada hari ini, di manakah kekuatan kita? Bagaimanakah iman kita?

Jika dilihat pada pencapaian akademik, kita pasti dapat melihat dengan jelas bagaimana kita meningkat dari satu tahap ke tahap yang lain.Dari membaca ABC kepada belajar menghafal sifir kepada menerokai Newton's Law kepada mengkaji metabolisma badan manusia dsb. Peningkatan yang cukup jelas.

Lihat pula pada Iman kita? Ke manakah pencapaian Iman kita?Jika kita ada Sekolah atau Universiti selaku gedung ilmu yang mana berlakunya peningkatan ilmu secara sistematik dan tersusun. Dengan silibus-silibus yag makin membina tahapannya. Dan kita beriltizam dengannya untuk pencapaian akademik yang tinggi.

Bagaimanakah pula Iman kita? Dimanakah gedung iman yang teratur dan tersusun yang mampu membina Iman kita dari satu darjah ke darjah yang lain? Yang mempu kita beriltizam dengannya untuk meningkatkan iman kita. Atau kita sekadar pasrah akan hakikat iman manusia yang turun dan naik?

Kawan-kawan,
Jika hubungan dengan Allah itu diukur hanya dengan pencapaian minda sahaja, tentu sekali yang berada dekat di sisi Allah swt itu merupakan saintis dan orientalis Barat. Tetapi yang dilihat oleh Allah ialah taqwa didalam hati-hati hambanya. Imannya, akidahnya, ukhuwahnya, pengorabanannya dll.

Sahabat yang mulia,
Carilah biah-biah yang boleh membina diri saudara. Carilah 'bilik darjah' yang boleh saudara menfaatkan untuk memahami Islam dengan lebih dekat. Carilah 'sekolah' yag mampu meningkatkan prestasi Iman saudara.

Moga-moga kesibukan kita untuk menjaga dan membina Iman menjadi bukti taat setia kita kepada Allah swt dan mampu melayakkan kita menjejakkan kaki ke Syurga abadi. Kerana, sungguh! anugerah syurga itu cukup mahal nilaiannya. WS
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template