Pembawa Rahmat seluruh Alam


Tarikh 12 Rabiulawal mengingatkan segenap kaum muslimin akan peristiwa yang cukup besar. Tarikh keramat ini menyaksikan kelahran Nabi Allah saw yang membawa sinar rahmat ke setiap pelusuk alam. Siapa sangka, kelahiran bayi kecil di tengah-tengah kerosakan bangsa jahiliah ini mampu mengejutkan dunia lantas mengubahnya kembali pada fitrah dan hakikat yang sebetulnya.

Umat Islam dinihari seharusnya mengambil iktibar yang cukup besar daripada kelahiran ini kerana setiap perkara yang dilakukan, diiyakan, dan dilontarkan oleh Baginda saw merupakan paksi atau syariat Islam itu sendiri. Bagaimana Baginda berhadapan dengan mesyarakat jahiliah, berhadapan dengan kaum kafir zimmi dan harbi, berhadapan dengan golongan munafiq, dan bermuamalat sesama kaum muslimin.Apa yang Baginda terapkan dalam setiap Sahabat, dengan kekuatan aqidahnya dan kekuatan iman. Hinggakan mereka sentiasa dalam iman yang cukup hebat, pengorbanan mereka, kesengsaraan mereka, dan pencapaian mereka. Kita seharusya yakin dengan sebenar-benarya dengan rijal-rijal yang telah dibina oleh Rasulullah saw yang akhirnya berjaya menakluki 1/3 dunia. Kata Saidina Umar mafhumnya, "Kalaulah aku tahu ada lagi negeri-negeri yang belum mendapat sinar Islam, pasti aku akan bersegera belayar ke sana."

Berbalik pada diri kita pada hari ini, di manakah kekuatan kita? Bagaimanakah iman kita?

Jika dilihat pada pencapaian akademik, kita pasti dapat melihat dengan jelas bagaimana kita meningkat dari satu tahap ke tahap yang lain.Dari membaca ABC kepada belajar menghafal sifir kepada menerokai Newton's Law kepada mengkaji metabolisma badan manusia dsb. Peningkatan yang cukup jelas.

Lihat pula pada Iman kita? Ke manakah pencapaian Iman kita?Jika kita ada Sekolah atau Universiti selaku gedung ilmu yang mana berlakunya peningkatan ilmu secara sistematik dan tersusun. Dengan silibus-silibus yag makin membina tahapannya. Dan kita beriltizam dengannya untuk pencapaian akademik yang tinggi.

Bagaimanakah pula Iman kita? Dimanakah gedung iman yang teratur dan tersusun yang mampu membina Iman kita dari satu darjah ke darjah yang lain? Yang mempu kita beriltizam dengannya untuk meningkatkan iman kita. Atau kita sekadar pasrah akan hakikat iman manusia yang turun dan naik?

Kawan-kawan,
Jika hubungan dengan Allah itu diukur hanya dengan pencapaian minda sahaja, tentu sekali yang berada dekat di sisi Allah swt itu merupakan saintis dan orientalis Barat. Tetapi yang dilihat oleh Allah ialah taqwa didalam hati-hati hambanya. Imannya, akidahnya, ukhuwahnya, pengorabanannya dll.

Sahabat yang mulia,
Carilah biah-biah yang boleh membina diri saudara. Carilah 'bilik darjah' yang boleh saudara menfaatkan untuk memahami Islam dengan lebih dekat. Carilah 'sekolah' yag mampu meningkatkan prestasi Iman saudara.

Moga-moga kesibukan kita untuk menjaga dan membina Iman menjadi bukti taat setia kita kepada Allah swt dan mampu melayakkan kita menjejakkan kaki ke Syurga abadi. Kerana, sungguh! anugerah syurga itu cukup mahal nilaiannya. WS

0 comments:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template