The Battle within Our Souls

We might live our life happily, doing the same routine all over again, gaining knowledge and making love. But, within our souls, every seconds, or could I say more often than that, the battle of angels and demons takes place. The war isn’t less overwhelmed compared to The World War II or the battle of Black Diamond, despite it is less noticeable. Perhaps, it’s the Silent Battle within our souls neither of us can visualize.

Allah the All-Mighty Says:
"This day I have prefected your religion for you and completed My favor upon you and have chosen for you Islam as your reglion." (5.3)


O’ soul, please do seek for the beauty of Islam. Grab it, and hold it tightly. More tight. May Allah give us the strength to combat in this great battle, insha Allah!

Jom perbaiki kualiti Solat!Dari Ammar bin Yasir, sabda Nabi SAW, “Sesungguhnya seorang hamba menunaikan solat tetapi tidak dtulis untuknya seperempat dan tidak sepersepuluh”, (HR Abu Daud, Nasa’i dan Ibnu Hibban)

antara cadangan utk perbaiki kualiti solat;

1. Ambil berat solat berjemaah di awal waktu
2. Elak mata meliar ketika bersolat dengan pandangan terus ke tempat sujud
3. Mengambil wuduk sebaiknya kerana ianya kunci kepada kekusyukan solat
4. Memakai pakaian yang terbaik dan paling selesa
5. Paling2 kurang, beristighfar sebentar seusai sembahyang

Saya katakan saya Insaf?


Zionis sudah lama memerangi kita; melalui sistem pendidikan, ilmu-ilmu yang disogok, fakta-fakta yang diputarbelit, neraca nilai yang diubah, melalui adat budaya yang dijadualkan, pesta-pesta lupa akhirat yang dipromosikan, nafsu-nafsu sex yang dibangkitkan, diprovokasikan dan anak-anak gadis manusia yang dirosakkan. Anak-anak lelaki dididik menjadi lembek, tidak sanggup berjuang, berkhayal dengan muzik dan gila sex. Anak-anak gadis dihilangkan perasaan malu kepada maksiat tetapi menjadi malu jika dilihat warak dan bertakwa.

Cukuplah peristiwa pembunuhan Zionis terhadap anak-anak kapal bantuan ke Gaza ini meyakinkan kita siapa sebenar zionis..

Realiti kita hari ini diselubungi jahiliyyah kurun ke 20..sofistikated, terancang sejak proses menjatuhkan kerajaan Turki Uthmaniyyah di awal abad ke 14 lagi.

Kerja-kerja kita mendidik generasi pelapis untuk hidup dibawah naungan al-Quran, membina semula individu Islam, keluarga Islam dan daulah Islam berasaskan ukhuwwah imaniyyah dan tadayyun total adalah kerja menghidupkan sunnah perjuangan nabi s.a.w. ketika jahiliyyah menguasai dunia.

(Ust Anuar Salleh)

Belenggu Maksiat mencengkam Jiwa!Kerosakan dan dosa maksiat yang menebal di kalangan umat Islam punca kemurkaan Allah swt. Lebih-lebih lagi, hendak melakukan maksiat begitu mudah pada zaman serba canggih ini (akhir zaman), dengan bantuan syaitan, nafsu, malah biah yang rosak.

Seperti yang dinyatakan ramai ustaz yang tersohor, boleh sahaja Allah swt memberikan kemenangan dan kekuasaan kepada orang Islam yang digelar khair ummah. Tapi, apa yang ingin dilihat ialah apa yang dilakukan umat gemilang ini pada setiap hari. Adakah merancang dan bergerak untuk mengembalikan syiar Islam ataupun sekadar memikirkan apa yang ingin dipenuhi dalam seharian untuk kepuasan dirinya sendiri. Yang lebih malang lagi, jika langsung tak yakin dan tiada percaya akan kemenangan Islam yang dijanjikan oleh Allah swt.

