Ramadan yang Terbaik buatku

“Ya Allah, jadikanlah Ramadan kali ini, Ramadan yang Terbaik buatku..Jika kita renungkan, tak dapat bayangkan betapa banyaknya dosa yang telah kita lakukan selama ini. Boleh jadi, kalau dosa itu berbentuk gumpalan batu-batu, dan kita pikul atas kepala kita, tak tahulah betapa besarnya gunungan batu-batuan yang bakal menghempap ke atas kepala kita. Begitulah bagaimana orang yang beriman melihat dosa yang dilakukan setiap hari.

Sebaliknya, golongan fasiq memandang maksiat yang dilakukan seperti lalat yang hinggap di hidung mereka, kemudian ditepis lalat itu dengan tangan mereka, lalu terbanglah ia ke udara. Beberapa ketika kemudian, hinggap kembali ke hidung. Sepertinya maksiat itu suatu yang remeh dan bukan menjadi perkiraan golongan tersebut.

Para Salafussoleh terdahulu sentiasa menghitung maksiat yang telah mereka lakukan. Mereka berusaha untuk berhati-hati dalam setiap tindak tanduk mereka dan bersegera untuk bertaubat dan mengharapkan maghfirah dari ilahi.

Maksiat dalam erti kata para alim ulama’ bukanlah seperti yang kita rasai. Hatta melewatkan solat berjemaah di masjid pun termasuk dalam maksiat bagi mereka. Maksiat yang difahami oleh mereka ialah sebarang culas dalam ketaatan kepada Allah swt. Masakan tidak, seorang Sheikh Besar, Dr Yusoff al-Qaradawi mengatakan dihadapan himpunan para ulama’; “jikalau dosa itu punyai bau, pasti kalian semuanya akan menjauhi aku.”

Dan Imam Syafiee rahimulllah juga mengadu buruknya hafalnya hanya kerana terlihat bahagian tumit seorang perempuan ajnabiah di pasar. Bayangkan apa yang dilihat oleh para remaja kini? Apakah maksiat mata yang kita lakukan selama ini? Bayangkan teruknya maksiat membunuh pemuda muslim bagai kegelapan yang menutupi cahaya... bagaikan kita tak dapat lari dari tertunduk kepada nafsu syahwat kita..

Betul, kita sangat, sangatlah dahagakan keampunan ilahi. Kita SANGAT perlu pada rahmah dan kasih sayangNYA untuk melangkah ke Syurga abadi. Kita perlukan reda dan keampuananNYA setiap detik setiap hari.

Sabda Rasulullah saw ; "Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan ketulusan, Allah akan mengampunkan dosanya yang terdahulu." (Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Subhanallah, betapa BESARnya rahmah Allah swt terhadap hambaNYA..

Jadi, dalam menyusun langkah ke bulan yang mulia ini, marilah sama-sama kita merebut segala peluang, ganjaran dan pahala yang bertaburan pada bulan ini sambil menghirup udara segar bulan barkah, RAMADAN!! Kita hidupkan malam dengan solat Qiam dan Tahajjud. Kita perbanyakkan bacaan ayat suci al Quran. Kita banyakkan sedekah dan amal jariah... insya allah..
Semoga kita tak termasuk seperti yang disabdakan oleh Rasul saw; "Rugilah orang-orang yang didatanginya Ramadan , kemudian bulan itu berlalu tetapi dosanya tidak diampunkan." [Hadis Riwayah Ahmad]

Kita berdoa semoga Ramadan kali ini, Ramadan yang terbaik buat kita semua.. insyaallah! Amiin, aminn ya Rabb~

Zaman berlalu zaman


Suatu masa, tentera-tentera salib mencari-cari peluang untuk mendapatkan kembali Andalusia. Bagi memastikan sejauh mana mereka berpeluang untuk menawan kembali kota idaman mereka, dihantar seorang utusan untuk meninjau-ninjau keadaan di kota Andalus.

Pada kali pertama kedatangan utusan itu, dia mendapati seorang anak kecil di Andalus menangis. Lantas dia bertanya:

"Mengapa kamu menangis wahai anak kecil?"

Anak itu menjawab, "Aku sedang cuba memanah seekor burung, tapi sasaranku tidak mengena. Aku kecewa dengan ketidakupayaan memanahku."

