Mati

"Setiap yang bernyawa itu, pasti akan menghadapi saatnya kematian."

Mati itu adalah kepastianMati itulah pengubat segala keangkuhan manusia terhadap apa-apa pun. Sehebat manapun seseorang itu, setinggimana pun, semuliamana pun, hatinya pasti bergetar mendengar kematian. Sifirnya mudah, lebih dalam kecintaan manusia terhadap kehidupan dunia, lebih dahsyat ketaran di hatinya, timbul perasaan sayang yang membuak-buak untuk meninggalkan kehidupan dunia menuju kehidupan akhirat.

Manusia mana-manapun, yang merasakan dirinya itu hebat, tak boleh lari daripada kematian. Dan dengan mengingati matilah, manusia akan kembali bangun dari buai lena duniawi yang penuh dengan kenikmatan yang merupakan pinjaman semata-mata.

Katakanlah: "Sesungguhnya kematian yang kamu larikan itu, sesungguhnya pasti kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan." (Al-Jumu'ah;8)

Adakalanya manusia alpa, apabila diberikan nikmat bercakap. Lidahnya, oleh sebab terlalu lama bersambung pada dirinya, dirasai seperti sebahagian daripada miliknya yang kekal. Haknya yang mutlak. Lalu dilontarkan segala isi bumi yang mampu diluahkannya. Pada hakikatnya, semua itu hanyalah pinjaman yang bersifat “you pay as you say” semata-mata. Semuanya termaktub dalam Kitab Amalan Sijjin dan Illiyyin yang akan dipersoalkan kelak.

Sampai satu hari, lidah manusia terkunci dari boleh berkata-kata. Sebaliknya, melawan fitrah asalnya, seluruh anggota badan manusia pula yang dijadikan boleh berkata-kata. Sehinggakan kulit itu sendiri yang menjadi saksi pada setiap pergerakan tubuh kita, setiap percakapan kita, setiap tingkahlaku dan setiap kerjaan kita. Firman Allah s.w.t.;

“Sehingga apabila mereka sampai ke neraka, pendengaran, penglihatan dan kulit mereka menjadi saksi terhadap mereka tentang apa yang telah mereka kerjakan.”“Dan mereka berkata kepada kulit mereka: "Mengapa kamu menjadi saksi terhadap kami?",


Kulit mereka menjawab: "Allah yang menjadikan segala sesuatu pandai berkata telah menjadikan kami pula pandai berkata,…

Kulit menjawab dan menjadi saksi segala perbuatan kita kelak.

…..dan Dialah yang menciptakan kamu pada kali pertama dan hanya kepada-Nya lah kamu dikembalikan."(Fussilat;20,21)

Dan sebagaimana Allah boleh menciptakan kamu, sebagaimana Allah boleh menjadikan lidah kamu berkata-kata, sebagaimana Allah memberi segala kenikmatan kepada kamu, sebegitulah jua Allah menjadikan kulit boleh berkata-kata. Adakah ianya mustahil? Sudah semestinya tidak!

Begitulah juga kematian akan menyebabkan kita berfikir berpuluh kali sebelum bertindak. Benarlah kata Nabi s.a.w., “Orang paling cerdik di kalangan kamu adalah orang yang paling banyak mengingati Kematian...”

Manakala, bagi hambaNya yang soleh pula, kerinduan yang tidak dapat digambarkan untuk bertemu Rabb yang Maha Mencipta. Rasa penat lelah, kesabaran dan ketabahan untuk menegakkan Kalimah Allah terpadam apabila bertemu Rabbnya. Itulah yang paling diingini, Redha Tuhan dan Ketenangan dalam Jiwanya menghadapi segala cabaran mendatang yang tak kian sudah. Wallahu'alam.

Kita Semua, Aset Berharga Ummah!

Bismillah..(tajdid niat)

Wah, semangat baharu tahun ini.. maaflah lambat update blog.. musim imtihan nih..

Baiklah..

Untuk kali ini.. beberapa perkara yang saya telah terlepas..


Pertamanya dan terutamanya, untuk mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat Ust Os dan Ukti Syarifah Aishah yang dikaasihi. Secara officialnya, ditulis disini.. Maaf Ust Os, ana tak mampu nak tulis entry utk ust.. dah ramai yag tulis.. ana cuma boleh manadah tangan doa kahwin utk ust.. setiap kali dengar lagu maher zain..~ Barakallahulakuma.. ok kot?

Keduanya, untuk tahun baru ini..

Rasanya semua orang pun sudah ada azam masing-masing, kan? Rasanya begitulah.. ada yang nak mumtaz tahun ini, ada yang nak makin rajin ke kelas, ada yang nak berubah itu ini.. tapi, apa yang saya harapkan untuk kita semua, sama-sama dapat merasakan bahawa, "Setiap Kita adalah Aset Berharga buat Ummah!"

Saya perlu melaungkan dengan jelas, "Kita Semua merupakan Aset Berharga Ummah!"

Saya perlu mengatakan dengan ikhlas, "Kita-kita adalah Aset Berharga Ummah!"

Saya perlu menyatakannya benar-benar daripada hati supaya sampai ke hati,
"Kita Semua adalah Aset Tak ternilai Umat Islam!"

Benar, betul-betul ni.. tak tipu.. tak main-main.. Kita Semua, setiap kita, setiap jiwa-jiwa yang bergelar muslim, setiap manusia yang mengucapkan dua kalimah syahadah adalah Aset sangat bernilai buat Ummah..


Walau apa pun, niat, azam, matlamat, cita-cita kita.. janganlah lupa untuk menyatakan,

"Kita Semua adalah Aset Berharga buat Ummah!"

jangan lupa, janganlah persiakannya, walaupun seketika..~

The Secret behind the Great Warrior

(gambar sekadar hiasan)

1400 tahun yang lalu, seorang satria agung dan terlampau hebat telah menemui rahsia kekuatan yang tiada tolok bandingnya. Rahsia ini belum berjaya dirungkai sepenuhnya oleh mana-mana pahlawan, pendekar, ninja, panglima, agent perisik, samurai atau sesiapa sahaja di atas muka bumi ini. Ada yang mengatakan resepi itu ini, kunci itu ini, dan rahsia itu ini, tetapi masih tidak berjaya mengumpulkan rahsia sebenar untuk memiliki kekuatan satria itu. Dan sebahagiannya telah hampir-hampir mahir ilmu disebalik kekuatan ini, tetapi masih lagi tidak menguasai sepenuhnya mana-mana kekuatan tersebut.

Dikatakan sesiapa sahaja yang beroleh rahsia yang hebat itu mampu menguasai dunia sepenuhnya. Mampu menguasai cakerawala, angkasa lepas dan seluruh kekuatan satria yang wujud di alam ini. Kekuatan yang mampu menempelak mana-mana penguasa jahat dan mengembalikan keadilan di dunia ini. Ya, penegak keadilan di bumi ni.

