Ketegasan Abu Bakar Memerangi Murtad

Setelah kewafatan baginda SAW, Abu Bakar As-Siddiq dilantik memegang tampuk khalifah. Niat untuk murtad terjangkit ke beberapa kabilah yang goyah imannya, dan gerakan nabi palsu semakin menjadi-jadi. Namun begitu, Abu Bakar membuat keputusan untuk menumpukan bala tentera Muslim supaya berhadapan dengan Rom yang diketuai oleh Usamah bin Zaid kerana itulah peperangan terakhir yang diatur Rasulullah.

Ramai yang menyangka Abu Bakar tersilap perhitungan kerana Usamah bin Zaid terlalu muda untuk mengetuai peperangan menentang Rom. Tambahan pula, jika tentera Usamah bin Zaid tewas, tiada tentera yang dapat mempertahankan Madinah dari serangan luar. Ini menyebabkan orang ramai semakin meragui percaturan Abu Bakar.

Dengan ketiadaan bala tentera kedua yang dapat mempertahankan Madinah jika tentera Usamah bin Zaid kalah, dan Usamah sendiri yang terlalu muda untuk mengetuai peperangan menentang Rom, ramai menyangka Abu Bakar tersilap perhitungan.

Lalu Abu Hurairah bertanya: “Adakah kamu ingin menghantar semua bala tentera menghadapi Rom, sedang kaum Arab di sekeliling Madinah murtad?”

Tetapi selepas kemenangan tentera Usamah, ternyata kabilah yang ingin murtad, membatalkan niat mereka setelah mengetahui umat Islam masih kuat dan ternyata Abu Bakar mengetahui tiada ruang ijtihad dan syura ke atas perkara yang mempunyai nas yang jelas.

Merujuk kepada para muhaddithin (ahli hadith), golongan murtad di zaman Abu Bakar terbahagi dua:

1. Mereka yang murtad secara keseluruhan
2. Mereka yang enggan bayar zakat – golongan ini menyangka zakat hanya perlu dibayar pada Rasulullah sahaja berdasarkan surah At-Taubah ayat 103 dan menganggap kewajipan zakat gugur bersama kewafatan Rasulullah.

Tentang golongan kedua ini, Umar telah berdialog dengan Abu Bakar:

“Bukankah Rasulullah pernah bersabda – Aku menyeru untuk memerangi manusia sehingga mereka mengucap dua kalimah syahadah. Jika mereka telah menyebutnya, terlepaslah darah dan harta mereka kecuali hak-haknya.” tanya Umar.

Abu Bakar menjawab: “Sesungguhnya zakat itu hak bagi harta, dan aku akan memerangi mereka yang membezakan antara solat dan zakat.”

Umar membalas, “Dan aku tidak lihat kecuali Allah telah lapangkan dadanya untuk perang, dan aku ketahui bahawa ianya adalah benar.”

Abu Bakar telah mengutus sebelas pasukan ke seluruhSemenanjung Arab untuk memerangi kaum murtad.

1. Pasukan diketuai Khalid Al-Walid ke Bani Asad untuk berhadapan Tulaihah
2. Pasukan Ikrimah bin Abu Jahal ke Yamamah untuk menghadapi Musailamatul Kazzab
3. Pasukan diketuai Syurahbil juga ke Yamamah
4. Paasukan Turaifah bin Hajiz ke Bani Salim
5. Pasukan Amru bin Al-As ke utara Hijaz
6. Pasukan Khalid bin Said ke pinggir Syam
7. Pasukan Al-Alaa bin Hadrami ke Bahrain
8. Pasukan Huzaifah bin Muhsin ke Amman, Jordan
9. Pasukan Muhajir bin Umayyah ke San’a di Yaman
10. Pasukan Suwaid bin Muqrin ke Tihamah di Yaman
11. Pasukan Arfajah bin Hirthimah ke Perkampungan Mahrah

KETEGASAN ABU BAKAR DAN HIMPUN

Sesungguhnya isu murtad bukanlah isu yang boleh dipandang sebelah mata. Ia adalah isu yang membezakan iman atau kufur, ia adalah isu aqidah itu sendiri. Sesungguhnya Abu Bakar telah menunjukkan kepada kita sikap dan contoh dalam mendepani isu ini yakni bertegas kepada mereka yang cuba memurtadkan umat Islam.

Isu murtad di Malaysia amat membimbangkan apabila baru-baru ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato Seri Jamil Khir memaklumkan bahawa Mahkamah Syariah menerima 863 kes permohonan menukar status agama Islam dari tahun 2000 sehingga 2010.

