Indahnya Menahan Marah

oleh Sakinah Yaakob

Sunnatullah bagi seorang manusia untuk diuji dalam menjalani kehidupannya. Kadangkala dia diuji dengan ujian kesenangan dan kadangkala dia diuji dengan ujian kesulitan dan kesempitan hidup, sebagai pembuktian ‘ubudiyah’nya (kehambaan) kepada Allah dan sebagai menguji tingkat keimanan dalam dirinya.

Kadar seseorang manusia menghadapi kesulitan hidupnya adalah berbeza bergantung kepada kekuatan dirinya. Yang dimaksudkan disini bukanlah kekuatan tubuh badannya tetapi kekuatan jiwanya yang dipandu oleh akal yang sejahtera berlandaskan tingkatan iman dan aqidah dalam dirinya.

Justeru, reaksinya apabila berhadapan dengan kesulitan hidupnya mencerminkan kekuatan iman dan aqidah dalam dirinya. Adakah dia mampu bersabar dan bertahan dalam menempuhi ujian tersebut atau sebaliknya dia akan bertindak di luar batasan normal akal dan fikirannya ?

Bagi seorang daie yang mengajak manusia kepada Allah, sudah menjadi suatu ketetapan Allah bahawa dia akan menghadapi penolakan,tentangan,cacian,makian dan berbagai-bagai lagi ujian dalam merintangi jalan dakwah ini. Dia meyakini hakikat jalan dakwah ini adalah jalan yang sukar dan panjang, jalan yang ditaburi dengan duri-duri yang tajam,dan bukanlah ditaburi dengan bunga-bunga di sepanjangnya lalu bagaimana reaksinya sendiri apabila berdepan dengan ujian kehidupannya?

Saat dia ditinggalkan mad’unya…

Saat dia dipulaukan oleh rakan-rakannya…

Saat dia dihina dengan dengan kata-kata yang keji oleh manusia sekelilingnya…

Saat dia berselisih pendapat dengan akh/ukht seperjuangnnya…

Saat dia menghadapi masalah dengan keluarganya…

Saat dia menghadapi masalah kewangan, pelajaran dan lain-lain masalah yang besar dalam hidupnya..

Setiap saat dia merasa diuji dalam hidupnya…..

Bagaimana dia berdepan dengan ujian tersebut ? Adakah dia sabar atau marah ? Adakah dia tenang atau serabut ? Betapa hikmah dari sebuah ujian itu adalah untuk menyingkap kekuatan ma’nawiyah/ keimanan seorang daie. Jom bermuhasabah diri.

Sebuah hadis Rasulullah S.A.W yang menyebut tentang sifat menahan amarah

(كظم الغيظ) :

من كتم غيظا وهو قادر على أن ينفذه ، دعاه الله على رءوس الخائق حتى يخيروه من الحور العين ، يزوجه منها ما شاء
Siapa yang menahan marah, padahal ia boleh melepaskan kemarahannya, maka kelak pada hari kiamat, Allah akan memanggilnya di depan sekalian makhluk. Kemudian, disuruhnya memilih bidadari sekehendaknya." (HR. Abu Dawud - At-Tirmidzi)

Yang dimaksudkan dengan menahan marah di sini adalah seseorang itu cuba menelan marahnya, menahannya daripada terzahir serta bersabar dengannya semata-mata kerana takutkan Allah dan mengharapkan keredhaanNya sedangkan dia mampu untuk melaksanakannya !

Bukanlah dia menahan kemarahan itu kerana mencari redha manusia atau kerana dia tidak mampu melaksanakannya (lemah) tetapi dia meletakkan redha Allah dihadapannya,membatasi setiap tindakannya dalam berinteraksi dengan manusia dan ujian kehidupannya.


Lantas kelak Allah memanggilnya pada Hari Kiamat dihadapan seluruh makhluk, dan dia berhak untuk memilih mana-mana bidadari syurga yang dia ingini untuk dikahwininya dan menjadi isterinya di dalam syurga Allah yang kekal abadi..Subhanallah,betapa besar ganjaran yang Allah sediakan buat orang yang menahan marahnya hanya keranaNya..

