Persoalan??

Saya tertarik dengan jawapan beberapa sahabat saya mengenai isu ini.

Apakah sebab kejatuhan Khilafah Islamiah yang telah sekian lama tertegak?

1. Terhentinya percambahan ilmu dan perbincangan ilmiah di kalangan para ulama' kerana dihalang oleh Sultan atau Khalifah. Jadi, kemajuan ilmu dari segala sudut tidak diperoleh memberi kesempatan pada musuh Islam untuk menawannya.

2. Umat terlalu memfokuskan kepada perbincangan perkara furu' dan lari dari fokus yang sebenar. Akidah rosak, akhlak runtuh dan sibuk bertengkar mengenai perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Biah imaniah dan solehah tak wujud, lalu hati jadi kering dengan amalan yang seperti adat kebiasaan.

Apa pendapat yang lain?

Pasar Ramadhan 1430H: Dataran Kompleks Hayyu 'Asyir

Ramadan yang Terbaik buatku..

“Ya Allah, jadikanlah Ramadan kali ini, Ramadan yang Terbaik buatku..


Impinya kita pada keampunan Allah swt.

Jika kita renungkan, tak dapat bayangkan betapa banyaknya dosa yang telah kita lakukan selama ini. Boleh jadi, kalau dosa itu berbentuk gumpalan batu-batu, dan kita pikul atas kepala kita, tak tahulah besar mana gunungan batu yang bakal menghempap atas kepala kita.Begitulah bagaimana orang yang beriman melihat maksiat atau dosa yang dilakukan setiap hari.

Sebaliknya, golongan fasiq memandang maksiat yang dilakukan seperti lalat yang hinggap di hidung mereka, kemudian ditepis lalat itu dengan tangan mereka, lalu terbanglah ia ke udara. Beberapa ketika kemudian, hinggap kembali ke hidung. Sepertinya maksiat itu suatu yang remeh dan bukan menjadi perkiraan atau tumpuan golongan tersebut.


Para Salafussoleh dahulu sentiasa menghitung maksiat yang telah mereka lakukan. Mereka berusaha untuk berhati-hati dalam setiap tindak tanduk mereka dan bersegera untuk bertaubat dan mengharapkan maghfirah dari ilahi.

Maksiat dalam erti kata para alim ulama’ bukanlah seperti yang kita rasai. Hatta melewatkan solat berjemaah di masjid pun termasuk dalam maksiat bagi mereka. Maksiat yag difahami ialah sebarang ketidaktaatan yang dilakukan kepada Allah swt. Masakan tidak, seorang Sheikh Besar, Dr Yusoff al Qardawi mengatakan dihadapan himpunan ramai ulama’; “jikalau dosa itu punyai bau, pasti kalian semuanya akan menjauhi aku.”

Dan Imam Syafiee yang mengadu buruknya hafalnya hanya kerana terlihat bahagian tumit seorang perempuan ajnabiah di pasar. Bayangkan apa yang dilihat oleh remaja-remaja kini? Bayangkan teruknya maksiat membunuh syabab(pemuda) muslim bak kegelapan yang menutupi cahaya.

Betul, kita sangat dahagakan keampunan ilahi. Kita perlu pada rahmatNya untuk melangkah ke Syurga abadi. Kita perlukan redhaNya setiap detik setiap hari.

Sabda Rasulullah saw ; "Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan ketulusan, Allah akan mengampunkan dosanya yang terdahulu." (Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)


Jadi, dalam melangkah ke bulan yang mulia ini, marilah sama-sama kita merebut segala ganjaran dan pahala yang bertaburan sambil menghirup udara segar Ramadan. Kita hidupkan malam dengan solat Qiam dan Tahajjud. Kita perbanyakkan bacaan ayat suci alQuran. Kita banyakkan sedekah dan amal jariah.

Semoga kita tak termasuk seperti yang disabdakan oleh Rasul saw; "Rugilah orang yang didatangi Ramadan , kemudian bulan itu berlalu tetapi dosanya tidak diampunkan." [Hadis Riwayah Ahmad]

Kita berdoa semoga Ramadan kali ini, Ramadan yang terbaik buat kita semua.. insyaallah!

Iklan

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template