Who is the real enemy you're facing right now?


Saladin's victory over the Crusader in the Battle of Hattin on 4th July 1187/ Ramadan 583H, on the verge to undercover a long running occult-organisation beyond the christian side, the Freemasons. The story of nine Knights of the Templar which later turn into Masons and their other byproducts, such the Illuminati and the Rosicrucians, so and so.

Their intention still the same to replace monotheistic religions like Christianity and Islam with pagan belief systems and a materialistic worldview .

The 'New World Order', 'Death is an Eternal Sleep', 'Eroterion', 'Depopulation', 'Hedonism', 'Humanism', 'Socialism', 'Materialism', are their long listing of succeeding ideology...


Then, who is the real enemy you're facing right now?

p/s; Pembentangan tajuk Perang Hitin, Ketokohan Salahudin al-Ayubi dalam Siri Kelas Tarikh Islami ISMA-Mesir, bertempat di Dewan Rumah Negeri Sembilan, Hayy Sabi' pada jam 4.30pm-6.00pm, 30 Ogos 010.

Daulah Islam


” Tegakkan daulah Islam dalam dirimu, nescaya Islam akan tertegak di bumimu” (Mustafa Masyhur)

Apa yang dapat difahami, tak mesti tidak, hanya jalan mendidik (tarbiyah) sahajalah jalan yang paling selamat dan rabbani supaya Islam itu tertatbiq(aplikasi) di seluruh alam. Tarbiyah bukan sekadar proses pengajaran di kelas-kelas, tapi tarbiyah ialah suatu proses kehidupan yang berhajat kepada SISTEM pemahaman Islam yang syumul (menyeluruh). Jadi, selain al-Quran dan as-Sunnah sebagai asas masdar(sumber) Islam, perlu juga kepada asas-asas UNTUK MEMAHAMI agama Islam..

Apakah yang dimaksudkan dengan asas-asas untuk memahami Islam?

Yang saya maksudkan ialah ilmu-ilmu berkaitan kaedah Mengubah diri dan Merubah manusia di sekeliling. Kedua-dua kaedah ini perlu berjalan seiring untuk memastikan kesempurnaan kedua-duanya. Ia disebut sebagai fiqh Dakwah seperti dalam karangan Ust Mustafa Masyur tersebut.

Kita kini, berhajat kepada Sistem Islam yang syumul bagi menenggelamkan system jahiliah dan kuffar yang meracuni pemikiran umat Islam keseluruhannya. Dalam teori kebangkitan ketamadunan, sesuatu tamadun hanya akan diganti dengan ketamadunan yang lain dengan 2 keadaan iaitu lemahnya ketamadunan yang sedia ada, dan kuatnya tamadun yang ingin menggantinya itu.

Contohnya; dalam dunia global yang menyaksikan penguasaan Amerika bersama 'tangan-tangan' Yahudi-Zionis di peringkat antarabangsa. Sungguh 'ketamadunan' Amerika ini sedang mengalami kebejatan defisit ekonomi sangat parah dengan pergantungan kepada penguasaan bank-bank dunia sahaja selain pengeksploitasian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu(PBB). Tambahan pula, ‘akhlak’ generasi baharu mereka mengalami keruntuhan moral teruk dengan aktiviti sex bebas membawa kepada kehancuran institusi kekeluargaan, dan kepincangan modal insan.
Tetapi, sungguhpun tamadun ini semakin lemah dan semakin hancur, jika tiada ketamadunan yg lebih kuat dididik dan dibina untuk menggantikan mereka, serupalah seperti merenung jauh ke bendang, mengharapkan hasil tumbuh untuk dituai. Ya, tiada maknanya..

Dalam nak menukar sistem, ada peranan kita selaku pelajar, mahasiswa dan orang muda. Pekerjaan kita bukanlah menabur fitnah, menggelar-gelar dan sebagainya, tetapi kerja kita ialah menjaga akhlak (jadi soleh), dan ajak orang lain untuk menjaga akhlak(musleh). Tegur sahabat kita yang ghibah(umpat), fitnah, tajassus(intip kesalahan)..juga bentuk biah solehah.. baca quran, qiamulail, juga kesan kawan untuk berqiamulail.. jadi, kita perlu berkawan, dan perlu buat kawan sebab tahu kawan tu penting untuk pembinaan biah solehah.. berkawan merentasi usia(batch), bidang pengajian, kenegerian, kesekolahan dll.. buat checklist, seminggu, berapa ramai kita berkawan, berapa ramai kita saling menasihati dan banyak lagi.

Langkah-langkah menukar system yang sedia ada, bukanlah hanya boleh tercapai jika kita berkuasa, sebab syariat(sistem) islam itu sendiri pun hanyalah menYEMPURNAkan hadaf/tujuan menegakkan islam.

"Innallaha yaziu' bilsultan ma la yaziu bil quran. (Allah menyempurnakan urusannya dengan kekuasaan, apa yang tidak dapat diselesaikan dengan quran)."

2 perkara, selain mandat, perlu juga syaukah (kekuatan ummat)..

Nak bina negara yang berasaskan RISALAH ISLAM, kita perlukan umat yang PAHAM RISALAH, dan menjadi PENDOKONG RISALAH. Jadi, perlu kepada kerja-kerja mentarbiyah masyarakat, mengubah masyarakat tentang tujuan hidup, yang bukan sekadar hendak bermewah-mewah dengan rumah yang besar, isteri-isteri cantik, anak-anak yang ramai, makanan mahal-mahal…"Zuina linnasi hubbusy Syahawati minan nisa’i wal banina wal qanatiril muqantarati minadzahabi wal fiddah.. (Dijadikan indah pada pandangan manusia itu, kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu, wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak,kuda pilihan,..)" (Surah ali Imran)

Tujuan hidup yang perlu difahami ialah hakikat alam yang satu lagi, iaitu alam barzakh. Di situ terdapatnya syurga abadi, hakikat hari pembalasan, pahala dosa, tingkatan-tingkatan syurga neraka dll.