Inilah penolak buat seorang daie untuk memelihara marahnya, kerana dia tahu betapa besar ganjaran yang Allah sediakan di Syurga kelak berbanding mujahadah dirinya untuk menahan marah pada saat dia ingin melepaskannya, lalu dia berusaha menahan dirinya, membatasi akal fikirannya dengan kekuatan iman,bertindak dengan rasional saat dia diuji dan akhirnya mengharapkan redha Allah dalam berhadapan dengan ujian kehidupannya.

Allah menggariskan sifat menahan marah ini sebagai sifat dan ciri-ciri orang yang bertaqwa sebagaimana firman Allah S.W.T dalam surah Ali-Imran ayat 133-134:

وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ
الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنْ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa. (Yaitu) orang-orang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.

Juga firman Allah Taa’la di dalam surah al-Furqan ayat 63 tentang ciri-ciri ‘ibadurrahman:
وَعِبَادُ الرَّحْمَٰ نِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُم ُ الْجَاهِلُ ونَ قَالُوا سَلَامًا

Dan hamba-hamba al-Rahman (Yang Maha Mengasihani) itu (ialah) orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati, dan apabila orang jahil menegur mereka, maka mereka mengucapkan kata-kata “salam”.

Inilah yang dimaksudkan oleh Rasulullah S.A.W dalam sebuah hadis

ليس الشديد بالصُّرَعةِ ، إنما الشديد الذى يملك نفسه عند الغضب
Kekuatan itu bukanlah ketika menang dalam pertarungan, sesungguhnya kekuatan yang sebenar apabila dapat menahan diri dari kemarahan.

Hakikat kekuatan sebenar itu adalah apabila kita berjaya menahan diri dari kemarahan. Justeru, secara amalinya bagaimana untuk seorang daie itu mentatbiqkan hakikat ini dalam dirinya?

Dengan memikirkan ganjaran dan pahala yang Allah sediakan buat dirinya di akhirat kelak hasil daripada menahan marahnya.

Memikirkan bagaimana dia akan berdiri di hadapan Allah kelak dengan digelar seorang yang pemarah?

Sebesar mana kemarahnnya kepada makhluk Allah di dunia ini, maka sebesar itu juga kemarahan Allah padanya di akhirat kelak. Dan disisi Allah azab yang sangat pedih..
Maka, dia akan bersegera memberi kemaafan untuk megharapkan kemaafan dan keredhaan Allah ke atas dirinya.

Juga memikirkan betapa sifat amarah inilah yang menjadi permulaan kepada permusuhan dan terputusnya silaturrahim dengan manusia lain di dunia ini.

Dan banyak lagi akibat-akibat buruk untuk difikirkan dan disenaraikan, akhirnya membawa seorang daie itu menjauhi sifat marah ini, senjatanya paling ampuh adalah beristi’azah (memohon perlindungan) dari Allah setiap saat, dan tatkala sifat marah mula menguasai dirinya, dia bertenang dan berfikir dengan rasional. Dia memenangkan imannya ke atas dirinya..


Semoga kita dapat mencontohi teladan yang ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W dan para sahabat dalam memaafkan manusia. Bagaimana dalam peristiwa Taif Rasulullah S.A.W dibaling dengan batu hingga baginda luka-luka dan cedera serta dimaki dengan kata-kata yang kesat, namun baginda bersabar dengan ujian tersebut malah mendoakan kaum Taif:
‘Ya Allah! Beri olehmu petunjuk pada kaumku ini sesungguhnya mereka tidak mengetahui’.

Inilah sebaik-baik akhlak yang ditunjukkan oleh sebaik-baik qudwah, maka ikutilah akhlak baginda kerana kitalah sebaik-baik ummat yang dilahirkan untuk beramal dengannya.

‘Ya Allah! Jadikanlah kami dari golongan orang-orang yang dapat menahan kemarahan mereka, dan jadikanlah kami orang orang yang suka memberi kemaafan dan perdamaian. Kategorikanlah kami bersama orang-orang yang beramal dengan mengikut apa yang diperintah oleh Allah, mengikuti penghulu segala nabi-nabi dan rasul-rasul iaitulah penghulu kami Muhammad Salailah 'Alaihiwassalam. Ya Allah! terimakanlah doa kami.’
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template