Pada hari ini, saya akan berkongsi mengenai kekuatan yang dimaksudkan. Kekuatan yang sebahagian orang memahami dalam konteks yang kurang jelas atau tidak sepenuhnya. Mungkin, keterlaluan melebihkan suatu elemen melebihi elemen-elemen yang lain. Elemen-elemen yang dimaksudkan bukanlah elemen api, tanah, daun, emas, pucuk paku dan sebagainya. Sebaliknya, elemen itu lebih dekat pada diri kita. Elemen yang sebahagian orang hanya memandang pada salah satu eleman dan menutup sebelah mata pada satu yang lain.


Elemen-elemen itu ialah Minda, Tubuh dan Nurani. Minda atau Akal perlu dipenuhkan dengan pengetahuan, maklumat, ilmu dan thaqafah dsb. Dengan bertambah ilmulah, sesuatu kelompok manusia beroleh kekuatan teknologi dan pemikiran. Dengan bertambah ilmulah, sesuatu kelompok manusia beroleh ketamadunan. Dengan kekuatan ilmulah, sesuatu kelompok manusia mampu melawan segala musuh alam.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya;
”Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.”(Riwayat al-Bazzar)


Manakala, sebahagian manusia melihat kekuatan Tubuh hanya pada mereka yang menceburi bidang tersebut. Askar, tentera, pemain bola, pelatih jungle trekking, pemain ping pong, bola jarring dll. Tetapi hakikatnya, semua orang yang ingin bangkit dengan kekuatan, perlu pada kesempurnaan fisikal. Bukanlah yang dimaksudkan terbatas pada lengkap anggota badan, sebaliknya, kesempurnaan itu merujuk pada stamina dan kekuatan jasad. Sihat tubuh badan untuk membantu beribadah, untuk mampu konsisten berdakwah tanpa semput atau mudah longlai dan futur. Tambah lagi, menuntut ilmu juga perlu pada badan yang segar bugar dan mampu untuk menerima ilmu dengan lebih optimum.

Sabda Rasulullah saw;
"..sesungguhnya tubuhmu ada haknya yang wajib engkau tunaikan,..."(Hadith Sahih,Riwayat Bukhari)


Dan terpenting sekali ialah untuk menghidup hati-hati kita. Hati kita ibarat stesen jana kuasa. Apabila berfungsi stesen itu, cerahlah seluruh Bandar itu, gembiralah penduduknya, bertebaran menjalankan aktiviti masing-masing di malam hari. Apabila hidup hati-hati kita, hiduplah seluruh masyarakat di sekeliling dalam sinar suasana iman. Terasa lazatnya beribadah kepada Allah. Bukan sekadar ibadah yang biasa difahami. Tetapi ibadah yang lebih luas pemahamannya. Yakni, seluruh kehidupan kita. Terasa suasana sepertinya suasana yang wujud ketika Dakwah Ar-Rasul bersama sahabat-sahabat ridwanullah anhu.

"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredhaiNya." (Surah al Fajr;28)

Jadi, pembongkaran rahsia ini bukanlah beerti terus lahirnya seorang satria unggul yang mampu berjuang habis-habisan merempuh si penjajah. Namun, yang lebih utama ialah untuk merancang dan melatih diri utk bersugguh-sungguh mengisi setiap elemen-elemen tadi dengan amal bukan sekadar bermadah bicara atau bermadah di atas papan kunci sahaja. Akhirnya, generasi harapan yang diimpikan berjaya terhasil dan kita bolehlah berbicara tentang langkah-langkah yang seterusnya.. insyaallah..

oh, lupa nak bagitahu.. nama satria tadi.. ialah..

Muhammad..~

Kenali Idola Kalian.

Pada suatu hari, Ibrahim merancang sesuatu ketika kaumnya pergi berpesta. Baginda berpura-pura sakit dan tidak ke Bandar seperti mereka yang lain. Kesemptaan itu digunakan Ibrahim untuk menghancurkan kesemua patung sembahan kaumnya kecuali Patung yang Besar sekali. Patung yang paling agung di sisi kaumnya.

Semua penduduk pergi ke Pesta (gambar hiasan)

Kemudian, apabila diketahui umum yang perbuatan itu angkara Ibrahim. Mereka berkumpul dan mahu semua orang untuk menyaksikn pengajaran yang akan diberikan pada Ibrahim. Manakala bagi Ibrahim, inilah saatnya yang terbaik untuk membuktikan kerasulannya.

Lalu berlakulah dialog antara mereka dan Ibrahim;

“Apakah yang telah kau lakukan pada tuhan-tuhan kami, wahai Ibrahim?”

Jawab Baginda, “Sebenarnya patung besar ituyang melakukannya, maka tanyalah padanya, jika Dia dapat berbicara.” (Al-Anbiyak)

Tersentak mereka. Mereka tertanya-tanya, perlukah bertanya pada patung tersebut. Argh, bukankah patung tidak berbicara. Eh, mengapa pula aku menyembahnya kalau begitu. Kepeningan.


Tambah lagi, kenapa perlu bersusah-susah membina, mengukir, dan membentuk patung-patung itu kalau akhirnya perlu dijadikan sembahan. Manakah yang lebih baik, yang membina atau dibina? Yang mencipta atau dicipta? Kenapa pencipta perlu menyembah ciptaannya sendiri? Bercelaru sekali fikiran mereka.

Akhirnya, dalam kebingungan, mereka berhenti berdebat kerana tiada bukti yang menyokong sandaran mereka itu. Mereka datang dengan kesimpulan, Ibrahim wajar diajar secukupnya. Mereka mahu Ibrahim dibakar hidup-hidup!

Mereka mengumpulkan timbunan kayu-kayu api yang diletakan ke dalam landaian daratan yang berbentuk seperti mangkuk. Lalu menyalakan api. Api itu semakin menyala dan marak sehingga dikatakan kelihatan seperti menyentuh kaki langit.

Catapult dibuat hasil ilham seorang lelaki Kurdish bernama Heezan. Allah mengarahkan bumi menelan Heezan dan dia tenggelam ke dalamnya hingga ke hari Pembalasan. (gambar hiasan)


Ibrahim diikat dn dimasukkan ke dalam catapult yang akan melontarkan Baginda ke dalam nyalaan api tersebut.

Sebahagian ulama’ menyatakan, semasa Ibrahim berada di atas udara ketika dilontarkan, datang Malaikat Jibril dan bertanya, “Mahukah kau, wahai Ibrahim, aku berikan apa-apa bantuan.” jawab Baginda,"dari kau? tidak."

Dan juga Malaikat yang menurunkan hujan bertanya, “Mahukah kamu aku arahkan diturunkan hujan memadamkan marakan api tersebut?”

Tetapi, perintah dari Allah s.w.t lebih cepat dan mengatasi segalanya. Allah lebih menyayangi hambanya yang Soleh.

“Allah berfirmn; Wahai Api, jadilah kau dingin, dan penyelamat bagi Ibrahim.” (al-Anbiyak)


Dikatakan Jibril a.s. menyapukan peluh dari muka Ibrahim. Baginda tidak berasa apa-apa melainkan sedikit peluh itu.