"Sesungguhnya orang yang hidup untuk kepentingan diri sendiri semata-mata, mungkin dapat mengecapi hidup damai dan tidur nyenyak. TETAPI, ia hanya hidup sebagai orang KERDIL dan mati sebagai orang KERDIL juga. SEBALIKNYA, orang yang BESAR memikul beban yang BESAR ini yang tidak punya tidur, tidak punya masa bermain2, tidak punya hamparan yang hangat gebu, tidak punya timbunan harta, perabot mewah megah, dan tidak punya hidup bersenang-lenang" (Almarhum As-Syahid Sayyid Qutb)

Sudah semestinya yang diimpi oleh setiap manusia untuk berada di syurga tertinggi, jannatul Firdaus al-a’la, tapi yang paling utama tak lain tak bukan ialah REDHA ALLAH subhanahu wata’la, dan tiadalah yang lebih hebat daripada itu..

Maha Suci Allah, hanya padaNya cinta Hakiki.. Wallahu'alam

Puasa Hati ini..

Assalamualaykum..

El ham dulillah, el ham dulillah, el hamdulillah..
Tercapai juga hajat nak merasa ibadah puasa di bumi anbiyak buat kali ketiga. Sebab suasana di sini jauh berbeza berbanding suasana Ramadan di tanah air. Menariknya di Mesir, lebih mudah mendidik jiwa, membentuk nafsu yang selalu nak kesenangan dan kemewahan yang ada di sana.Sabda Rasul s.a.w;
“Apabila tiba bulan Ramadan, terbukalah pintu-pintu syurga, tertutup pintu-pintu neraka, dan dibelenggu kesemua syaitan.”(riwayah Bukhari wa Muslim)


Apakah makna hadis ini?

Pintu syurga dibuka seluas-luasnya, dan pintu Neraka ditutup serapat-rapatnya menandakan betapa kasihnya Allah swt kepada hambaNya. Seboleh-boleh, Allah menginginkan kesemua penduduk bumi ini masuk ke dalam syurga dan memperoleh kenikmatan yang luar biasa yang tak terbayang dek akal yang cetek.

Malahan, syaitan juga dibelenggu memberikan laluan mudah buat diri menangkap sinar-sinar hidayah yang membekas di jiwa. Jadilah kita sama ada syukur ataupun kufur akan nikmatNya..

“Inna hadainahus sabila imma syakirau waimma kafura..”(dan telah kami berikan petunjuk jalan kebenaran, sama ada kamu bersyukur atau kufur..)

Subhan Allah, agungnya Rahmat Allah taala, yang selain menciptakan, dan menaikkan darjat manusia, Allah juga menunjukkan jalan lurus itu kepada manusia, walaupun sedikit sahaja yang bersyukur. Agungnya kasih sayang dan belai mesra buat hambaNya yang sangat zalim dan tak terkesan langsung untuk menegakkan agamaNya, sedangkan segala sesuatu itu hanyalah milikNya. Subhan allah.. subhan allah.. subha nallah..

Nak kongsi isi khutbah Jumaat tadi, Khatib menyebut darjat-darjat orang yang berpuasa…

Ada yang benar-benar menjaga dirinya daripada makan dan minum sehinggakan memperoleh pahala berpuasa. Setidak-tidaknya, bukanlah seperti golongan yang dinyatakan dalam hadis, golongan yang tidak mendapat apa-apa daripada ibadah ini selain lapar dan dahaga..
Adapun mereka yang bukan sekadar menjaga makan minum, malahan anggota badan mereka turut ber’puasa’ dengan melakukan segala pekerjaan ikhlas mengharap Redha Allah taala. Mereka ini memahami, puasa bukanlah sekadar menahan diri daripada kudapan dan santapan, malahan segala perkara yang boleh membatalkan puasa, tak kiralah dengan menjaga kalam, ataupun menundukkan pandangan. Tahniah buat golongan ini!

Namun, sungguh tidak sangka, para Salafu Soleh masih lagi tidak berpuas hati dengan sekadar menjaga lisan, dan jawarih(anggota badan) dalam menunaikan ibadah puasa, malahan mereka juga menetapkan hati mereka untuk menjauhi ghibah(mengumpat), mengejek dan berdusta. Segala penyakit hati ini cuba dikikis, disental sesentalnya supaya hati senantiasa berada dalam keadaan suci dan bersih. Seterusnya, hati yang bersih menjadi tolakan untuk beramal mengajak manusia di sekeliling untuk bersama mengimarahkan madrasah Ramadan ini, dan lebih jauh lagi untuk memastikan agama Allah tertatbiq(aplikasi) di bumi mereka.

Berdoa kepada Allah semoga memperoleh hati yang bersih. Tulus mulus semata-mata mengharap Redha Allah yang Maha Agung. Doa juga moga Allah menerima segala amalan dan taubat dalam Bulan Barakah ini. Dan moga-moga kita tidak tergolong mereka yang membiarkan Ramadan kali ini berlalu begitu sahaja tanpa diampunkan setiap kesalahan dan kekurangan kita.. Wallahu alam…

"Rugilah orang yang didatangi Ramadan , kemudian bulan itu berlalu tetapi dosanya tidak diampunkan." [Hadis Riwayah Ahmad]

Oh Maha Suci Allah, hanya padaNya cinta hakiki.. (qoute Aman Ramdzan)

Ramadhan TerakhirTemplate by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template