Suasana yang kita Harapkan..

Dalam badan manusia terdapat satu benda yang memainkan peranan yang amat penting dalam setiap proses metabolisma. Benda yang dimaksudkan adalah enzyme.

Enzyme bekerja secara aktif pada pH atau suhu tertentu. Sebagai contoh, suhu yang dimaksudkan adalah tidak terlalu terlalu tinggi atau tidaklah terlalu rendah hingga menghasilkan 'lengkungan berbentuk loceng' seperti gambar rajah di bawah. Pada keadaan ini, enzyme bekerja secara optimum dan manusia mendapat hasil pencernaan yang terpantas dan terbaik.

Begitulah juga manusia yang berhajatkan suasana atau persekitaran(biah) yang tertentu bagi membolehkannya beramal secara optimum. Suasana ini tidaklah terlalu mengongkong(syadid) atau terlalu longgar tetapi dikatakan optimum iaitu dipertengahan.

Antara suasana yang dicadangkan:
1. Saling berkenal-kenalan dengan lebih mendalam
2. Mengambil tahu hal rakan-rakan
3. Melawat sahabat di rumah mereka
4. Saling bermanis muka apabila bertemu
5. Sentiasa berusaha untuk menjaga kalam
6. Membudayakan membaca al-Quran di mana-mana
7. Memperbaharui niat dalam setiap tindakan
8. dll..

Akhirnya kita akan maju selangkah ke hadapan dalam perjalanan menuju amal dan taqarrub ilallah yang optimum seperti yang kita dambar-dambarkan. InsyaAllah.

Untuk teman-teman seperjuangan.."Sesungguhnya orang yang hidup untuk kepentingan diri sendiri semata-mata, mungkin dapat mengecapi hidup damai dan tidur nyenyak. TETAPI, ia hanya hidup sebagai orang KERDIL dan mati sebagai orang KERDIL juga. SEBALIKNYA, orang yang BESAR memikul beban yang BESAR ini yang tidak punya tidur, tidak punya masa bermain2, tidak punya hamparan yang hangat gebu, tidak punya timbunan harta, perabot mewah megah, dan tidak punya hidup bersenang-lenang" (Almarhum As-Syahid Sayyid Qutb)

jom kita hidup sebagai orang BESAR dan mati sebagai orang yang BESAR di sisi Allah s.w.t.

Mengapa Hati Mati?

Pernah atau tidak kita merasakan hati ini tidak tenteram, resah gelisah, bad mood dan tak tenang. Hari itu semua yang kita lakukan serba tak kena. Yang itu tak jadi.. yang ini tak jadi.. Masa itu kalau ada sesiapa yang datang hendak mengusik, habislah dia kita kerjakan. Kalau tidak pun selama beberapa hari tak bertegur sapa. Rasa malas nak layan orang lain. Biarlah mereka dengan agenda mereka yang tersendiri, asalkan aku bahagia di sini(sedang jiwa masih tak tenang).


Firman Allah s.w.t.:
“..ingatlah, dengan mengingati Allah hati menjadi tenang.” (Ar-Ra’d)


Serius, ayat al-Quran yang agung asalnya daripada Allah Aza Wajalla, Tuhan Yang Maha Agung, tiada kata-kata yang maha besar melainkanNya.

Tapi, diri yang resah masih menolaknya. Sudah berkali-kali dibelek-belek mukasurat dalam al-Quran, cuma zouqnya sahaja yang masih tak sampai. Masih resah, tak tenteram, panas baran, ego. Asyik nak gaduh dan bertengkar. Atau berdiam seribu bicara tanpa rasa peduli akan perkara di sekelilingnya.

Masa itulah datangnya suara seorang sahabat yang mulia, “ ada apa-apa masalahkah, mad?” Hati pilu meluahkan, “ Aku risau sangat. Err.. Aku rasa aku tak terkesan dengan ayat-ayat Tuhan. Dahulu aku belajar, ayat-ayatnya hebat. Ada ruh.”

Hah, tengoklah, berapa ramai orang yang menunaikan solat di muka bumi ini, tapi hati masih tak tenang. Berapa ramai yang membaca kalamullah, tapi ayat-ayat bacaan mereka itu tak membentuknya untuk menjadi lebih baik. Orang yang suka menggelar-gelar, mengumpat, mengintip-intip kesalahan, berkhalwat, ber'couple' masih berleluasa.

Imam Syafie pernah sekali mengadu pada gurunya, Imam Waqi’ akan buruknya hafazannya (itupun telah banyak menghafal himpunan ayat-ayat Quran dan Hadith). Maka Imam Waqi’ berkata, sesungguhnya ilmu Allah itu adalah ibarat cahaya. Dan cahaya Allah tidak akan sampai kepada mereka yang melakukan maksiat.