Juga, Nabi Ibrahim berdoa supaya ibunya tidak dicederakan daripada kepanasan Api itu. Ibunya sempat memeluk dan mencium Ibrahim sepanjang selama 40 atau 50 hari baginda dibakar hidup-hidup di dalam api yang sangat panas itu.

Dalam satu Hadis riwayah Imam Ahmad;

“seorang berjumpa Aishah dan ternampak tombak di rumahnya. Lalu bertanya, “Wahai Ummu Mukminin, apa yang kau lakukan dengan tombak ini? Aishah menjawab, “Kami gunakannya untuk membunuh cicak-cicak rumah kerana Baginda s.a.w. pernah bersabda; ‘Semasa Ibrahim dicampakkan ke dalam api, tiadalah binatang di dunia ini melainkan mencuba memadamkan api tersebut kecuali si cicak, yang mana cuba untuk menambahkan kemarakan api tersebut.’”

hah, dah lama cari hadis ini. Pasal sunat bunuh cicak... jumpa pun..

name saintifik cicak --> gecko (gambar hiasan)

p/s; tengah nak habiskan bacaan kisah nabi Ibrahim dari tafseer ibn kathir…

Sajak Palestina; Dua MataHasil nukilan akh Fuad Jamil dan akh Hazim Azhar
Dideklamasikan oleh akh Fuad pada program Roadshow Aman Palestin 2009, Mesir.

Talkshow 'Kerjaya Perubatan & Misi Kemanusiaan'


Klik untuk paparan sebenar

Wallpaper Bulan Zulhijjah


dan banyak lagi.. klik di sini

Roadshow & ToT Promo Video

Tunjukkan Sokongan Anda kepada Rakyat Palestina!!!

Klik Gambar Untuk Paparan Sebenar

Masihkah ada 'Sekularism' dalam diri kita?


Seringkali kita mendengar pemisahan agama daripada pentadbiran, politik, siasah dan sebagainya. Ini disebut sebagai system secularism. Sistem yang tidak islami dan berkehendakan wujudnya pemerintahan dengan tugasnya tersendiri, dan golongan agamawan dengan urusannya tersendiri. Tidak ada campur tangan urusan golongan agamawan dalam bidang pentadbiran dan begitulah sebaliknya.

“…Apakah kamu beriman kepada sebahagian Al Kitab (Taurat) dan ingkar terhadap sebahagian yang lain? Tiadalah balasan bagi orang yang berbuat demikian daripadamu, melainkan kenistaan dalam kehidupan dunia, dan pada hari kiamat mereka dikembalikan kepada siksa yang sangat berat...”(al-Baqarah:85)

Mungkin ramai yang memahami tentang perkara ini.

Tetapi, amat malanglah bagi kita yang tidak mengerti atau menghayati pemisahan agama dalam kehidupan seharian. Islam hanyalah ketika bersolat, mendengar ceramah, menghadiri usrah dsb.

Islam yang seharusnya difahami adalah Islam yang bersifat Syumul. Bermula dari mengangkat kelopak mata sehinggalah menutupnya kembali. Bahkan, saat tertutupnya kelopak itu pun termasuk dalam Islam.

Orang yang memahami Islam bukan hanya sekadar semata-mata ketika bersolat atau mendengar khutbah saja memahami;

1. Perlunya menunaikan perkara-perkara sunat dan beramal dengan ilmu yang dipelajari,

2. Perlunya menjaga akhlak dan menjadi qudwah masyarakat,

3. Perlunya berkata benar dan bersifat as-Sidqu,

4. Perlunya menasihat dan bersedia untuk dinasihati,

5. Mencegah diri dari kemungkaran diantara waktu solat hasil pemahaman solat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar(lebih-lebih lagi ketika bersolat), dan

6. Sentiasa memikirkan cara untuk menghidupkan Iman dan menyemarakkan Ukhuwah Islamiah.

Moga-moga kita sentiasa mendapat penjagaan Allah swt untuk beramal. Doakan penulis sentiasa berusaha menyempurnakannya agar tidak termasuk gologan yang dimurkai oleh Allah; golongan yang berkata perkara-perkata yang tidak dilakukannya. Ws.

Semangat.


Ceramah-ceramah(Ust Fauzi dan DSAI) tempoh hari memberikan banyak gambaran tentang Malaysia. Dari sudut suasananya, dari sudut keselesaannya, dan dari sudut kepincangan institusi atasannya. Sukar untuk merumuskan kesemua secara sekaligus.

Apa yang dapat dijadikan sempadan ialah bagaimana semangat yang dimiliki oleh para pemuda begitu hebat hingga boleh melonjakkannya ke persada paling atas. Tetapi awas, semangat ini juga boleh menyebabkan apabila pemuda itu jatuh tersungkur membenam diri terus ke dasar bumi.

Persoalan yang timbul, adakah segala semangat kepemudaan itu lahir benar-benar dari kekuatan dalaman yang sejati. Yakni dari Imannya kepada Allah. Atau semangat itu datang daripada benak hati yang betul-betul dipenuhi nafsu amarah semata-mata. Pernah ketika Saidina Ali ra ingin memancung seorang kafir yang berjaya ditawannya, lalu kafir itu meludah kemuka Ali. Beliau terus membatalkan hasratnya itu kerana bimbang beliau memancung kafir tadi kerana nafsu marahnya itu.

Lagi, mungkinkah semangat yang hebat itu datang dari suasana perjuangan yang begitu mantap di bumi perang ini. Suasana yang diangkat-angkat seperti gerombolan tentera berkuda yang dimainkan paluan muzik-muzik bagi menaikkan semangat pejuang tersebut. Dan apabila reda suasana itu, maka kesemua tentera gagah perkasa tadi menjadi lembik dan hanyut ditelan zaman canggih telunjuk barat. Akhirnya, sekembalinya ke tanah air, terus sibuk dengan isteri, anak beranak, hilang segala panji-panji yang dicanang selama ini.


Begitulah pentingnya untuk aktif dalam membuat keputusan. Keputusan yang dicapai bukanlah hasil pengaruh yang buruk dari persekitaran. Jika ingin Islam cemerlang, teruskan cemerlang dalam bidang yang kita ceburi. Jaga setiap sudut yang kita kawal. Supaya musuh-musuh tidak dapat menyerang apatahlagi menjenguk disudut kita. Ambillah keputusan untuk menjadi cemerlang.. cemerlang yang dimaksudkan dari semua aspek, termasuk ilmunya, akhlaknya, pergaulannya dsb…

Begitu ramai remaja-remaja kini yang memandang jauh ke hadapan. Misinya, semangatnya jauh mengalahkan orang lain. Malangnya semangat yang berkobar-kobar itu hanya menjadi hangat-hangat tahi ayam jika terlupa untuk bermula daripada dirinya sendiri. Sungguh mantap mengharapkan kesemua umat manusia untuk berakhlak mulia, patuh tuntutan agama, tetapi jika kita sendiri tidak memulakan, serupa termenung jauh ke bendang, mengharapkan hasil tumbuh sendiri untuk dituai.

