Berpesta dengan Buku!


Bagi setiap pencinta ilmu atau penggemar buku pasti tidak melepaskan peluang yang hebat untuk berkunjung ke Pameran Buku yang dianjurkan. Apatahlagi, jika pameran itu merupakan pameran buku kedua TERBESAR di dunia seperti yang berlangsung di bumi mesir ini. Lebih dikenali dengan ‘Maarod Kutub’ oleh penduduk tempatannya.

Tapi biasanya ada beberapa konflik dalam kalangan pengunjung Pameran. Contohnya;
1. Tidak tahu atau tak terancang untuk membeli buku. (Apa?)
2. Tidak kenal buku-buku yang diingini atau tidak kenal penulis yang berkaitan bidang2 tersebut.
3. Pengalaman bersemangat membeli banyak buku tetapi tidak mampu menghabiskan bacaan.
4. Duit yang diperuntukkan untuk buku2 tidak mencukupi.Ini dapat diatasi dengan;

1. Tidak tahu atau tak terancang untuk membeli buku.
-Ketahui matlamat yang ingin dicapai. Dapat menyenaraikan objektif2 kecil dan besar dalam perjalanan hidupnya atau lebih khusus lagi apabila berada di perantauan. Jika medicinelah yag dikejar, maka carilah buku-buku perubatan yang mampu bantu capai matlamat itu. Jika, penguasaan bahasa arab yang dikejar, maka carilah timbunan khazanah bahasa di situ. Jika, motivasi atau santapan rohani yang dikejar, maka teruslah mencari buku2 tersebut.

2.Tidak kenal buku-buku yang diingini atau tidak kenal penulis yang berkaitan bidang2 tersebut.
-Mendapat bimbingan senior atau org yang lebih berpengalaman. Atau bergaul atau berinteraksi dengan sahabat2 yang lebih cenderung pada bidang2 itu. Berkawan itu kan penting, setuju?
3. Pengalaman bersemangat membeli banyak buku tetapi tidak mampu menghabiskan bacaan.
-Solat itu adalah ibadah. Tetapi, dalam ibadah solat sendiri seseorang itu mampu mengurangkan pahala solat atau lebih dahsyat lagi melakukan maksiat dalam solatnya sendiri. Begitulah juga dalam kita membeli buku untuk mendapatkan ilmu. Tetapi, jika terlampau asyik membeli tanpa memikirkan aspek pembaziran, ini akan menjerumus dalam kategori maksiat. Hal ini boleh diatasi dengan berniat untuk menghabiskan bacaan pada masa2 akan datang dan membuat perancangan khusus mengenainya. Atau boleh juga dengan menghadiahkan buku kepada rakan2 tanda kasih sayang kita kepada mereka.

4. Duit yang diperuntukkan untuk buku2 tidak mencukupi.
-Ketahui kekuatan kewangan kita dan bertindak membeli menurut kekuatan tersebut. Skema huh?

Baiklah adios..

0 comments:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template