Lalu, utusan itu menyimpulkan itu bukanlah masa yang sesuai untuk menyerang Islam di Andalus memandangkan anak kecil sendiri sudah punya semangat dan kekuatan.

Di tahun seterusnya, utusan itu dihantar lagi ke sana. Kali ini dia bertemu dengan seorang anak kecil yang menangis. Lantas seperti biasa, dia bertanya:

"Mengapa kamu menangis wahai anak kecil?"

Anak itu menjawab,"Aku sedih sekali. Aku masih tidak dapat hafal syair-syair." Syair-syair yang dimaksudkan adalah syair puji-pujian terhadap Allah.

Lalu, utusan itu menyimpulkan itu bukan juga masanya lagi untuk menyerang Andalus kerana pemikiran umat Islam yang meletakkan Allah sebagai keutamaan lebih dari segala keutamaan dalam kehidupan.

Dan pada tahun-tahun berikutnya, utusan dihantar lagi. Bertemu lagi dengan seorang anak kecil. Lalu, dia bertanya:

"Mengapa kamu menangis wahai anak kecil?"

Anak itu menjawab, "Aku sedih begini kerana putus cinta.”

Lalu, kali ini dia benar-benar yakin itulah masa paling sesuai untuk menyerang kota Andalus kerana perang saraf yang dilancarkan mereka nampaknya berjaya. Mungkin dia melihat umat Islam di Andalus mula lemah dari segi pemikiran dan spiritual. Berbanding tahun-tahun lalu, di mana anak-anak kecil menangis kerana Allah, tahun tersebut mula nampak kepesongan umat Islam.

Tawasi dikala Lemah


Mungkin apa yang dialami, mudah di mata yang lain... kerana diri ini juga berfikir sebegitu sebelum ini.. sebelum merasainya sendiri apa yang dinamakan fatrah 'futur'.. kelesuan.. Dalam kebuntuan dan kekacauan itu, hadir seorang teman memberi bimbingan.

Zakwan: Salam akhi Mukmin

Mukmin: Ws. sheikh ana ada soalan.. apakah yg dimaksudkan siamul qalb?

Zakwan: Puasa hati. Menahan diri dari fikir perkara yg tak perlu dilakukan.. contohnya dengan menjauhi maksiat hati, su'uzzon...semua yang berkait rapat dengan hatilah

Mukmin: Sheikh soalan kedua, mengapa manusia ditimpa al wahn?

Zakwan: Sebab mereka tak letakkan akhirat pada posisi sepatutnya dan kurang fikir pasal akhirat dan hari kebangkitan selepas mati. Jadi bila kurang fikir akhirat, maka dunia lah yang bertapak di hati..

Mukmin: kurang fikir atau kurang zikir?

Zakwan: Zikir. Zikir = ingat membawa kita kepada fikir apa yang perlu dibuat untuk akhirat tu. Anta ok tak ,mukmin?

Mukmin: Ada perkara yang berada dalam kawalan kita, dan ada perkara luar kawalan kita. Macam mana nak pastikan perkara luar kawalan dalam keadaan baik? dan seperti yang diharapkan? soalan ketiga yang sebenarnya..

Zakwan: dalam keadaan terbaik? hmm...statement pertama tu betul tapi kurang tepat. Sebenarnya kita memang ada benda yang nmpak seperti kita boleh kawal tetapi boleh jadi tak terkawal dengan kehendak ALLAH taala. Apatah lagi benda yang memang di luar kawalan kita. Sebab itu, bila kita dah buat perancangan yang terbaik, apa yang kita perlu buat seterusnya ialah serahkan natijahnya pada yang MAHA mengetahui apa yang terbaik untuk kita..

Mukmin: Pernah dengar, seseorang merancang untuk agama Allah, tetapi rancangannya sentiasa tak menjadi. Dan seseorang merancang atas nama maksiat, selalu jadi.. Dalam realiti, sejauh manakah tahap usaha kita, na'khudz bil asbab berbanding tawakal kita?

Zakwan: betul...sebab tu tawakkal kita bermula sebaik sahaja kita terlintas untuk lakukan amalan itu bukan selepas kita selesai melakukan perancangn/tugas tu. Bagi yang merancang kerana ALLAH tapi tak jadi, orang tu memang dah buat yang terbaik dan niatnya dah diletakkan seikhlas yang boleh. Dan ALLAH nak tunjuk, ada lagi perancangan yang lagi baik dan terbaik untuk kita selain perancangan asal kita tu..