” Tegakkan daulah Islam dalam diri kamu, Islam akan tertegak dibumi kamu” (Mustafa Masyhur)


p/s; maaflah.. banyak sangat bersastera.. moga-moga kita semua terus thabat nak tegakkan agama Allah..

Bersama Pimpinan ISMA di ARMA

Orang Islam kini 1.57billion

Penduduk Islam di dunia kini berjumlah 1.57 bilion, nisbah satu kepada empat orang penduduk dunia, menurut satu laporan komprehensif.

Laporan oleh Forum Pew Agama dan Kehidupan Awam itu menyediakan satu angka tepat yang sebelum ini jumlahnya hanya dianggarkan.

Projek yang mengambil masa selama tiga tahun itu turut mendedahkan kenyataan-kenyataan yang mungkin mengejutkan.

Sebagai contoh, Jerman mempunyai lebih ramai penduduk Islam berbanding Lebanon; China mempunyai lebih ramai penduduk Islam daripada Syria dan Rusia pula mempunyai lebih ramai penduduk Islam berbanding Jordan dan Libya.

“Andaian yang menyatakan bahawa Islam adalah Arab dan Arab adalah Islam, ternyata tidak benar dengan adanya laporan ini,” kata Amaney Jamal, penolong profesor politik di Universiti Princeton yang mengkaji semula salinan awal laporan itu.

Pegawai-pegawai Pew menganggap laporan tersebut adalah yang paling lengkap dalam kategorinya dan meletakkan agama Islam sebagai agama kedua terbesar di dunia selepas Kristian, yang dianggarkan mempunyai antara 2.1 bilion hingga 2.2 bilion penganut.

Ramai, namun biarlah bernilai. Ya, itulah yang menjadi persoalan buat semua.

Syakib Arsalan Rahimahullah, seorang daei ulung yang hidup di zaman kejatuhan Khilafah Turki Uthmaniyyah:

”Banyak surat sampai kepadaku sama ada dari Morocco, Jawa, Mesir, Syria, Iraq dan Palestin. Penulis-penulisnya mencadangkan agar diadakan satu Muktamar Islam, atau melantik seorang Khalifah atau perkara-perkara yang seumpama dengannya. Namun seperti biasa aku akan menjawab: ”Kita wajib memulakan usaha Islam ini dari bawah, iaitu melalui TARBIYYAH INDIVIDU. Apalah gunanya mengadakan muktamar yang menghimpunkan orang-orang yang lemah, tidak mempunyai keinginan sendiri dan tidak mampu melaksanakan satu keputusan atau resolusi. Apa faedahnya berbuat demikian? Adakah kamu mahu kami mengumpulkan angka-angka kosong?”


sumber

Stand upright, my country

Face-straight the future
Smiling; the song of life
With aspiration and one hope
Together, developing Malaysia

Firmly grasp the truth
Defeat greed and savagery
Sacrifice; with both soul and body
For the prevalence of justice

Stand upright, my country
Hope is still there
Fight, my nation
The path still remains spread out

As long as the sun still shines
As long as we keep fighting
As long as in oneness we stand
Glory be to my country... glory be to it

p/s; i'm going to miss my country..~

Tips Berubah

Untuk berubah.. tak kiralah daripd seseorang yang kurang baik kepada lebih baik, atau daripada yang sudah sedia baik kepada lebih baik, kita perlukan 3 perkara asas.
1. Ilmu,
2. persekitaran(biah)
3. dan contoh(murobbi).


Kalau kita nak mengajak seseorang untuk sama-sama ke masjid, kita perlu bagi dia bukan sekadar ilmu; tentang bagus solat di awal waktu, solat berjemaah, hati tenang dsb, tetapi kita juga perlu beri dia persekitaran dan contoh yang elok. Ya, kita beri persekitran itu. Kita perlu bentuk suasana itu.

Dulu, pernah bincang dengan beberapa sahabat mengenai penyelesaian masalah umat kini. Ada yang kata ilmu itu penting. Ya, jawapannya betul. Tapi, ilmu sahaja tidak mencukupi. Saya tanya, adakah orang yang merokok, tidak tahu bahaya merokok, boleh menjadi barah, peparu berair dll? Tentu mereka tahu.


Tapi ada juga yang mengatakan, tak semua orang yang melakukan maksiat tahu benda itu salah. Contohnya, mereka yang memang membesar dalam keluarga yang kurang penghayatan agama. Memang budaya tidak tutup aurat, bercouple, hubungan tidak syar’e dsb menjadi kebiasaan mereka.

Jadi ilmu pun penting tetapi jangan menutup sebelah mata pada persekitaran dan contoh yang ditunjukkan. Kerana ada bapa yang merokok, menerangkan pada anaknya tentang bahaya merokok. Dengan contoh yang tak elok tu, sungguh anaknya akan merasa ilmu yang diperkatakan ayahnya itu seperti tidak berguna. Kalau bahaya kenapa ayah tetap merokok?

Ada juga ibu yang menyuruh anaknya untuk pergi mengaji alQuran tetapi pada masa yang sama, dia tidak mengaji bersama-sama anaknya. Lebih buruk lagi jika pada waktu itu, ibunya itu menonton televisyen. Bukan sahaja suasana tiada, malah contoh yang ditunjukkan juga tidak elok. Anak kecil itu tak mengerti, sebab apa perlu mengaji.


Jadi bagi sesiapa pun yang mengharapkan perubahan; Islam itu yang menjadi tertinggi. Janganlah sekadar sampaikan ilmu sahaja. Betul ilmu itu penting tapi yang lebih penting ialah amal yang berputik dari ilmu itu. Lantas, amal itu membentuk suasana yang baik dan dia menjadi teladan yang berguna buat umat. Ws.

p/s; rasanya masih kurang jelas pasal suasana(biah).. macam mana nak bentuk suasana?

Solidariti Palestina"Hai orang-orang yang beriman, jadilah kamu penolong (agama) Allah sebagaimana Isa ibnu Maryam telah berkata kepada pengikut-pengikutnya yang setia: "Siapakah yang akan menjadi penolong-penolongku (untuk menegakkan agama) Allah?" Pengikut-pengikut yang setia itu berkata: "Kamilah penolong-penolong agama Allah".."(as-Saff;15)Mari Meriahkan Sambutan Hari Raya di Mesir!!!

“Bagi orang yang berpuasa, mereka mendapat dua kegembiraan. Satu kegembiraan pada hari menyambut hari raya dan satu lagi kegembiraan pada hari mereka bertemu dengan Tuhan mereka.”(hadith)


Ikhlas dariku..

Bismillah(tajdid niat) << tiru bilal.. hehe

nak mula dari mana ya.. hmm..
“Perkongsian Berharga berhajat kepada Keikhlasan Menggunung..”

