Mencari Spirit yang Hilang

Di atas semua jenis kemiskinan, yg paling memprihatinkan adalah kemiskinan azam dan tekad, bukan kemiskinan harta. Kemiskinan azam akan membawa pada kebangkrutan dari segi harta. Azam dan kemahuan yang kuat akan membuat kita berilmu dan kaya. Tidak mungkin seseorang akan keluar daripada kejahiliahan dan memperoleh darjat yang tinggi di sisi Allah tanpa tekad, kemahuan, dan kerja keras.

Kita harus bergerak! Kitalah yang membangkitkan kesadaran umat utk kembali pada asolah dakwah ini. Siapa yg akan merubahnya bukanlah org2 yg berdiri di pinggir-pinggir dakwah, org yang hidup dalam dakwah ini yang mempergunakan dakwah ini, yang mengharapkan semua wang dari dakwah ini.. TIDAK!
Rasulullah s.a.w. mengatakan,”.. As-syabab hamatul sabab..”

Semangat PEMUDA, mulai dari mana? Mula dari diri kita sendiri..

Kembalilah dalam asolah dakwah, bangkitkan semangat antum. Contohlah Rasulullah s.a.w. Jadilah, an-nasul taghyiir. Jadilah agen perubah. Jadilah agent of change di dalam masyarakat ini.

Kembalikan tiang-tiang dakwah ini. Antum berlarilah ke seluruh pelusuk dunia untuk mengkhabarkan perihal dakwah ini, untuk membangkitkan dakwah ini..
“..Faidza azamta, fatawakkal alallah..”

Setelah berazam, Allahlah yang mengurus semuanya itu. Allahlah yang mengurus hidayah itu..

Ya aiyuhal ikhwah,
para pejuang2 yg dicintai oleh Allah subhanahu wataala..

Allah berfirman dalam al-Quran, “..innafi khalqissamawati wal ardh wakhtila fillaili wannahari laayatil liulil albab..”

Allah menciptakan apa-apa yang ada di langit dan bumi ini, semuanya untuk kita berfikr, kita menelaah, apa yang bisa kita ambil dari semuanya. Kita duduk di sini, apa yang bisa kita ambil pelajaran…

Ya ayyuhal Ikhwah,
Antum perhatikan macam mana Allah menciptakan batu yg luar biasa besarnya. Allah menciptakan begitu kerasnya batu. Bagaimana Allah menciptakan air yang mengalir dgn lembut ini… Tapi, antara batu dengan air mereka saling bekerjasama utk menimbulkan satu harmoni yang Allah s.w.t harapkan pada semua aktivis dakwah.
Bagaimana dengan antum ya akhi, kita sama muslim, sama-sama aktivis dakwah. Kenapa banyak antara kita tidak mengambil ibrah ini. Kenapa banyak antara aktivis dakwah selalu mengatakan, ini hak antum, ini hak ane, ini kewajipan antum, ini kewajipan ane… Tidak ada.. malulah kita pada apa yg diciptakan Allah s.w.t. BATU dan AIR ini… ya ayyuhal ikhwah,, tidak ada pertikaian antara mereka!!

Allahuakbar!!

Sambutan Isra' Mikraj 1431H

This is Our World Cup Song!Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template