Mukmin: Mengapa susah untuk thiqoh fillah dalam realiti. Tapi mudah tutur pada lidah.. kenapa akhirnya, sheikh yang memberi tazkirah.. yang berlontar seribu patah ayat, akhirnya susah nak buat apa yang dia percaya..

Zakwan: benda yang sangat realiti. Thiqoh billah sangat susah untuk develop. Ianya perlukan kepada latihan dan ujian sehingga hambanya benar-benar thiqoh pada Rabbnya.. Tambahan, ALLAH hanya akan menguji kita pada titik paling lemah kita.. jika ALLAH uji seseorang itu pada titik terkuatnya, maka semua manusia tertipu menjadi hamba paling hebat dan bertaqwa..

Mukmin: Walhal, manusia pandang titik lemah dia biasa saja? Dan semua manusia kata, "tak ada apalah, kenapa lebih-lebih sangat ni. Ramai yang lebih teruk..."

Zakwan: sebabnya ALLAH lebih mengetahui mana titik lemah kita berbanding diri kita sendiri. ALLAH lebih mengenali kita lebih dari sesiapa pun di dunia ni termasuk mak ayah kita..

Mukmin: jadi, konklusinya?

Zakwan: Setiap ujiannya adalah untuk meningkatkan tingkatan taqwa hambaNya kepada yang lebih tinggi. Jika hambaNya berjaya menempuh ujian itu dengan baik setiap ujiannya adalah untuk meningkatkan tingkatan taqwa hambaNya ke tingkat yang lebih tinggi. ALLAH tak akan menguji hambanya melainkan apa yang mampu digalas oleh hambaNya. Mungkin kita rasa kita tak mampu tanggung tapi ALLAH tahu. "adakah kita menyangka kita akan masuk ke syurga sedangkan kita masih belum diuji.." Jadi kena fikir sejauh mana kita menganggap setiap peristiwa yg berlaku tu, adalah ujian dan tarbiyah untuk kita. Semoga siri-siri ujian ALLAH swt menjadikan kita hamba yang lebih dekat padaNya.

Mukmin: syukran ya akhi...

Kayan Islam vs Kayan Jahiliyyah

Kayan bolehlah diterjemahkan sebagai entiti atau suatu struktur(binaan). Dan saya lebih memilih perkataan 'binaan' untuk mengolah maksud kayan ini.Jika diamati dengan teliti, renung seketika fahaman, aliran dan corak fikir rakyat Malaysia khususnya, kita akan dapati bahawa tidak ada keserasian pandangan atau paling tidak kaedah menilai sesuatu perkara banyak dikaburi oleh pelbagai keinginan lain...

Hal ni mungkin disebabkan sistem pendidikan di negara tidak membantu membentuk corak pemikiran Islamik dan kritis tentang sesuatu perkara. Lantaran, ramai yang mengambil inisiatif menjelajah dan menimba ilmu Islam daripada sumber-sumber pendidikan yang lain. Akhirnya, muncullah pelbagai aliran dan corak fikir yang pelbagai seperti tumbuhnya cendawan-cendawan selepas hujan.

Satu solusi untuk menyatukan pemikiran ini dengan mengumpulkan kesemua di bawah satu bumbung dan mendapatkan titik persamaan minimum adalah satu usaha sangat murni yang dikagumi. Malangnya, tanpa persepakatan dalam perkara yang USUL(teras), dan memenangkan satu fikrah yang asli(wihdatul fikr), kita akan banyak disimpang siurkan dengan suatu yang kurang utama daripada hadaf(matlamat) teratas apatahlagi jika kita rupa-rupanya sudah terbias daripada Fikrah asal yang kita canangkan.
Saya mengajak kita semua melihat setiap perkara dari sudut kemaslahatan ummah. Itu yang PALING UTAMA, kepentingan ummat ISLAM! Melihat pertembungan kita hari ini ialah pertembungan antara kayan Islam dengan kayan Jahiliyyah. Antara binaan Islam dgn binaan Barat. Antara ummat Islam dgn serangan pemikiran. Antara anak-anak muda Islam(generasi harapan) dgn idola-idola yang rosak. Antara ISLAMIS vs HUMANISME, yang pada akhirnya humanisme ni termasuklah juga semua sekularisme, liberalisme, individualisme, materialisme, dan isme2 yang lain.