Begitulah untaian kata yang dapat dilafazkan dari iftor (Iftor Medic Muslim) hari itu. Kadang-kadang terasa juga, berapa ramai sebenarnya yang benar-benar aktif, komited, dan bersungguh-sungguh dalam dakwah. Kawan-kawan, kita bukan sendirian, bukan sekelompok sahaja, tapi orang yang benar-benar nak redha Allah ramai sebenarnya. Mereka ini tak perlu untuk dibentangkan segala amalan, kegiatan mereka untuk Islam, cukuplah Allah dan sebahagian manusia sahaja yang mengetahui. Nak jaga ikhlas tu kan susah. Tak gitu?

Tapi untaian kata kat atas tu masih tak lengkap. Tambah lagi..

“…sebegitu juga pemberinya, sebegitu juga penerimanya, masing-masing perlu ikhlas.”


Sungguh, orang beriman itu, apabila bertemu dengan orang beriman, maka bertambahlah iman keduanya. Awas, ni hanya untuk orang beriman, orang yang merasa dirinya beriman, orang yang ingin menjadi sebahagian dari orang beriman. Beriman tu apa? Beriman tu nakkan tuhan.

Sesebahagian orang marah kalau kata, jumpa orang ini, tambah keimanan, jumpa orang lain pula berkurang imannya. Satunya, bab iman tak boleh nak ukur, bukan kerja kita nak kata iman itu ini. Hal ini pandailah fikir sendiri ya. Yang hal kedua, ada yang kata kenapa perlu sikap tak adil, anggap orang tertentu soleh, orang lain jahil. Kita kan perlu sikap muta’adil, janganlah diskriminasi!

Sheikh, bukan begitu sebenarnya.. cuma kita dalam memilih kawan, perlulah cari yang soleh. Sebab kawan bentuk biah(persekitaran) kita. Sebab kita pun nak jadi soleh juga. Yang problemnya bila kita sendiri pun tak nak jadi baik. Tak nak jadi soleh. Rasa macam skema je. Rasa macam tak berdarah muda remaja. Tapi sebenarnya, tulah silap kita. Mentaliti yang tak sihat. Dengan mentaliti nilah umat Islam kecundang.


Satu hari Umar al Khattab duduk-duduk dengan sahabat yang lain. Lantas beliau bertanya pada seorang sahabat, jika kau diberi pilihan, apa yang paling kau inginkan. Kemudian sahabat tersebut menjawab, aku ingin memiliki harta yang bergunung-gunung.. lalu akanku infaqkan semuanya untuk Islam. Ada yang nakkan permata, itu ini dan sebagainya. Semua nak miliki kemewahan yang berlipat ganda, lalu menginfaqkan semuanya untuk Islam. Mereka bertnya pula pada Umar, sebaliknya beliau menjawab.. beliau berimiginasi untuk memiliki pemuda-pemuda seperti Abu Bakar, Salman, Talhah, Zubair dll dan bukan harta yang berganda. Kerana pemuda-pemuda sebeginilah yang mampu membawa agama yang mulia ini. Dengan Pemudalah lahirnya kekuatan Umat ini.

Kepemudaan bukan hanya milik orang muda, malah ia juga milik orang tua. Kepemudaan yang unggul disebut oleh al-Banna: “Berikan aku 300 katibah, yang mana rohnya sarat dengan iman dan taqwa, dadanya padat dengan ilmu dan thaqafah, jasadnya terlatih dengan latihan, maka ketika itu jika kamu mengajak aku untuk meneroka angkasa lepas, menembusi bumi tujuh petala, menghancurkan kepala penjajah, aku sanggup”.

Menariknya kisah 4000 orang tentera Islam berhadapan dengan puluhan ribu tentera musuh, mereka meminta bala tentera bantuan daripada Umar al-Khattab. Khalifah Umar hanya menghantar 4 orang komander sahaja. Kenapa 4 sahaja? Siapakah 4 orang itu? Hah, Mereka ialah rijal(pemuda) yang bersamaan ribuan pemuda. Mereka shj sudah cukup untuk mengalahkan puluhan ribu tentera musuh.

Begitulah pentingnya diri kita untuk dibina menjadi seperti pemuda yang dimaksudkan, yang diinginkan. Pentingnya kita untuk dtarbiyah secara sistematik dan berkesan. Pentingnya untuk turut serta dalam gerakan memuliakan agama ini. Jangan berlepak, jangan berehat.. kita taknak duduk zon keselesaan, zon kerehatan hingga lalai, lupa hidup bertuhan. Kan Umar sendiri pun menidakkan harta kemewahan yang berlipat ganda. Nah, inilah pengajarannya.. wallahu’alam..

Watch your thoughts, they become words.
Watch your words, they become actions.
Watch your actions, they become habits.
Watch your habits, they become character.
Watch your character, they become destiny


hayati..

Merdekakah kita?


Mungkin dikatakan kebetulan tarikh kemerdekaan jatuh didalam bulan Ramadhan, mungkin juga ada yang mengatakan perkara biasa sahaja. Tapi yang pasti setiap perkara ada hikmahnya, dan kita selaku orang muslim yang mengaku diri beriman pada Qada’ dan Qadar Allah swt pasti akan mencari kaitan antara merdeka dan ramadhan ini. Boleh jadi, ramadhan kali inilah kita baru menghayati erti kemerdekaan yang sebenarnya.

Sesetengah orang memandang kemerdekaan suatu perkara yang remeh. Tak kurang juga yang mempersoalkan kenapa perlu menyambut kemerdekaan. Perkataan sempadan negara, tanah air, bangsa, semangat kekitaan, nasionalisme dan sebagainya seperti asing di lubuk hati mereka. Tambahan pula, Sejarah merupakan matapelajaran yang cukup membosankan menurut sebahagian pelajar. Rasanya seperti tidak muslim dengan istilah-istilah sebegini. Rasanya seperti terjajah oleh pemikiran sekular punyaan Barat.

Cop, tunggu sekejap, tarik nafas perlahan-lahan. lepas... sambung

Seorang lelaki (ayah perempuan yang meriwayatkan hadith) bertanya: Wahai Rasulullah, adakah dianggap ashobiyyah, puak orang yang sayang kepada kaum bangsanya? Jawab Baginda s.a.w.: Tidak, tetapi ashobiyyah ialah apabila seorang itu menolong bangsanya kepada kezaliman. (hadith riwayat Abu Daud, Ibn Majah dan sebagainya)Kita perlu melihat semangat Kemerdekaan ini dari sudut yang berbeza. Jangan terlalu menjumudkan pemikiran dengan mengatakan hal ini bukan dari Islam. Malahan, jika kita beranggapan begitu, kita sendiri yang telah menjuzuk-juzukkan agama Islam. Kita memisahkan antara agama dengan semangat kebangsaan, memisahkan agama dengan bangsa, memisahkan agama dari realiti hidup kita. Bukankah Islam itu Syumul? Seperti hal ini dengan pemisahan agama dalam politik, pentadbiran, hukum hakam dan sebagainya.

