Miqyas

assalamualaikum, bismillah..

(tajdid niat-cuba utk menulis dari hati supaya kalimah2 ini juga sampai tepat ke hati yang membacanya)


Anugerah memahami Islam, adalah anugerah yang sangat bernilai buat sesiapa sahaja. Kerana orang yang faham Islam, dalam dirinya ada satu NERACA yang tidak ada dalam orang lain.NERACA ini membolehkan manusia berfikir secara waras dan menilai sesuatu menurut pandangan kaca mata Ad-Din berbanding tafsiran menurut tanggapan peribadi semata-mata. Tambah lagi, pandangan peribadi biasanya lebih terbias kepada beberapa sudut pandangan sahaja dan juga mudah untuk menyimpang ke dalam kancah hawa nafsu.

Sabda Rasulullah saw,
“Manusia itu umpama galian, mereka yang terpilih dalam jahiliahnya, mereka itulah yang terpilih sesudah Islamnya, sekiranya mereka faham”


Kita masih bercakap tentang NERACA. Seseorang yang punya NERACA agama ini mampu untuk merasai kebahagiaan hidup yang sebenar. Apakah maknanya ini? Bahagia dalam erti kata yang sebenar ialah rasa kemanisan hidup dalam rahmat Allah s.w.t. Hal ini kerana, boleh jadi seseorang berasa bahagia tetapi kebahagiaannya itu hanyalah memuaskan nafsu halobanya sahaja. Dia berasa tenang hidup, seronok dan bergembira di dunia tetapi pada hakikatnya, kebahagiannnya itu bukanlah yang membawa makna tulen. Keseronokannya sementara dan akan menyebabkan orang sebegini sesudah dicampakkan ke dalam neraka, lalu mereka berteriak;

“Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami daripadanya (dan kembalikanlah kami ke dunia), maka jika kami kembali (juga kepada kekafiran), sesungguhnya kami adalah orang-orang yang zalim." (al Mukminun;107)

Dan juga apabila datang kematian kepada mereka;

“… sebelum datang kematian kepada salah seorang di antara kamu; lalu ia berkata: "Ya Rabb-ku, mengapa Engkau tidak menangguhkan (kematian)ku sampai waktu yang dekat, yang menyebabkan aku dapat bersedekah dan aku termasuk orang-orang yang saleh?"(al Munaafiqun;10)


NERACA inilah sebenarnya yang membolehkan kita bersikap dengan sifat “tamayyuz”, mampu berbeza daripada suasana masyarakat yang rosak. NERACA yang saya maksudkan ialah anugerah FAHAM Islam dan bukan semata-mata memeluk Islam.

Sebagai contoh, orang yg benar-benar punyai NERACA ini, mampu membezakan antara apa yang dikatakan ukhuwah dan apa yang dikatakan persahabatan. Kadang-kadang ramai tersalah tanggapan dengan persahabatan ini, yang diselitkan juga nilai-nilai murni dan disebut sebagai ukhuwah. Kata orang, “friendship kita pun lebih best berbanding ukhuwah mereka.”

Kita lihat pada zaman sebelum datangnya Islam membawa sinar perubahan, masyarakat Arab Jahiliah mengamalkan kehidupan berpuak-puak. Mereka duduk dalam satu kelompok dan melakukan aktiviti monopoli perdagangan, merompak atau menyamun secara bersama. Mereka merasakan ‘Ukhuwah’ antara mereka begitu rapat hinggakan jika ada salah seorang ahli mereka yang dianiayai, maka seluruh puak tersebut akan berpakat dan mengisytiharkan perang terhadap puak yang menganiaya itu.

Seringkali kita disibukkan dengan ukhuwah atau tautan yang lalai. Tautan dalam bentuk ini selalu menyebabkan kita berasa amat akrab dan rapat antara satu sama lain. Malangnya, apa yang dilakukan bersama adalah dalam bentuk lagho(sia-sia) dan lebih teruk lagi jika ianya maksiat!

Firman Allah swt; "..dan bertolong-tolonglah kamu dalam mengerjakan kebajikan dan ketaqwaan, dan jangan bertolongan dalam mengerjakan keji dan kemungkaran..." (al-maidah:2)

Satu lagi, seseorang yang punya NERACA mampu melihat Islam dalam konteks agama yang Syumul. Yakni yakin Islamlah penyelesaian segala permasalahan yang dihadapi umat. Sesetengah orang tersalah, memahami bahawa Islam hanya terbatas dalam soal-soal ibadat dan bentuk-bentuk ruhaniah sahaja. Pemahaman ini sempit dan dalam ruang lingkup yang tidak luas bertentangan dengan kesyumulan Islam yang merangkumi akhlak, pergaulan, tingkahlaku dan amalan berdasarkan pemahaman.
Apabila FAHAM, khusyuk kita bukan hanya dalam solat, tapi ‘khusyuk’ kita juga ketika muamalah(perbualan,tatacara,urusan jualbeli..dsb), ‘khusyuk’ ketika berfikir, ‘khusyuk’ dalam menjaga akhlak. ‘Khusyuk’ yang dimaksudkan dapat rasai bahawa Allah sentiasa melihat kita, sepertimana kita rasai ketika berada dalam solat atau didalam kuliah agama. Susulan itu, orang yang FAHAM Islam dalam ertikata SYUMUL akan merasa perlu untuk BERUBAH. Dan kemudian apabila semakin bertambah kefahaman, orang ini akan merasakan diri perlu MERUBAH. Kemudian, keperluan berkumpul bersama mereka yang ingin BERUBAH dan MERUBAH. Untuk apa? untuk synergistik!...

Islam yang seharusnya difahami adalah Islam yang bersifat SYUMUL. Bermula dari mengangkat kelopak mata sehinggalah menutupnya kembali. Bahkan, saat tertutupnya kelopak itu pun termasuk dalam Islam.

Tetapi, amat malanglah bagi kita yang tidak mengerti atau menghayati pemisahan agama dalam kehidupan seharian. Islam hanyalah ketika bersolat, mendengar ceramah, menghadiri usrah dsb.

Perlu kita fahami bahawa, terdapat dua jenis IMAN, iaitu Iman yang bisu, tidur nyenyak dalam jiwa mereka, mereka tidak mematuhi tuntutan Iman itu. Adapun satu lagi Iman yang bergelora, menyala, kuat dan waspada. Iman ini akan memandu manusia sentiasa mencari pencinta-pencinta agama ini. Semangatnya berkobar-kobar, dan tak jemu berusaha meyakinkan manusia bahawa NERACA yang tersimpan dalam diri mereka ini perlu disebarluaskan dan membantu dalam usaha membangkitkan ummah gemilang ini.Wallahu'alam..WS

0 comments:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template