Lets share Movies

HAKIKAT SYIAH; Penelitian berdasarkan Sejarah Islam

Merungkai Potensi Diri


Jika direnung kembali helaian sejarah silam, kita tak dapat menolak bahawa kekuatan sesuatu tamadun berpunca daripada padunya umatnya pada ketika itu. Umat atau Kaum yang hebat itu lahir drpd individu-individu kental dan punya nilai tersendiri yang mampu disumbang kepada umatnya.

Kita lihat saja pada individu-individu seperti Umar al-Khattab, Abu Ubaidah al-Jarrah, Saad bin Abi Waqas dan sebagainya. Mereka semuanya ada kekuatan masing-masing yang mampu disumbangkan pada ketamadunan Islam. Malah, mereka berlumba-lumba untuk memberi sebelum dipinta.

Dikisahkan Abu Dzar al-Ghiffary adalah seorang sahabat yang memeluk Islam ketika Zaman Dakwah di Mekah lagi. Walaupun pada ketika itu, Rasul s.a.w. menggunakan pendekatan dakwah secara rahsia, Abu Dzar tetap berkeras ingin mengistiharkan Keislamannya. Baginya, kalau boleh, biar semua penduduk Quraisy tahu bahawa segala yang dibawa oleh Muhammad adalah benar-benar belaka. Namun, semangatnya ini ditegah oleh Rasul s.a.w. atas sebab-sebab keselamatan dan maslahah umat Islam ketika itu. Semangat Abu Dzar tidaklah terpadam begitu sahaja, malahan apabila diminta untuk pulang ke negeri Ghiffar (tempat asalnya), beliau berhasrat untuk mengislamkan seluruh penduduk Ghiffar.

Masa pun berlalu, dan Nabi Muhammad dan orang Islam sudahpun berhijrah ke Madinah. Pada suatu hari, datang barisan-barisan manusia memasuki Kota Madinah dan melaungkan “Allahu Akbar!” beramai-ramai. Maka, benarlah Abu Dzar al Ghifaary, beliau pantas berjaya membawa bukan hanya seluruh Bani Ghifaar,tetapi juga Bani Aslim ke Madinah sebagai Muslimin.


Begitulah hebatnya, individu yang dididik oleh Rasulullah saw. Malahan, bukan sahaja kekuatan mendidik yang biasa-biasa, tetapi Rasulullah berjaya merungkai kebolehan yang dimiliki oleh seseorang individu mengikut kekuatan tersembunyi yang ada dalam jiwanya. Kekuatan ini lahir daripada percikan Iman yang disentuh lembut oleh Nabi saw.

Nah, umat sekarang, siapakah kita? Pernah kita bermimpi untuk menyumbang untuk Islam? Bukankah mimpi sekarang merupakan reality pada masa akan datang?

Apa yang saya maksudkan, kita semua punya kekuatan untuk disumbang pada Islam. Kekuatan ini antara dua, bersifat tersembunyi ataupun terlampau berkobar-kobar mengatasi berisan saff yang lain. Oleh itu amatlah baik jika kekuatan yang hebat ini berjaya dikawal atau dirungkai oleh hasil didikkan sepertinya didikan Rasulullah saw.


Didikan yang mampu menghasilkan individu yang mampu menyebut dengan sepenuh hati;

Allah matlamat kami,

Rasulullah teladan kami,

Al Quran perlembagaan kami,

Jihad adalah jalan kami,

Dan Mati di jalan Allah adalah cita-cita Kami tertinggi!!


p/s; terima kasih akh Suhaib Abd Rasyid.. ingtkan suh update blog

Berpesta dengan Buku!


Bagi setiap pencinta ilmu atau penggemar buku pasti tidak melepaskan peluang yang hebat untuk berkunjung ke Pameran Buku yang dianjurkan. Apatahlagi, jika pameran itu merupakan pameran buku kedua TERBESAR di dunia seperti yang berlangsung di bumi mesir ini. Lebih dikenali dengan ‘Maarod Kutub’ oleh penduduk tempatannya.

Tapi biasanya ada beberapa konflik dalam kalangan pengunjung Pameran. Contohnya;
1. Tidak tahu atau tak terancang untuk membeli buku. (Apa?)
2. Tidak kenal buku-buku yang diingini atau tidak kenal penulis yang berkaitan bidang2 tersebut.
3. Pengalaman bersemangat membeli banyak buku tetapi tidak mampu menghabiskan bacaan.
4. Duit yang diperuntukkan untuk buku2 tidak mencukupi.Ini dapat diatasi dengan;

1. Tidak tahu atau tak terancang untuk membeli buku.
-Ketahui matlamat yang ingin dicapai. Dapat menyenaraikan objektif2 kecil dan besar dalam perjalanan hidupnya atau lebih khusus lagi apabila berada di perantauan. Jika medicinelah yag dikejar, maka carilah buku-buku perubatan yang mampu bantu capai matlamat itu. Jika, penguasaan bahasa arab yang dikejar, maka carilah timbunan khazanah bahasa di situ. Jika, motivasi atau santapan rohani yang dikejar, maka teruslah mencari buku2 tersebut.

2.Tidak kenal buku-buku yang diingini atau tidak kenal penulis yang berkaitan bidang2 tersebut.
-Mendapat bimbingan senior atau org yang lebih berpengalaman. Atau bergaul atau berinteraksi dengan sahabat2 yang lebih cenderung pada bidang2 itu. Berkawan itu kan penting, setuju?
3. Pengalaman bersemangat membeli banyak buku tetapi tidak mampu menghabiskan bacaan.
-Solat itu adalah ibadah. Tetapi, dalam ibadah solat sendiri seseorang itu mampu mengurangkan pahala solat atau lebih dahsyat lagi melakukan maksiat dalam solatnya sendiri. Begitulah juga dalam kita membeli buku untuk mendapatkan ilmu. Tetapi, jika terlampau asyik membeli tanpa memikirkan aspek pembaziran, ini akan menjerumus dalam kategori maksiat. Hal ini boleh diatasi dengan berniat untuk menghabiskan bacaan pada masa2 akan datang dan membuat perancangan khusus mengenainya. Atau boleh juga dengan menghadiahkan buku kepada rakan2 tanda kasih sayang kita kepada mereka.

4. Duit yang diperuntukkan untuk buku2 tidak mencukupi.
-Ketahui kekuatan kewangan kita dan bertindak membeli menurut kekuatan tersebut. Skema huh?

Baiklah adios..
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template