Adapun tentang kecintaan terhadap sesuatu bangsa, Rasulullah s.a.w. sendiri ada menegaskan mengenai kecintaan terhadap bangsa Arab sebagaimana dalam hadith mafhumnya;

Rasulullah s.a.w. bersabda; “Kecintaan terhadap bangsa Arab itu adalah (tanda) keimanan dan kebencian kepada mereka adalah (tanda) kemunafiqan..”

Begitu juga tentang keistimewaan bangsa Quraisy dalam kepimpinan (khilafah). Antara hadith tersebut adalah

حديث أبي هريرة رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ” الناس تبع لقريش في هذا الشأن،"
متفق عليه

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Manusia mengikut bangsa Quraisy dalam urusan ini (kepimpinan dan sebagainya)….” Hadith riwayat Al-Bukhari dan Muslim.

Hadith ini menceritakan tentang kelebihan bangsa Quraisy yang menjadi tauladan kepada bangsa-bangsa lain pada zaman Rasulullah s.a.w. tersebut.

Ini bukanlah bererti Rasulullah saw ashobiyyah tentang Bangsa Quraisy, tetapi menceritakan keistimewaan dan pengkhususan bangsa tersebut khususnya dalam bab khilafah.

Ini antara petunjuk yang menunjukkan prinsip Islam yang merai fitrah manusia yang mencintai sesama sendiri, dari kalangan ahli keluarga, bangsa dan tanah airnya sendiri. Selagimana ianya tidak melampau (iaitu membawa kepada kezaliman), maka ianya tidak tercela dalam Islam.

Jadi, pada Ramadan yang Mulia ini, mari kita memerdekakan pemikiran kita dengan prinsip Islam yang lebih Syumul. Jangan kita memandang hanya pada satu aspek dan meninggalkan aspek yang lain. Wallahu a’lam.

Persoalan??

Saya tertarik dengan jawapan beberapa sahabat saya mengenai isu ini.

Apakah sebab kejatuhan Khilafah Islamiah yang telah sekian lama tertegak?

1. Terhentinya percambahan ilmu dan perbincangan ilmiah di kalangan para ulama' kerana dihalang oleh Sultan atau Khalifah. Jadi, kemajuan ilmu dari segala sudut tidak diperoleh memberi kesempatan pada musuh Islam untuk menawannya.

2. Umat terlalu memfokuskan kepada perbincangan perkara furu' dan lari dari fokus yang sebenar. Akidah rosak, akhlak runtuh dan sibuk bertengkar mengenai perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Biah imaniah dan solehah tak wujud, lalu hati jadi kering dengan amalan yang seperti adat kebiasaan.

Apa pendapat yang lain?

Pasar Ramadhan 1430H: Dataran Kompleks Hayyu 'Asyir

Ramadan yang Terbaik buatku..

“Ya Allah, jadikanlah Ramadan kali ini, Ramadan yang Terbaik buatku..


Impinya kita pada keampunan Allah swt.

Jika kita renungkan, tak dapat bayangkan betapa banyaknya dosa yang telah kita lakukan selama ini. Boleh jadi, kalau dosa itu berbentuk gumpalan batu-batu, dan kita pikul atas kepala kita, tak tahulah besar mana gunungan batu yang bakal menghempap atas kepala kita.Begitulah bagaimana orang yang beriman melihat maksiat atau dosa yang dilakukan setiap hari.

Sebaliknya, golongan fasiq memandang maksiat yang dilakukan seperti lalat yang hinggap di hidung mereka, kemudian ditepis lalat itu dengan tangan mereka, lalu terbanglah ia ke udara. Beberapa ketika kemudian, hinggap kembali ke hidung. Sepertinya maksiat itu suatu yang remeh dan bukan menjadi perkiraan atau tumpuan golongan tersebut.


Para Salafussoleh dahulu sentiasa menghitung maksiat yang telah mereka lakukan. Mereka berusaha untuk berhati-hati dalam setiap tindak tanduk mereka dan bersegera untuk bertaubat dan mengharapkan maghfirah dari ilahi.

Maksiat dalam erti kata para alim ulama’ bukanlah seperti yang kita rasai. Hatta melewatkan solat berjemaah di masjid pun termasuk dalam maksiat bagi mereka. Maksiat yag difahami ialah sebarang ketidaktaatan yang dilakukan kepada Allah swt. Masakan tidak, seorang Sheikh Besar, Dr Yusoff al Qardawi mengatakan dihadapan himpunan ramai ulama’; “jikalau dosa itu punyai bau, pasti kalian semuanya akan menjauhi aku.”

Dan Imam Syafiee yang mengadu buruknya hafalnya hanya kerana terlihat bahagian tumit seorang perempuan ajnabiah di pasar. Bayangkan apa yang dilihat oleh remaja-remaja kini? Bayangkan teruknya maksiat membunuh syabab(pemuda) muslim bak kegelapan yang menutupi cahaya.

Betul, kita sangat dahagakan keampunan ilahi. Kita perlu pada rahmatNya untuk melangkah ke Syurga abadi. Kita perlukan redhaNya setiap detik setiap hari.

Sabda Rasulullah saw ; "Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan ketulusan, Allah akan mengampunkan dosanya yang terdahulu." (Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)


Jadi, dalam melangkah ke bulan yang mulia ini, marilah sama-sama kita merebut segala ganjaran dan pahala yang bertaburan sambil menghirup udara segar Ramadan. Kita hidupkan malam dengan solat Qiam dan Tahajjud. Kita perbanyakkan bacaan ayat suci alQuran. Kita banyakkan sedekah dan amal jariah.

Semoga kita tak termasuk seperti yang disabdakan oleh Rasul saw; "Rugilah orang yang didatangi Ramadan , kemudian bulan itu berlalu tetapi dosanya tidak diampunkan." [Hadis Riwayah Ahmad]

Kita berdoa semoga Ramadan kali ini, Ramadan yang terbaik buat kita semua.. insyaallah!

Iklan

This Video is dedicated to Akh Irfan and Ukhti Nafisah..

Israk wal Mikraj

Bulan Rejab sudah berlalu. Antara peristiwa yang cukup sinonim dengan Bulan ini ialah peristiwa Israk dan Mikraj. Menurut sebahagian ulama’ atau mungkin sedikit daripada mereka mengatakan ia berlaku bukan didalam bulan ini. Wallahualam. Apa-apa pun yang pentingnya ialah pengajaran yang boleh digarap oleh umat Islam keseluruhannya daripada peristiwa yang sangat agung ini.

Peristiwa bersejarah ini direkodkan didalam al-Quran mengandungi hikmah yang amat besar, menunjukkan kekuasaan Allah swt mencipta alam ini dan membenarkan lagi kerasulan Muhammad saw. Ianya peristiwa yang sangat luar biasa, mencabar pemikiran manusia seisi alam kerana berlaku di luar pencapaian pancaindera biasa manusia, namun bagi golongan beriman tetap teguh keyakinannya kerana ia menjadi bukti kekuasaan Allah swt.

