Merungkai Potensi Diri


Jika direnung kembali helaian sejarah silam, kita tak dapat menolak bahawa kekuatan sesuatu tamadun berpunca daripada padunya umatnya pada ketika itu. Umat atau Kaum yang hebat itu lahir drpd individu-individu kental dan punya nilai tersendiri yang mampu disumbang kepada umatnya.

Kita lihat saja pada individu-individu seperti Umar al-Khattab, Abu Ubaidah al-Jarrah, Saad bin Abi Waqas dan sebagainya. Mereka semuanya ada kekuatan masing-masing yang mampu disumbangkan pada ketamadunan Islam. Malah, mereka berlumba-lumba untuk memberi sebelum dipinta.

Dikisahkan Abu Dzar al-Ghiffary adalah seorang sahabat yang memeluk Islam ketika Zaman Dakwah di Mekah lagi. Walaupun pada ketika itu, Rasul s.a.w. menggunakan pendekatan dakwah secara rahsia, Abu Dzar tetap berkeras ingin mengistiharkan Keislamannya. Baginya, kalau boleh, biar semua penduduk Quraisy tahu bahawa segala yang dibawa oleh Muhammad adalah benar-benar belaka. Namun, semangatnya ini ditegah oleh Rasul s.a.w. atas sebab-sebab keselamatan dan maslahah umat Islam ketika itu. Semangat Abu Dzar tidaklah terpadam begitu sahaja, malahan apabila diminta untuk pulang ke negeri Ghiffar (tempat asalnya), beliau berhasrat untuk mengislamkan seluruh penduduk Ghiffar.

Masa pun berlalu, dan Nabi Muhammad dan orang Islam sudahpun berhijrah ke Madinah. Pada suatu hari, datang barisan-barisan manusia memasuki Kota Madinah dan melaungkan “Allahu Akbar!” beramai-ramai. Maka, benarlah Abu Dzar al Ghifaary, beliau pantas berjaya membawa bukan hanya seluruh Bani Ghifaar,tetapi juga Bani Aslim ke Madinah sebagai Muslimin.


Begitulah hebatnya, individu yang dididik oleh Rasulullah saw. Malahan, bukan sahaja kekuatan mendidik yang biasa-biasa, tetapi Rasulullah berjaya merungkai kebolehan yang dimiliki oleh seseorang individu mengikut kekuatan tersembunyi yang ada dalam jiwanya. Kekuatan ini lahir daripada percikan Iman yang disentuh lembut oleh Nabi saw.

Nah, umat sekarang, siapakah kita? Pernah kita bermimpi untuk menyumbang untuk Islam? Bukankah mimpi sekarang merupakan reality pada masa akan datang?

Apa yang saya maksudkan, kita semua punya kekuatan untuk disumbang pada Islam. Kekuatan ini antara dua, bersifat tersembunyi ataupun terlampau berkobar-kobar mengatasi berisan saff yang lain. Oleh itu amatlah baik jika kekuatan yang hebat ini berjaya dikawal atau dirungkai oleh hasil didikkan sepertinya didikan Rasulullah saw.


Didikan yang mampu menghasilkan individu yang mampu menyebut dengan sepenuh hati;

Allah matlamat kami,

Rasulullah teladan kami,

Al Quran perlembagaan kami,

Jihad adalah jalan kami,

Dan Mati di jalan Allah adalah cita-cita Kami tertinggi!!


p/s; terima kasih akh Suhaib Abd Rasyid.. ingtkan suh update blog

2 comments:

Perantau Kasih said...

potensi diri terpancar bg mereka yg mempertahankan syariat. Senang utk berbicara ttg syariat, tp sukar diparkatikan....

salam perantau, dr perantau kasih

Mukmin bin Mohd Khairi said...

benar sekali katamu~
sebab itu kita kena biasakan diri melakukan 10 kali sedekah, barulah megajak org melakukan sedekah.

(maksud saya, utk certain perkaralah, supaya melatih diri lebih banyak melakukan amal soleh berbanding berawang-awangan di udara khayalan~)

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template