Keberkatan Umur..


Memahami hakikat hidup ini adalah suatu nikmat yang sangat agung.. bagi sesiapa yang merasainya seolah-olah neraca hidupnya sudah berubah, bukan berubah kepada suatu yang baru tapi sebenarnya dia sudah kembali kepada neraca yang sepatutnya difahami oleh setiap insan..

Bercakap tentang keberkatan hidup, boleh jadi manusia ini sangat kerap menghitung bertambahnya umur dari tahun ke tahun dan memperingati tarikh yaum Miladnya sejak lahir ke dunia ini.. sebab itu kita sering mendengar budaya sambutan harijadi si fulan-si fulan, birthday party mamat sekian-sekian..

Tapi, amat jarang kita mengingati tarikh-tarikh tarbawi dalam hidup kita.. bilakah kesedaran itu mula muncul? tarikh taubat nasuhaku? bilakah aku berjanji pada diri untuk menjadi lebih baik? bilakah aku berjanji utk menjadi pembela agama Allah?bilakah saatnya aku mengenal dakwah? bilakah saatnya aku dilamar oleh al akh..? bilakah saatnya aku merasakan nikmat paling agung dalam hidupku, melepaskan diriku hanyasanya semata-mata untuk Allah swt(at tajarrud)?

mungkin ini yang dimaksudkan oleh Ust Sayyid Qutb bila beliau meluahkan perasaannya dalam permulaan tafsir quran fi zilal: hidup dalam naungan lembayung al quran suatu kenikmatan, nikmat yang mengangkat umur seseorang.. terasa seolah-olah kelahiran baru, kelahiran yang lebih agung daripada tarikh milad seseorang.. dan umur itu dikira ketika bermulanya kematangan dan dan kefahaman yg jelas tentang hakikat syahadah dan kehidupan.. (As-Syahid Syed Qutb)
Sebab itu, akhirnya, zikrayat2 seperti ini terkambus dalam hidup seseorang daie, dan terkubur terus daripada tontonan dan penghayatan anak-anak muda pada masa akan datang. Kerana, membina suatu sistem sokongan padu, yakni biah dakwah di kalangan anak muda sangat sukar.. yang saya maksudkan, bukan biah aktif membuat "program-program" seperti yang difahami ramai.. tapi biah ruh seorang mujahid, yang tak pernah kenal erti penat lelah, tak kenal erti kenikmatan dunia lebih daripada kenikmatan akhirat..

Akhirnya, kembali kepada gerak kerja kita sebagai ashabul fikr, pemegang panji-panji fikrah ini, sebagaimana Zaid bin Harithah memegang panji Islam dalam perang mu'tah sehingga beliau syahid.. seperti mana Abdullah bin Rawahah , seperti mana Jaafar bin Abdul Mutalib.. Kerja kita ialah Isti'dadul Umam.. Menyediakan Umat Ini, sepertimana perlunya kita menyediakan diri kita sebagai langkah pertama. Diselusuri dengan pembinaan rumahtangga atas asas dakwah. Bina biah dakwah dalam anak-anak dan sanak saudara, kemudian masyarakat dan seterusnya.. bukankah itu yang dilakukan oleh Nabi kita Muhammad saw? bukankah itu yang difahami oleh para salafus soleh?Mungkin inilah tangga pertama daripada tangga-tangga perjalanan seorang daie seperti disebut para cendekiawan dakwah.. iaitu al Yaqdzah..

al Yaqdzah ibarat tersedar daripada tidur disebabkan semboyan kapal sudah berbunyi. Sedar bahawa kapal sudah mahu berangkat. Kesedaran yang melahirkan tindakan segera untuk bersama sebelum terlambat. Sedar betapa perlunya teman dalam perjalanan yang jauh. Sedar betapa perlunya bekalan disepanjang perjalanan.

Kesedaran ini ialah kesedaran hati terhadap nikmat-nikmat kurniaan Allah. Kesedaran hati betapa diri masih belum menyempurnakan tanggungjawab syukur. Sedar betapa diri masih leka mengikut keinginan nafsu dan kufur kepada nikmat-nikmat tuhan. Sedar betapa diri masih lemah dalam menghadapi pertarungan dengan diri sendiri, syaitan dan ajakan duniawi.

Sesiapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan akan diwujudkan penyedar di dalam dirinya yang membawanya kepangkal jalan, mengiktiraf dosa, segera beristighfar dan bertaubat kepada Allah.

Kesedaran adalah maqam pertama dalam perjalanan Rohani menuju jiwa mutmainnah radiatul mardhiyyah. Wallahutaa'la alam...
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template