Pengajaran yang boleh digarap;

1. Kekuatan Iman Saidina Abu Bakar As-Siddiq, seorang yang membenarkan segala kata yang keluar daripada mulut Rasulullah saw. Tiada satu kata yang tidak diyakininya menjadi bukti keteguhan Iman beliau mengatasi sahabat-sahabat lain. Kisah-kisah sahabat yang kita dengari dan pelajari bukanlah hanya untuk disimpan dalam kotak maklumat sahaja, bahkan ia seharusnya dipancarkan dalam bentuk amalan dan perbuatan supaya wujudnya masyarakat yang bergerak, dan bukan masyarakat yag statik dengan omong-omongan kosong.


Begitu ramai antara kita yang terkesan dengan ayat-ayat alQuran, kita merintih, kita menangis membacanya. Tapi, sifat As Sidqu seperti kepudaran dalam jiwa kita. Cukup sekadar terkesan, tetapi tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk amalan harian. Yang mengata terus mengata, yang menipu terus menipu, yang sombong, terus menyombong.

Kita lihat contohnya syarat-syarat taubat. Mungkin ramai yang melepasi tahap penyesalan yang sesesal-sesalnya dan berazam tidak mengulangi lagi. Yang kurangnya ialah mereka yang membenarkan taubatnya dengan meninggalkan maksiat tersebut dan melakuakan amal soleh sebagai kafarah kepada dosanya itu.


2. Kalimah al-Abd digunakan didalam surah al-Israk ayat pertama menunjukkan martabat Hamba yang sebenar di sisi Islam. Tidaklah digunakan kalimah Rasul, Nabi atau lelaki sebagai kata ganti diri kepada Muhammad saw, sebaliknya Hamba.

Hamba yang sebenar bukanlah mereka yang memperhambakan diri kepada hawa nafsu atau harta benda, hamba yang sebetulnya seseorang yang menyerahkan segala sesuatu hatta jiwanya sendiri kepada Allah swt. Ubudiyyah(pengabdian) kepada Allah swt semata-mata. Tiada yang standing dengannya. Itulah semulia-mulia hamba, yang telah bebas dari perhambaan selain kepada Allah swt.

Sabda Rasul saw; “Sesungguhnya kami diutuskan untuk membawa keluar sesiapa sahaja yang berkehendak daripada peribadatan sesama hamba kepada peribadatan hanya kepada Allah swt semata-mata, mengeluarkan sesiapa sahaja dari kezaliman agama kepada keadilan Islam, dari kesempitan dunia kepada kelapangan dunia dan akhirat.”(hadith)

3. Kepentingan Masjidil Aqsa sebagai kiblat pertama umat Islam dan masjid suci yang ketiga. Bagaimana Allah swt memuliakan masjid ini yang hanya berjaya dijejaki oleh sebahagian kecil umat Islam dan masih dicengkam kuat Zionis laknatullah.


Semangat peristiwa Israk wal Mikraj ini seharusnya menjadi pemangkin dan penguat jiwa untuk berusaha kearah pembebasan Masjidil Aqsa dan Negara Palestin keseluruhannya. Biar kita tanya diri kembali, muhasabah kembali, usaha yang kita telah dan akan lakukan untuk tujuan tersebut. Usaha yang istiqamah dan berpanjangan.

Oleh itu, isu Palestin sepatutnya menjadi isu utama dan teras dalam perjuangan dakwah.

Kemenangan umat Islam di bumi Israk Mikraj, Palestin mengalahkan Yahudi yang menjajah dan Kristian yang mendokong mereka adalah pasti dan dijanjikan oleh Allah swt dan RasulNya. Syaratnya ialah umat Islam kembali menghayati Islam dan mencapai semula taraf “hamba Allah” seperti dalam hadis di atas “…Wahai orang Islam, wahai hamba Allah…” yang diiktiraf bukan sahaja manusia yang lain tetapi diiktiraf pokok dan batu.

Sebaliknya jika ramai umat hari ini dan kerajaan di negara mereka belum mencapai taraf “hamba Allah”, hanya sekadar “hamba nafsu”, “hamba kerusi”, “hamba duit dan harta”, “hamba iblis dan godaannya” dan apa sahaja hamba kepada selain Allah, maka tiada gunanya slogan dan persidangan isu Palestin di hotel dan dewan yang mewah, oleh mereka yang memiliki pangkat dan gelaran yang kosong, kertas dan ucapan yang tidak membawa kepada amal yang serius. Jika sikap dan keadaan ini berterusan, Allah akan menggantikan mereka dengan kaum yang lain yang tidak seperti mereka.

“Sekiranya kamu berpaling, Allah akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain. Kemudian mereka tidak seperti (perangai dan prestasi) kamu” (Surah Muhammad:38).

Ust Abd Halim Abdullah

Fakta-fakta Saudara Semuslim Uighur


Fakta-fakta Muslim Uighur, moga bermanfaat buat semua;

1. Pada tahun 1949, lebih 95% penduduk Turkistan Timur beragama Islam. Menjelang tahun 1983, jumlah mereka merosot teruk hingga menjadi tidak sampai 55%. Bukan Islam keturunan Hans meningkat daripada 5% kepada 45%. Ke mana menghilangnya penduduk asal keturunan Uighur, Kazakh, Turki dan Dugans?

2. Republik Rakyat China di bawah pimpinan Mao Tse Tung mencabul bumi Islam ini lalu mengubah namanya kepada Xinjiang. Penukaran nama ini cukup berkesan untuk menghilangkan identiti Islam wilayah ini hinggakan majoriti umat Islam tidak tahu pun kewujudan Turkistan Timur.


3. Bangsa Hans yang bukan Muslim dibawa masuk beramai-ramai oleh pemerintah. Jawatan-jawatan penting dalam pentadbiran diberikan kepada bangsa Hans yang sebati dengan ideologi komunis. Para pemimpin agama dan politik Turkistan Timur ditangkap, dibunuh, dimasukkan ke kem-kem buruh paksa ataupun hilang begitu sahaja. Tanah-tanah penduduk dirampas dan pasar-pasar ditutup untuk menjahanamkan ekonomi penduduk Muslim.

4. Usaha-usaha untuk melenyapkan Islam di Turkistan Timur berjalan dengan sistematik hinggakan umat Islam sedunia tidak menyedarinya. Kemuncak kekejaman China boleh dilihat pada masa Revolusi Kebudayaan dalam tahun-tahun 1966-67. Ketika itu masjid-masjid ditutup. Sebahagiannya diambil alih dan dijadikan pejabat, asrama ataupun pusat-pusat penyembelihan (pemotongan) haiwan. Kitab Al-Quran dan buku-buku agama dibakar. Pendidikan agama tidak dibenarkan. Huruf rasmi Turkistan Timur iaitu huruf Arab digantikan dengan huruf Cyriclic dan Latin.