Oh, rupanya maksiatlah punca hati menjadi keras tak terima ayat-ayat Quran. Punca orang salat beramal seperti orang yang tidak solat. Dan virus maksiat ini sangat suka (high affinity) menjangkiti organ “Hati Manusia” hingga lalai dari tanggungjawab asalnya. Lupa dalam keadaan diri masih lagi sedar. Atau buat-buat lupa. Tahap ini hati sungguh keras sampai yang benarpun tidak dilaksanakan. Malah yang batil disanjung tinggi.

Kata Ulama’ hati mati melalui 4 cara:
1.Banyak bercakap
2.Banyak makan
3.Banyak melihat (yang tidak elok)
4.Banyak bergaul (yang tidak elok)


Allah berfirman:
“ maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan Ketakwaan, sungguh beruntunglah orang yang menyucikan (jiwa) nya, dan sungguh rugilah orang yang mengotorinya.” (Asy-Syams: 8-10)


Marilah sama-sama kita berdoa agar tergolong antara mereka yang senantiasa menyucikan hatinya.

Dr. Tutorial

Kelas Toturial tempoh hari adalah kelas yang cukup menggembirakan bagi sesetengah daripada kami. Walaupun ianya bukanlah seperti lecture yang disampaikan oleh para professor yang bertaraf tinggi di university ini, namun kelas toturial yang hanya dimatlamatkan sebagai sembang-sembang atau diskusi soal jawab antara guru toturial dan pelajar-pelajar membawa seribu erti apabila Dr. (panggilan kami kepada guru tutorial atau mana-mana professor) mengaitkan pelajaran Electron Transport Chain(ETC), Kreb’s Cycle, Glycolysis dan sebagainya dalam satu unit yang bersama.

Kalau biasanya, di lecture room, professor akan mensyarahkan setiap satu process itu seperti satu per satu komponen dalam enjin kereta atau mana-mana kenderaan yang bercerai-cerai.

“Why do we eat?” Mukadimah ringkas dimulakan oleh Dr. Tutorial (maaf, saya tak sempat nak bertaaruf dengan beliau).

“For our energy,” ujar Amir, si pelajar pintar.

“Yes, and it is for production of energy in form of moles of ATP” setuju Dr. Tutorial.

Walaupun ringkas sahaja method pengajarannya, tapi kaitan antara satu per satu proses-proses penting itu membolehkan setiap pelajar beroleh nafas baru yang amat melegakan.

“In each of the processes, we need to identify the important things in which its begin with, and its end with in order to correlate them each other”

Contohnya, dalam ETC, bermulanya dengan Reduced Coenzymes dengan CO2 dan akhirnya kita peroleh ATP atau energy yang menjadi sebab kita makan itu tadi.

Dalam Kreb’s Cycle pula, kitar yang dilalui akhirnya menghasilkan Reduced Coenzymes (NADH+H+ dan FADH), ATP(energy) dan CO2. Ianya bagaikan satu kitar semula dalam badan manusia untuk memastikan sentiasa cukup Reduced Coenzymes bila diperlukan dan seterusnya memasuki proses ETC untuk penghasilan tenaga yang diperkatakan tadi. Subhanallah!!

Malam itu, bilamana badan dilabuhkan di atas katil. Lampu telahpun tertutup. Tapi mata masih lagi tak rasa mengantuk, merenung kembali setiap proses yang sungguh menakjubkan dalam badan kita. Lalu teringat saya pada segala teori-teori kehidupan yang selama ini diimani. Teori menjaga kalam, teori muamalat sesama manusia, teori kebejatan umat dinihari, teori kemerosotan akhlak manusia khususnya di tanah air dan sebagainya.

Malangnya, praktikal yang dididik oleh diri ini dengan bercakap ikut apa sahaja yang seronok dalam hati ini (tanpa fikir akan kesannya), menghadap computer berjam-jam tanpa mendapat menfaat darinya, apatah lagi peroleh maksiat darinya. Manakan pula nak memikirkan masalah-masalah yang dihadapi oleh rakan-rakan bersebelahan ataupun sekuliah.

Kadang-kadang terfikir, mengapa tak ada ‘Dr. Tutorial’ yang dapat membuka minda kita-kita pasal kaitan proses ‘teori’ yang kita cakap-cakapkan dengan proses ‘praktikal’ hidup kita seharian. Pasal menggembirakan kita kaitan antara cakap dengan amalan. Pasal kesyumulan islam dengan seluruh kehidupan kita hari-hari.

Rupa-rupanya saya tersilap, bukannya tak ada ‘Dr. Tutorial’, tapi saya sahaja yang belum sempat pergi ke kelasnya. Kata bisikan di telinga, al-maklumlah student medic sibuk orangnya.

Ish, tak sabar menanti esok hari, manalah tahu kalau-kalau terserempak dengan Dr. Tutorial, boleh saya mula bertanya….


p/s: kepada mereka-mereka yang pintar, maaflah, saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.
Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template