Siapakah yang lebih cepat binaaannya? yang manakah lebih gigih pekerjanya? manakah yang lebih utamakan perancangan, strategi keseluruhan sebelum pembinaan berbanding menumpukan binaan tampalan, yakni terus membina, tanpa melakarkan pada minda hasil akhir dengan sempurna, mungkin kerana mengejar dateline?

Faham humum, apa yang kita utamakan? apakah yang bermain di minda kita? apakah yang kita lakukan dalam seharian? apakah yang kita mahukan dalam hidup ini...????

Serangan budaya Barat dan Liberalisma kini seperti tsunami yang melanda Malaysia khususnya para remaja dan belia sehingga lahir ramai dikalangan mereka yang bukan sahaja tidak berjihad demi memikul risalah Islam ke seluruh pelusuk dunia, bahkan identiti Islam itu sendiri hampir tiada didalam jiwa mereka lantaran mengikut idola-idola ala-Barat. Tiada jalan lain selain mendidik mentarbiyah dan menunjukkan kepada mereka idol-idola Islam peninggalan Rasulullah saw di kurun ke 21 ini. [ust Halim Abdullah]
Jiwa anak-anak muda kini lemah, jatidirnya musnah, jauh daripada tanggungjawab jihad.. mungkin lebih memikirkan apa yang hendak dipenuhi dalam hidupnya seharian.. nak makan apa petang ni? apa kerjaya idaman, peguam, doktor pensyarah? tapi, hanya untuk kepentingan diri semata-mata, malahan tak memikirkan apa tuntutan Islam yang masih belum tertunai. Apa hak-hak Allah yang masih kita abaikan..

Antara sebab berlakunya fenomena ini kerana, pertama, derasnya arus Ghazwtul fikr(serangan pemikiran) tajaan barat.. dan yang kedua, anak-anak muda tidak menjumpai medan atau biah(sistem sokongan) yang ada untuk menggilap potensi, mengukir aspirasi, dan meluahkan kekuatan dan semangatnya untuk menjadi pejuang Islam. Ramai antara mereka larut dalam kancah arus permodenan dan serangan tajaan Barat, bahkan dikalangan penggerak dakwah sekalipun. Dan rata-rata yang faham, terjerumus dalam taufan politiking ala-ala barat yang memusnahkan jati diri, dan meruntuhkan akhlak.

Akhirnya humum anak muda menyimpang, dan terlupa untuk meningkatkan ilmu, potensi diri, dan memperteguh jati diri sepertimana jati diri singa-singa ummat suatu ketika dahulu...

“Sesungguhnya membentuk umat-umat, mentarbiyah masyarakat-masyarakat, mencapai cita-cita dan memenangkan prinsip-prinsip memerlukan dari sesuatu umat itu KEKUATAN JIWA YANG HEBAT … sekurang-kurangnya kemahuan kuat yang tidak diserapi lemah, kesetiaan yang teguh yang tidak dicerobohi berlunak-lunak maupun khianat, kemahuan kuat yang tidak dihalang oleh tamak atau bakhil dan mengetahui, yakin dan menghormati prinsip yang boleh menjaganya dari silap, menyeleweng, bertolak ansur atau tertipu oleh orang lain” [Hasan Al-Banna]

True Friendship

In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful.

“Close friends, that Day, will be enemies to each other, except for the righteous” [Az-Zukhruf]


This verse is talking about a very important issue which I was reminded of over this weekend. It is talking about the relationship that we have with the people we call our friends. It is clearly talking about those relationships we might have with people that we call our friends, but whenever we are around them we are only drawn towards haram (forbidden) things.

There is a lot that can be said in regard of choosing friends. In another ayah in the Quran, Ibrahim AS tells his people that the friendship and love they have for one another is only temporary, in this world. On the Day of Judgment, he tells them, they will disown one another. The friendships we have with the people who cause us to do evil things also fall under this same category.

Therefore, the best friendship to have in this world is the one for the sake of Allah SWT. One note I will make here, what does it mean to love for the sake of Allah SWT. It means that you have love for your teachers of religious knowledge, spiritual guides, reformers, religious scholars, etc… You love those people who love this religion and Allah SWT and his messenger.