5. Dianggarkan lebih 360,000 orang Islam dibunuh, 100,000 dihalau ke Turkistan Barat dan 500,000 lagi dijadikan hamba abdi di kem-kem buruh paksa. Semua maklumat ini diperolehi daripada buku ‘Gerakan Jihad Fisabilillah & Cabarannya’ oleh Abdul Qadir Djaelani terbitan Pustaka Dini tahun 2001.

6. Wilayah ini juga sudah puluhan kali menjadi tapak percubaan senjata nuklear yang dijalankan oleh pemerintah China. Sisa-sisa ujian tentunya dibiarkan merebak ke kawasan-kawasan pedalaman yang dihuni oleh penduduk beragama Islam.p/s; lihat wajah saudara-saudara kita, moga dibekalkan kekuatan luar biasa yang mampu membangkitkan segala semangat untuk terus berjihad di medan dakwah..

http://satuumat.blogspot.com/

Sebaran Umum; Aktiviti Cuti Musim PanasUkhuwah Islamiah di PMPIMungkin sudah beberapa hari selepas berjaulah ke Matrouh, tetapi bahang kehangatannya masih dirasai. Mana tidaknya, tiap-tiap peserta bukan sekadar berukhuwah di Matrouh sahaja, tapi tautan itu bersambungan dengan ziarah menziarahi antara satu sama lain. Kadang-kadang agak sukar untuk diterima akal, bagaimana seseorang itu boleh bersusah-susah bermusafir dari satu tempat yang jauh, dengan tambang pengangkutan yang terpaksa dibayar semata-mata kerana ingin bertemu sahabat yang dia rindui.

Ukhuwah yang kita selalu laung-laungkan semestinya Ukhuwah Islamiah. Ukhuwah yang sejati. Namun, jangan disalahfaham dengan ‘Ukhuwah yang ghair Islam’(Ukhuwah bukan Islam).

Kita lihat pada zaman sebelum datangnya Islam membawa sinar perubahan, masyarakat Arab Jahiliah mengamalkan kehidupan berpuak-puak. Mereka duduk dalam satu kelompok dan melakukan aktiviti monopoli perdagangan, merompak atau menyamun secara bersama. Mereka merasakan ‘Ukhuwah’ antara mereka begitu rapat hinggakan jika ada salah seorang ahli mereka yang dianiayai, maka seluruh puak tersebut akan berpakat dan mengisytiharkan perang terhadap puak yang menganiaya itu.

Seringkali kita disibukkan dengan ukhuwah atau tautan yang lalai. Tautan dalam bentuk ini selalu menyebabkan kita berasa amat akrab dan rapat antara satu sama lain. Malangnya, apa yang dilakukan bersama adalah dalam bentuk lagho(sia-sia) dan lebih teruk lagi jika ianya maksiat!

Firman Allah swt; "..dan bertolong-tolonglah kamu dalam mengerjakan kebajikan dan ketaqwaan, dan jangan bertolongan dalam mengerjakan keji dan kemungkaran..." (al-maidah:2)

Pada pendapat saya, Ukhuwah Islamiah yang tertaut sesama umat Islamlah yang menjadi kayu ukur kekuatan umat. Sejauh mana teguhnya umat itu dengan kukuhnya Ukhuwah antara mereka. Lebih mudah, semakin terjalin ukhuwah sesama muslim, semakin kuat umat.


Dan kesatuan umat yang difahami ialah atas dasar kekuatan ukhuwah yang terjalin antara mereka. Bukan terletak pada slogan ‘Ukhuwah’ semata-mata atau bilangan umat Islam yang mampu dikumpulkan dalam satu-satu masa. Ukhuwah, inilah kesatuan yang hakiki!

Ops.. ada komen? Tunggu dulu, tutup mulut, henti taip, laksanakan hak-hak kita terhadap muslimin yang lain dulu.

Jom, mari sama-sama kita hidupkan Ukhuwah Islamiah antara kita.. Moga diganjari oleh Allah swt di akhirat kelak.. W'alam bissawab..

Henti tindas Muslim Uighur!


URUMQI: Masyarakat Islam di beberapa negara menggesa China supaya menghentikan tindakan kejam ke atas kaum etnik Muslim Uighur sehingga menyebabkan mereka menderita dan menghadapi ancaman keselamatan di negara berkenaan.

Di TEHERAN, seorang ulama kanan Iran, Ayatollah Naser Makarem Shirazi berkata China tidak boleh melakukan tindakan kejam ke atas umat Islam di wilayah itu.

"Kami mengutuk kekejaman ini dan menggesa umat Islam di seluruh dunia mendesak China menamatkannya dan menghukum mereka yang bersalah," kata Shirazi.

Dalam kejadian 5 Julai lalu, kira-kira 1,680 orang cedera dan 184 maut dalam pertempuran di antara kaum etnik Uighur dengan pihak keselamatan dan masyarakat China Han.


Keadaan di Urumqi terus tegang dan penduduknya dilarang mengadakan perhimpunan di tempat awam semalam sempena upacara tradisi berkabung oleh masyarakat China Han.

Anggota polis antirusuhan juga turut mempertingkatkan langkah keselamatan di bandar ini terutama di kawasan sensitif.


Sementara itu di JAKARTA, kira-kira 100 penduduk Islam Indonesia menunaikan solat hajat di ibu negara Indonesia itu bagi membantah tindakan kejam ke atas puak Uighur.

"Kami umat Islam di Indonesia turut merasai kepedihan yang dialami saudara seagama di wilayah itu dan mendoakan kesejahteraan mereka. Kami juga mendesak kerajaan China segera menghentikan kekejaman yang dilakukannya," kata penyelaras perhimpunan itu, Jamal Aldin.

"Semua umat Islam mesti menunjukkan perpaduan bagi etnik Uighur dan mendoakan keselamatan mereka," kata ketua Forum Umat Islam, Muhammad Al Khaththath, dalam satu kenyataan.

Di ISTANBUL, beribu-ribu umat Islam Turki menunaikan solat ghaib diketuai ahli teologi, Dr Nedim Urhan di Masjid Fatih untuk etnik Uighur yang terbunuh dalam rusuhan di Xinjiang.

Mereka turut mengadakan tunjuk perasaan membantah kekejaman kerajaan China kepada penduduk Muslim di wilayah itu dan turut membakar bendera China.

Di TOKYO, sebuah kumpulan aktivis mengadakan tunjuk perasaan menggesa China mengakhiri keganasan etnik di Xinjiang.

Persatuan Uighur Jepun berkata, kira-kira 1,000 orang termasuk beberapa kaum etnik Uighur menyertai tunjuk perasaan itu.

Polis Jepun tidak memberi anggaran sebenar jumlah penunjuk perasaan itu.

Dalam pada itu, letupan tangki minyak di sebuah kilang kimia di Urumqi bukan disebabkan serangan pengganas, kata timbalan pengurus kilang.


"Kami menolak serangan pengganas," kata Liu Jiyuan di kilang milik China National Petroleum Corporation, pengeluar tenaga terbesar negara itu. – AP/AFP
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template