asas gerakan dakwah, saling berkasih sayang

Kata Ibrahim bin Adham ra: “ al Mahabbatu hia thamratu ma’arifah..”

Makna nya, kasih sayang itu terhasil daripada sebuah perkenalan..Bila bercakap tentang kenal, bukanlah dimaksudkan di sini hanya sekadar tahu dan mendengar tentang seseorang shj. Kerana kenal yang berupa sebegitu tidaklah yang mengembangkan sebuah jambakan kasih sayang dalam jiwa ke tahap yang hebat. Kenal dalam erti tahu-tahu sahaja, hanya akan memberikan percikan semangat sementara yang akhirnya akan padam dan layu selepas lupa tentang kisah atau diri seseorang itu.

Sebab itu suatu pengajaran penting dalam hidup ini untuk kita bukan sekadar mendapat TAHU tetapi mendapat FAHAM. Dan FAHAM adalah suatu proses di mana seseorang itu bukan sekadar TAHU tetapi berAMAL dengan apa yang dia TAHU itu. Jadi, sesiapa yang TAHU tapi masih tak buat apa yang dia katakan, sebenarnya, dia pun tak FAHAM erti hakikat ilmu itu... [rukun biah pertama, al fahmu]

Medan berkata tak sama Medan beramal. Medan beramal tak sama Medan berjihad.. hanya orang yang berada di tempat tersebut mengerti hakikatnya..

Firman Allah taala;
“wa ma khalaqtul jinna wal insan illa li ya’budun..” ai(yakni) liya’rifun.
. iaitu utk mengenal Allah taala. Makrifatullah

Bagaimana kita dapat menyuburkan rasa sayang, rasa kasih pada seseorang.. ialah dengan kita mengenalinya, dengan mengikuti perjalanan hayatnya, mengikut prinsip hidupnya, menyelami perasaan dan personalitinya. Begitulah juga kita ingin mencintai seseorang sahabat kita. Begitulah juga kita ingin mencintai Rasul kita.. Muhammad s.a.w..

Pada suatu hari para Sahabat melihat air mata mengalir di pipi Rasulullah lalu bertanya, "Mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?"

Rasulullah menjawab, "Aku rindukan Ikhwanku."

Terkejut para Sahabat dan berkata, "Bukankah kami Ikhwanmu?"

"Tidak," kata Rasulullah. "Kamu Sahabat-Sahabatku manakala Ikhwan ialah umat Islam akhir zaman, yang datang sesudahku, yang tidak berjumpaku tapi beriman denganku."

subhan nallah!! subhan nallah!! subhan nallah!!
Bagaimanakah Rasullah s.a.w begitu sayang kita umat akhir zaman ini? Tak lain tak bukan kerana beliau benar-benar mengenali umatnya lebih daripada kita mengenali umat ini sendiri. Lebih dari kita mengkaji masyarakat sendiri dan menganalisa jiwa kita sendiri..

Rasulullah SAW ada bersabda:

"Hampir tiba satu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh benua akan mengerumuni kamu seumpama orang yang mengadap makanan dan dulang-dulang hidangan".

Para sahabat bertanya, "Apakah kerana kami sedikit jumlahnya pada ketika itu, wahai Rasulullah?"

Nabi menjawab "Bahkan ! Kamu SANGAT RAMAI ketika itu, namun kamu ibarat buih di laut dan di air yang mengalir. Pada masa itu, Allah mencabut rasa gerun dan takut terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan memasukkan ke dalam hati kamu penyakit Al Wahnu."

Para sahabat bertanya "Apakah dia Al Wahnu?".

Nabi menjawab "Cintakan dunia dan takutkan mati ."( Hadith Riwayat Abu Daud)


Bagaimana pula dengan kita sahabat2 sekalian? Adakah kita benar-benar mengenali Rasulullah s.a.w.? Adakah kita benar-benar menyelami apakah sebenarnya yang dituntut oleh ar-Rasul s.a.w?

Adakah kita tahu bagaimanakah Nabi membina Rijal-rijal dakwah. Tahu bagaimanakah nabi saw menunjukkan contoh yang paling sempurna dalam pelbagai sudut, sebagai seorang ayah, Suami, guru, anak murid dan lain2.

Sebab itu, ramai yang tahu ilmu-ilmu Islam, itu betul ini salah tapi masih gagal memahami Islam dengan sebaiknya. Memahami keindahan Islam itu sendiri. Gagal memahami apakah yang dituntut dalam agama bukan sekadar perbahasan agama tetapi penghayatan agama sepatutnya ditatbiqkan dalam amalan di segenap sudut dan mencakupi setiap marhalah kehidupan, hatta, dalam pembinaan rumah tangga.

Tak cukup suatu kelompok manusia sekadar memberikan tahu shj tanpa difahamkan, melalui proses penghayatan Islam sebenarnya. Melihat segala-galanya dari jendela Keindahan Islam, the Beauty of Islam.
Tak cukup umat Islam diajarkan kepentingan memelihara diri daripada hubungan yang tidak syar’ie tanpa memahamkan dan serius dalam pembinaan rumah tangga muslim. Tak cukup sekadar melompat ke puncak kegemilangan dan memenuhi kamaliat(kesempurnaan) dan tahsiniyat(hiasan), tanpa mengutamakan perkara hajiat(keperluan) yang lebih aula.

Mana mungkin generasi hebat bakal dilahirkan dalam kepincangan institusi kekeluargaan di peringkat permulaan lagi, di bahagian pemilihan lagi. Tengoklah betapa ramainya artis yang akhirnya punah rumahtangga kerana asasnya sudah lemah. Peringkat awal, pemilihannya sudah bertunjangkan nafsu dan neraca manusiawi.

Begitulah juga yang akan berlaku kepada sohibul fikr/ pembawa agama Allah jika menggunapakai neraca yang serupa. Gerakan islam yang sejati perlulah menekankan setiap marlahah pada penekanan yang sebaiknya, dan ketahui apakah yang sebenarnya patut dipenuhi oleh setiap kita daripada menyimpang jauh daripada gerak kerja amal islami kita yang sepatutnya. WS.

1 comments:

Faizal Tauhir said...

Benar dan setuju kawan..Dakwah memang sepatutnya didasarkan dengan kasih-sayang..

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template