Find friends who will cause you to do good things. Find those people who pray, so that when it is time to pray they will ask you to come pray with them. Find those people who go to the masjid on the every now and then instead of the clubs. Find those people who speak good words and stay away from backbiting one another. It might be difficult at first, but stick with it. It will be better for us in the life of this world and in the life of the hereafter inshAllah.

Daulah Islam


” Tegakkan daulah Islam dalam dirimu, nescaya Islam akan tertegak di bumimu” (Mustafa Masyhur)

Apa yang dapat difahami, tak mesti tidak, hanya jalan mendidik (tarbiyah) sahajalah jalan yang paling selamat dan rabbani supaya Islam itu tertatbiq(aplikasi) di seluruh alam. Tarbiyah bukan sekadar proses pengajaran di kelas-kelas, tapi tarbiyah ialah suatu proses kehidupan yang berhajat kepada SISTEM pemahaman Islam yang syumul (menyeluruh). Jadi, selain al-Quran dan as-Sunnah sebagai asas masdar(sumber) Islam, perlu juga kepada asas-asas UNTUK MEMAHAMI agama Islam..

Apakah yang dimaksudkan dengan asas-asas untuk memahami Islam?

Yang saya maksudkan ialah ilmu-ilmu berkaitan kaedah Mengubah diri dan Merubah manusia di sekeliling. Kedua-dua kaedah ini perlu berjalan seiring untuk memastikan kesempurnaan kedua-duanya. Ia disebut sebagai fiqh Dakwah seperti dalam karangan Ust Mustafa Masyur tersebut.

Kita kini, berhajat kepada Sistem Islam yang syumul bagi menenggelamkan system jahiliah dan kuffar yang meracuni pemikiran umat Islam keseluruhannya. Dalam teori kebangkitan ketamadunan, sesuatu tamadun hanya akan diganti dengan ketamadunan yang lain dengan 2 keadaan iaitu lemahnya ketamadunan yang sedia ada, dan kuatnya tamadun yang ingin menggantinya itu.

Contohnya; dalam dunia global yang menyaksikan penguasaan Amerika bersama 'tangan-tangan' Yahudi-Zionis di peringkat antarabangsa. Sungguh 'ketamadunan' Amerika ini sedang mengalami kebejatan defisit ekonomi sangat parah dengan pergantungan kepada penguasaan bank-bank dunia sahaja selain pengeksploitasian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu(PBB). Tambahan pula, ‘akhlak’ generasi baharu mereka mengalami keruntuhan moral teruk dengan aktiviti sex bebas membawa kepada kehancuran institusi kekeluargaan, dan kepincangan modal insan.
Tetapi, sungguhpun tamadun ini semakin lemah dan semakin hancur, jika tiada ketamadunan yg lebih kuat dididik dan dibina untuk menggantikan mereka, serupalah seperti merenung jauh ke bendang, mengharapkan hasil tumbuh untuk dituai. Ya, tiada maknanya..

Dalam nak menukar sistem, ada peranan kita selaku pelajar, mahasiswa dan orang muda. Pekerjaan kita bukanlah menabur fitnah, menggelar-gelar dan sebagainya, tetapi kerja kita ialah menjaga akhlak (jadi soleh), dan ajak orang lain untuk menjaga akhlak(musleh). Tegur sahabat kita yang ghibah(umpat), fitnah, tajassus(intip kesalahan)..juga bentuk biah solehah.. baca quran, qiamulail, juga kesan kawan untuk berqiamulail.. jadi, kita perlu berkawan, dan perlu buat kawan sebab tahu kawan tu penting untuk pembinaan biah solehah.. berkawan merentasi usia(batch), bidang pengajian, kenegerian, kesekolahan dll.. buat checklist, seminggu, berapa ramai kita berkawan, berapa ramai kita saling menasihati dan banyak lagi.

Langkah-langkah menukar system yang sedia ada, bukanlah hanya boleh tercapai jika kita berkuasa, sebab syariat(sistem) islam itu sendiri pun hanyalah menYEMPURNAkan hadaf/tujuan menegakkan islam.

"Innallaha yaziu' bilsultan ma la yaziu bil quran. (Allah menyempurnakan urusannya dengan kekuasaan, apa yang tidak dapat diselesaikan dengan quran)."

2 perkara, selain mandat, perlu juga syaukah (kekuatan ummat)..

