Derita yg Tak Tertanggung lagi!

Wartawan Astro Awani, Ashwad Ismail, dan jurukameranya, Shamsul Kamal Abdul Latip, nyaris terkena tembakan komando Israel yang menyerang kapal misi bantuan kemanusiaan ke Gaza, Mavi Marmara, pagi kelmarin. (Bharian)


"Kami diserang bertubi-tubi dan Alhamdulillah saya dan jurukamera Shamsul terselamat dari tembakan di mana peluru hidup digunakan.

"Dua orang Turki di sebelah kiri dan kanan saya ditembak di bahagian tangan dan juga di bahagian bahu. Tapi saya sempat menyelamatkan diri dan merangkak turun dari dek kapal melarikan diri ke kawasan yang lebih selamat di dalamnya.

"Saya merangkak di kawasan yang berlumuran darah dan ternyata pengalaman yang memeritkan untuk kita imbas kembali tetapi jika diperhatikan kami berjaya membuka mata dunia tentang apa yang berlaku.

"Saya tidak menjangkakan bahawasanya Israel boleh bertindak sedemikian kerana kami orang awam di dalam kapal tetapi tindakan ketenteraan yang dilakukan. Ini satu isytihar perang atas kemanusiaan,"
"Apa yang saya dapat simpulkan, 28 jam itu saya boleh rasakan pengalaman konflik enam dekad Israel-Palestin, kesengsaraan Palestin di bawah kekejaman rejim Zionis dalam masa 28 jam dan ternyata tidak dapat digalas dengan segala apa yang ada pada kita," katanya.


p/s; Ya, derita yg tak tertanggung lagi.. bayangkan konflik yg berpanjangan ini,kematian demi kematian, pencabulan, dan penjajahan, yang dirasai oleh penduduk Palestin selama ini.. yang dilapor hanyalah yang berjaya disebarkan.. byk lagi yg tak dinyatakan atas kesukaran yg dihadapi..

Kita bercakap tentang kemanusian kepada dunia dan mereka yang bukan Islam. Kita berkata tentang akidah kepada mereka yang Islam

Kita ubah persepsi hidup setiap daripada kita. Isu terbesar kita, isu Palestina. Kebebasan dan Pembebasannya.

Pentingnya untuk Umat Islam tidak melatah dengan carutan semata-mata, tetapi yg lebih utama untuk merasionalkan semangat berdarah muda yg ada dengan lebih aktif membawa kawan-kawan di sekeliling kembali kepada Islam yg sbenar.. yg dituntut..

Sertai mana-mana Solidariti Palestina yang dianjurkan, kerana itulah tanda derita yang dirasai oleh hati yang hidup.

Ajak kawan-kawan kepada akhlak Islam, ukhuwwah Islamiah..

Itulah amal kita~

2 comments:

ibnuyassir said...

Wahai para pemimpin yang ada bala tentera dilaut, diudara, dan di darat

”Perangilah mereka [YAHUDI], nescaya Allah akan menyeksa mereka dengan (perantaraan) tangan kamu, dan Allah akan menghinakan mereka serta menolong kamu menewaskan mereka, dan Dia akan memuaskan hati orang-orang yang beriman”. [Surah At-Taubah (9) : 14].

Mukmin bin Mohd Khairi said...

Syukran akhi

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template