Di sini disenaraikan tahapan pesalah untuk sama-sama saya dan anda muhabasahkan;

1. Tahap satu Anak Tangga, mereka yang melakukan kesalahan dan tidak tahu akan kesalahan itu

2. Tahap Anak Tangga ke dua, mereka yang melakukan kesalahan dan serba salah kadangkala terlalai dan melakukannya, adakala bertaubat dan meninggalkannya

3. Tahap Anak Tangga ke tiga, mereka yang larut dengan maksiat tersebut dan tidak melakukan taubat

4. Tahap Anak Tangga ke empat, mereka yang tahu akan kesalahannya, bahkan mencari-cari lagi alasan membenarkan kesalahan tersebut

Tambah lagi, setelah berdiri di tahap yang tinggi ini, kesombongan yang tegar akan membekas di hati. Ketika itu, setiap lubang-lubang kesilapan orang lain kelihatan sahaja, seperti terbuka padanya hijab kepada semua perkara.

Ayuh kita cermin diri dahulu, menuding jari ke sana bermakna empat lagi jemari kita menunjuk ke arah diri kita...
Saudara, di waktu muda inilah kita seharusnya melatih diri untuk kuat melawan nafsu dan melatih diri untuk memiliki tabiat ibadah yang ideal. Supaya masa akan datang ianya menjadi satu yang mudah dan kita dapat menumpukan pada perkara-perkara yang lebih kompleks. (lalui jalan yang lurus, bukan yang bengkang bengkok)

Firman Allah swt;
"Allah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan sesudah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan sesudah kuat itu lemah kembali dan beruban..."(Ar Rum)


Sama-sama kita berdoa tidak termasuk dalam golongan yang disenaraikan tadi. Moga-moga kita mudah tersentuh dan mudah melakukan taubat. Harapan semoga anda semua mendoakan saya yang tersangat lemah ini.

Derita yg Tak Tertanggung lagi!

Wartawan Astro Awani, Ashwad Ismail, dan jurukameranya, Shamsul Kamal Abdul Latip, nyaris terkena tembakan komando Israel yang menyerang kapal misi bantuan kemanusiaan ke Gaza, Mavi Marmara, pagi kelmarin. (Bharian)


"Kami diserang bertubi-tubi dan Alhamdulillah saya dan jurukamera Shamsul terselamat dari tembakan di mana peluru hidup digunakan.

"Dua orang Turki di sebelah kiri dan kanan saya ditembak di bahagian tangan dan juga di bahagian bahu. Tapi saya sempat menyelamatkan diri dan merangkak turun dari dek kapal melarikan diri ke kawasan yang lebih selamat di dalamnya.

"Saya merangkak di kawasan yang berlumuran darah dan ternyata pengalaman yang memeritkan untuk kita imbas kembali tetapi jika diperhatikan kami berjaya membuka mata dunia tentang apa yang berlaku.

"Saya tidak menjangkakan bahawasanya Israel boleh bertindak sedemikian kerana kami orang awam di dalam kapal tetapi tindakan ketenteraan yang dilakukan. Ini satu isytihar perang atas kemanusiaan,"
"Apa yang saya dapat simpulkan, 28 jam itu saya boleh rasakan pengalaman konflik enam dekad Israel-Palestin, kesengsaraan Palestin di bawah kekejaman rejim Zionis dalam masa 28 jam dan ternyata tidak dapat digalas dengan segala apa yang ada pada kita," katanya.


p/s; Ya, derita yg tak tertanggung lagi.. bayangkan konflik yg berpanjangan ini,kematian demi kematian, pencabulan, dan penjajahan, yang dirasai oleh penduduk Palestin selama ini.. yang dilapor hanyalah yang berjaya disebarkan.. byk lagi yg tak dinyatakan atas kesukaran yg dihadapi..

Kita bercakap tentang kemanusian kepada dunia dan mereka yang bukan Islam. Kita berkata tentang akidah kepada mereka yang Islam

Kita ubah persepsi hidup setiap daripada kita. Isu terbesar kita, isu Palestina. Kebebasan dan Pembebasannya.

Pentingnya untuk Umat Islam tidak melatah dengan carutan semata-mata, tetapi yg lebih utama untuk merasionalkan semangat berdarah muda yg ada dengan lebih aktif membawa kawan-kawan di sekeliling kembali kepada Islam yg sbenar.. yg dituntut..

Sertai mana-mana Solidariti Palestina yang dianjurkan, kerana itulah tanda derita yang dirasai oleh hati yang hidup.

Ajak kawan-kawan kepada akhlak Islam, ukhuwwah Islamiah..

Itulah amal kita~
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template