Nak bina negara yang berasaskan RISALAH ISLAM, kita perlukan umat yang PAHAM RISALAH, dan menjadi PENDOKONG RISALAH. Jadi, perlu kepada kerja-kerja mentarbiyah masyarakat, mengubah masyarakat tentang tujuan hidup, yang bukan sekadar hendak bermewah-mewah dengan rumah yang besar, isteri-isteri cantik, anak-anak yang ramai, makanan mahal-mahal…"Zuina linnasi hubbusy Syahawati minan nisa’i wal banina wal qanatiril muqantarati minadzahabi wal fiddah.. (Dijadikan indah pada pandangan manusia itu, kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu, wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak,kuda pilihan,..)" (Surah ali Imran)

Tujuan hidup yang perlu difahami ialah hakikat alam yang satu lagi, iaitu alam barzakh. Di situ terdapatnya syurga abadi, hakikat hari pembalasan, pahala dosa, tingkatan-tingkatan syurga neraka dll.

"Sesungguhnya orang yang hidup untuk kepentingan diri sendiri semata-mata, mungkin dapat mengecapi hidup damai dan tidur nyenyak. TETAPI, ia hanya hidup sebagai orang KERDIL dan mati sebagai orang KERDIL juga. SEBALIKNYA, orang yang BESAR memikul beban yang BESAR ini yang tidak punya tidur, tidak punya masa bermain2, tidak punya hamparan yang hangat gebu, tidak punya timbunan harta, perabot mewah megah, dan tidak punya hidup bersenang-lenang" (Almarhum As-Syahid Sayyid Qutb)

Sudah semestinya yang diimpi oleh setiap manusia untuk berada di syurga tertinggi, jannatul Firdaus al-a’la, tapi yang paling utama tak lain tak bukan ialah REDHA ALLAH subhanahu wata’la, dan tiadalah yang lebih hebat daripada itu..

Maha Suci Allah, hanya padaNya cinta Hakiki.. Wallahu'alam

Miqyas

assalamualaikum, bismillah..

(tajdid niat-cuba utk menulis dari hati supaya kalimah2 ini juga sampai tepat ke hati yang membacanya)


Anugerah memahami Islam, adalah anugerah yang sangat bernilai buat sesiapa sahaja. Kerana orang yang faham Islam, dalam dirinya ada satu NERACA yang tidak ada dalam orang lain.NERACA ini membolehkan manusia berfikir secara waras dan menilai sesuatu menurut pandangan kaca mata Ad-Din berbanding tafsiran menurut tanggapan peribadi semata-mata. Tambah lagi, pandangan peribadi biasanya lebih terbias kepada beberapa sudut pandangan sahaja dan juga mudah untuk menyimpang ke dalam kancah hawa nafsu.

Sabda Rasulullah saw,
“Manusia itu umpama galian, mereka yang terpilih dalam jahiliahnya, mereka itulah yang terpilih sesudah Islamnya, sekiranya mereka faham”


Kita masih bercakap tentang NERACA. Seseorang yang punya NERACA agama ini mampu untuk merasai kebahagiaan hidup yang sebenar. Apakah maknanya ini? Bahagia dalam erti kata yang sebenar ialah rasa kemanisan hidup dalam rahmat Allah s.w.t. Hal ini kerana, boleh jadi seseorang berasa bahagia tetapi kebahagiaannya itu hanyalah memuaskan nafsu halobanya sahaja. Dia berasa tenang hidup, seronok dan bergembira di dunia tetapi pada hakikatnya, kebahagiannnya itu bukanlah yang membawa makna tulen. Keseronokannya sementara dan akan menyebabkan orang sebegini sesudah dicampakkan ke dalam neraka, lalu mereka berteriak;

“Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami daripadanya (dan kembalikanlah kami ke dunia), maka jika kami kembali (juga kepada kekafiran), sesungguhnya kami adalah orang-orang yang zalim." (al Mukminun;107)

Dan juga apabila datang kematian kepada mereka;

“… sebelum datang kematian kepada salah seorang di antara kamu; lalu ia berkata: "Ya Rabb-ku, mengapa Engkau tidak menangguhkan (kematian)ku sampai waktu yang dekat, yang menyebabkan aku dapat bersedekah dan aku termasuk orang-orang yang saleh?"(al Munaafiqun;10)


NERACA inilah sebenarnya yang membolehkan kita bersikap dengan sifat “tamayyuz”, mampu berbeza daripada suasana masyarakat yang rosak. NERACA yang saya maksudkan ialah anugerah FAHAM Islam dan bukan semata-mata memeluk Islam.