Malah, berdasarkan kes Nor Aisyah Bukhari, Mohamad Syazani Yusof dan Fariz Ilham Mohd. Zulkifli boleh dijadikan indikator am menunjukkan betapa lemahnya aqidah umat Islam di Malaysia terutama golongan muda.

Peristiwa DUMC baru-baru ini telah membuktikan kewujudan gerakan terancang untuk mengkristiankan umat Islam dan perkara ini diakui sendiri oleh Exco negeri Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali.

Abu Bakar As-Siddiq telah mengucapkan kata-katanya yang terkenal tatkala terdengar khabar orang ingin murtad, padahal tanah kubur Rasulullah masih basah dengan berkata: “Adakah agama ini akan terus tempang, sedangkan aku masih hidup?”

Hadirkan diri anda ke HIMPUN, selamatkan aqidah ummat!

Oleh: Muhammad Assiddiq Fauzan, Tahun Dua, Kuliah Usuluddin, Universiti Al-Azhar (Kaherah).

Merungkai Potensi Diri


Jika direnung kembali helaian sejarah silam, kita tak dapat menolak bahawa kekuatan sesuatu tamadun berpunca daripada padunya umatnya pada ketika itu. Umat atau Kaum yang hebat itu lahir drpd individu-individu kental dan punya nilai tersendiri yang mampu disumbang kepada umatnya.

Kita lihat saja pada individu-individu seperti Umar al-Khattab, Abu Ubaidah al-Jarrah, Saad bin Abi Waqas dan sebagainya. Mereka semuanya ada kekuatan masing-masing yang mampu disumbangkan pada ketamadunan Islam. Malah, mereka berlumba-lumba untuk memberi sebelum dipinta.

Dikisahkan Abu Dzar al-Ghiffary adalah seorang sahabat yang memeluk Islam ketika Zaman Dakwah di Mekah lagi. Walaupun pada ketika itu, Rasul s.a.w. menggunakan pendekatan dakwah secara rahsia, Abu Dzar tetap berkeras ingin mengistiharkan Keislamannya. Baginya, kalau boleh, biar semua penduduk Quraisy tahu bahawa segala yang dibawa oleh Muhammad adalah benar-benar belaka. Namun, semangatnya ini ditegah oleh Rasul s.a.w. atas sebab-sebab keselamatan dan maslahah umat Islam ketika itu. Semangat Abu Dzar tidaklah terpadam begitu sahaja, malahan apabila diminta untuk pulang ke negeri Ghiffar (tempat asalnya), beliau berhasrat untuk mengislamkan seluruh penduduk Ghiffar.

Masa pun berlalu, dan Nabi Muhammad dan orang Islam sudahpun berhijrah ke Madinah. Pada suatu hari, datang barisan-barisan manusia memasuki Kota Madinah dan melaungkan “Allahu Akbar!” beramai-ramai. Maka, benarlah Abu Dzar al Ghifaary, beliau pantas berjaya membawa bukan hanya seluruh Bani Ghifaar,tetapi juga Bani Aslim ke Madinah sebagai Muslimin.


Begitulah hebatnya, individu yang dididik oleh Rasulullah saw. Malahan, bukan sahaja kekuatan mendidik yang biasa-biasa, tetapi Rasulullah berjaya merungkai kebolehan yang dimiliki oleh seseorang individu mengikut kekuatan tersembunyi yang ada dalam jiwanya. Kekuatan ini lahir daripada percikan Iman yang disentuh lembut oleh Nabi saw.

Nah, umat sekarang, siapakah kita? Pernah kita bermimpi untuk menyumbang untuk Islam? Bukankah mimpi sekarang merupakan reality pada masa akan datang?

Apa yang saya maksudkan, kita semua punya kekuatan untuk disumbang pada Islam. Kekuatan ini antara dua, bersifat tersembunyi ataupun terlampau berkobar-kobar mengatasi berisan saff yang lain. Oleh itu amatlah baik jika kekuatan yang hebat ini berjaya dikawal atau dirungkai oleh hasil didikkan sepertinya didikan Rasulullah saw.


Didikan yang mampu menghasilkan individu yang mampu menyebut dengan sepenuh hati;

Allah matlamat kami,

Rasulullah teladan kami,

Al Quran perlembagaan kami,

Jihad adalah jalan kami,

Dan Mati di jalan Allah adalah cita-cita Kami tertinggi!!
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template