Selembut Ibadat Ahli Sufi

"Rahib di waktu malam, Penunggang kuda saatnya siang.. "


Pernah tak tuan-tuan hadapi saatnya terasa amat susah hendak tunaikan Ibadah?

Pernah atau tidak kakak-kakak dan abang-abang berada dalam suatu fatrah terasa amat jauh sekali daripada Tuhan ?

Pernah tak saudara-saudara sekalian, yang celik mata hatinya, yang kuat ruh imannya, merasakan detik waktu begitu sukar khusyuk di dalam Solat?


Ya pasti sekali, kita sebagai manusia yang sangat lemah ini, lagi-lagi apabila tidak bersama sahabat-sahabat soleh yang saling mengingatkan, akan mudah terjerumus dalam fatrah lemah longlai futur serta lesu keletihan iman.

Dalam sebuah kata-kata masyhur menyebut;
“Al fatrah ba’dal mujahadah min fasadil ibtida’- Kelesuan sesudah bermujahadah timbul kerana kefasadan permulaan”

Dari situlah kita lihat kembali bagaimanakah detik bermulanya kita melakukan sesuatu ibadat. Kita renung dan fikirkan kembali apakah sebenarnya kita sudah bersedia sebenarnya untuk melaksanakannya.

Sebab itulah para ulama’ meletakkan kunci(miftah) kepada kekusyukan seseorang dalam solatnya adalah ketika saat khusyuknya dia di dalam berwuduk lagi. Ya, kemudiannya ketika saat kita mengangkat takbiratul ihram, melepaskan segala urusan dunia jauh-jauh sekali dari benak fikiran kita. Hanya menundukkan kekhusyukkan khas hanyasanya kepada Allah swt.

Perhatikan sahabat-sahabat sekalian, bagi kita yang merindui tangisan , linangan air mata tahajud di malam hari,
Bagaimanakah sebenarnya persediaan kita?
Adakah sekadar berazam dan menampal motto “saya mesti bangun qiamullail” sahaja?

Ataupun kita sudahpun memperSEDIAkan diri kita semenjak laungan azan Subuh lagi. Kemudiannya, memenuhkan ruang seharian kita dengan zikir-zikir yang membasahi lidah kita. Kemudiannya, menahan diri dan kekuatan syahwat daripada makan yang berlebihan dan senda gurau yang mengeringkan jiwa serta melupakan akhirat. Pada malamnya pula, seusai iftor, memperdengarkan kalam-kalam berharga mengingatkan diri tenang hakikat jiwa dan tujuan kewujudan kita. Pada akhirnya, sebelum tidur sekali lagi mengikhlas hati tulus niat untuk mencapai kelazatan qiamulail di malam nanti. Allah! manisnya hayat dalam lingkungan katibah imani membina kembali ruh dalam diri..

Firman Allah swt:
“Barangsiapa yang mengagungkan syiar-syiar Allah, maka sesungguhnya itu timbul dari ketaqwaan hati” (Surah al Hajj: 32)
Ustaz Sayyid Qutb mengatakan dalam tafsir surah Mujadilah: “sesungguhnya, sebuah pasukan tentera yang sudah mengetahui tabiat jiwanya, dan tabiat jiwa musuhnya, sebenarnya sudahpun memenangi separuh daripada peperangan itu…”

Ya, pastinya untuk mengetahui tabiat jiwa diri serta musuh memerlukan analisis menyeluruh yang sangat teliti. Inilah yang dikatakan PERSEDIAAN!

Kita duduk sejenak, hayati bagaimana Rasulullah saw menyambut ketibaan bulan Ramadan semenjak bulan-bulan sebelum itu lagi, dengan doa “… Allahumma baligna Ramadan ya Allah, Allahumma baligna, Allahumma baligna..”. Persediaan yang dibuat berbulan-bulan sebelum itu lagi supaya dapat rasai kemanisan suasana imani (jau imani)bulan Ramadan itu.

Umar al Khattab pula menyambut pengakhiran ramadan dengan tangisan air mata. Memikirkan berpisahnya beliau dengan bulan penuh kerahmatan, pelepasan Allah subhanahu wata’ala ke atas hambaNya daripada azab Neraka yang mengerikan. Harapan, moga-moga bertemu pada Ramadan yang berikutnya.

Begitulah diri kita yang mendambarkan khusyuk dalam sesebuah ibadat. Pastinya perlu meNYEDIAkan diri terlebih dahulu, supaya bekalan sentiasa mencukupi, stamina iman sentiasa berpanjangan dan istiqamah sentiasa dalam amalan.

Seperti membina sebuah bangunan mencakar langit yang tinggi, CERUCUK binaan juga, jika tak kurang sama tingginya, pasti lebih tinggi lagi seperti bangunan tersebut..

Dalam sebuah kata-kata:
“Al istiqamatu khairun min alfu karamah-Istiqamah itu lebih bagus daripada seribu Keramat”
Sesungguhnya, Allah mencintai seseorang itu, apabila melakukan sesuatu amalan, sedikit tetapi berterusan..

Wallahua'lam..
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template