Sebagai contoh, orang yg benar-benar punyai NERACA ini, mampu membezakan antara apa yang dikatakan ukhuwah dan apa yang dikatakan persahabatan. Kadang-kadang ramai tersalah tanggapan dengan persahabatan ini, yang diselitkan juga nilai-nilai murni dan disebut sebagai ukhuwah. Kata orang, “friendship kita pun lebih best berbanding ukhuwah mereka.”

Kita lihat pada zaman sebelum datangnya Islam membawa sinar perubahan, masyarakat Arab Jahiliah mengamalkan kehidupan berpuak-puak. Mereka duduk dalam satu kelompok dan melakukan aktiviti monopoli perdagangan, merompak atau menyamun secara bersama. Mereka merasakan ‘Ukhuwah’ antara mereka begitu rapat hinggakan jika ada salah seorang ahli mereka yang dianiayai, maka seluruh puak tersebut akan berpakat dan mengisytiharkan perang terhadap puak yang menganiaya itu.

Seringkali kita disibukkan dengan ukhuwah atau tautan yang lalai. Tautan dalam bentuk ini selalu menyebabkan kita berasa amat akrab dan rapat antara satu sama lain. Malangnya, apa yang dilakukan bersama adalah dalam bentuk lagho(sia-sia) dan lebih teruk lagi jika ianya maksiat!

Firman Allah swt; "..dan bertolong-tolonglah kamu dalam mengerjakan kebajikan dan ketaqwaan, dan jangan bertolongan dalam mengerjakan keji dan kemungkaran..." (al-maidah:2)

Satu lagi, seseorang yang punya NERACA mampu melihat Islam dalam konteks agama yang Syumul. Yakni yakin Islamlah penyelesaian segala permasalahan yang dihadapi umat. Sesetengah orang tersalah, memahami bahawa Islam hanya terbatas dalam soal-soal ibadat dan bentuk-bentuk ruhaniah sahaja. Pemahaman ini sempit dan dalam ruang lingkup yang tidak luas bertentangan dengan kesyumulan Islam yang merangkumi akhlak, pergaulan, tingkahlaku dan amalan berdasarkan pemahaman.
Apabila FAHAM, khusyuk kita bukan hanya dalam solat, tapi ‘khusyuk’ kita juga ketika muamalah(perbualan,tatacara,urusan jualbeli..dsb), ‘khusyuk’ ketika berfikir, ‘khusyuk’ dalam menjaga akhlak. ‘Khusyuk’ yang dimaksudkan dapat rasai bahawa Allah sentiasa melihat kita, sepertimana kita rasai ketika berada dalam solat atau didalam kuliah agama. Susulan itu, orang yang FAHAM Islam dalam ertikata SYUMUL akan merasa perlu untuk BERUBAH. Dan kemudian apabila semakin bertambah kefahaman, orang ini akan merasakan diri perlu MERUBAH. Kemudian, keperluan berkumpul bersama mereka yang ingin BERUBAH dan MERUBAH. Untuk apa? untuk synergistik!...

Islam yang seharusnya difahami adalah Islam yang bersifat SYUMUL. Bermula dari mengangkat kelopak mata sehinggalah menutupnya kembali. Bahkan, saat tertutupnya kelopak itu pun termasuk dalam Islam.

Tetapi, amat malanglah bagi kita yang tidak mengerti atau menghayati pemisahan agama dalam kehidupan seharian. Islam hanyalah ketika bersolat, mendengar ceramah, menghadiri usrah dsb.

Perlu kita fahami bahawa, terdapat dua jenis IMAN, iaitu Iman yang bisu, tidur nyenyak dalam jiwa mereka, mereka tidak mematuhi tuntutan Iman itu. Adapun satu lagi Iman yang bergelora, menyala, kuat dan waspada. Iman ini akan memandu manusia sentiasa mencari pencinta-pencinta agama ini. Semangatnya berkobar-kobar, dan tak jemu berusaha meyakinkan manusia bahawa NERACA yang tersimpan dalam diri mereka ini perlu disebarluaskan dan membantu dalam usaha membangkitkan ummah gemilang ini.Wallahu'alam..WS
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template