Benarkah saya Bahagia selama ini?

Bismillahirrahmanirrahim..


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah ta’ala tuhan sekalian alam, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi s.a.w.


Ikhwah, sahabat yang saya kasihi sekalian,


Analogi sebuah rumah yang dimamah oleh api kebakaran di malam hari merupakan suatu bahasa yang mudah menggambarkan situasi yang menimpa umat Islam zaman kita hari ini. Sedar tidak sedar sesungguhnya, kita tak lari daripada menjadi salah satu dari 3 golongan ini, iaitu golongan yang terjaga pada hari kejadian dan berusaha menyelamatkan diri, adapun golongan yang kedua mereka yang tertidur nyenyak dibuai mimpi sementara api menjilat selimut mereka, dan juga golongan yang ketiga, iaitu orang yang terjaga daripada tidur dan berusaha mengejutkan orang lain yang sedang tidur.

Fitnah yang menimpa umat Islam adalah suatu bala yang tidak terangkat selagi mana muslimin masih lagi tiada kesedaran dalam jiwa masing-masing. Penyakit pentingkan diri sendiri dan terpengaruh dengan keduniaan banyak menjerat manusia ke lembah kehinaan. Hinggakan ada segelintir umat Islam yang beranggapan apa yang berlaku pada dunia hari ini tiada kaitan dengan fitnah yang melanda umat. Masih ada yang merasakan situasinya berlainan daripada kebakaran yang berlaku tetapi situasinya hanyalah lalat yang menghinggapi hidung mereka. Hidup tetap berjalan seperti biasa dan semuanya ini hanyalah suatu lumrah atau ketentuan semulajadi sahaja. 

Tak kurang juga mereka yang memahami hakikat fitnah yang menimpa ke atas diri mereka, tetapi merasakan putus asa terhadap kekuatan yang ada pada umat Islam hari ini. Penyelesaian yang lebih popular ialah dengan bersahabat karib dengan kaedah yang ditunjukkan oleh barat dan cara yang lebih mudah dan pantas berbanding melaksanakan tuntutan jihad. Kebanyakannya menjadikan ruang maya, kebebasan bersuara, hak kesamarataan sebagai prinsip yang digenggam erat dalam diri mereka. 

Ada juga segolongan umat Islam yang menggambil langkah menjauhi diri daripada melibatkan diri dengan apa-apa yang membebankan kehidupan mereka. Cukuplah sekadar bekerja untuk memenuhi keperluan asasi dan tambahan sedikit kehendak dan perhiasan dalam rumah. Kitar hidup kebiasaannya berputar pada rutin kehidupan yang sama dan memikirkan bagaimanakah cara untuk mendapatkan kesenangan dalam kehidupan. Dalam erti kata lain kebahagiaan dalam kehidupan. 

Walau dimanapun golongan yang dimaksudkan, yang lebih utama ialah golongan yang sedang tidur dan menanti sambaran api kebakaran masih lagi lena dan enak dibuai mimpi. Dalam mimpinya terbayang memiliki segala bentuk kekayaan, berkahwin dengan sang puteri dan menjadi Maharaja di bumi bunian entah di mana.. Bayangannya ia sedang berbahagia bersama yang tercinta dan yang dicintai. Benarkah itu Bahagia?


Tubuh Umat 


Berbalik pada alam nyata, sekujur tubuh yang terlentang melecur kehangusan, hilang segala fungsi asalnya. Masih lagi berbahagia bertemankan mainan syaitan dan angan-angan palsu.

Kita satu jasad, saling menguatkan dan membantu. Tidak timbul bangunan ini kepunyaan aku, rumah ini tuan miliknya saya, tapi yang lebih utama apakah yang kita lakukan untuk melaksanakan hak terhadap rumah ini. Siapakah yang lebih mengimarahkan rumah ini dan apakah kita mengajak ahli rumah untuk menghidupkan rumah ini supaya mengingati Allah ta’ala. 

Berlumba-lumbalah kita untuk melakukan ketaatan kepada Allah ta’ala. Bertolong-tolonganlah, janganlah memusuhi selain musuh Allah s.w.t. Ingatlah bahawasanya kita satu tubuh, hebatnya umat Islam kerana satu hati, hebatnya umat Islam kerana wujudnya kelompok satu hati.

Saidina Abu Bakar r.a. pernah berkata, “Adakah jatuhnya (umat)agama ini semasa Aku masih hidup?” Mungkinkah maknanya, adakah aku berada pada fatrah mundurnya agama Islam? Atau adakah aku tidak termasuk dalam golongan yang cuba membangkitkan agama ini? Atau yang lebih tepat lagi adakah culas aku terhadap agama ini menjadikan azab yang bakal menimpa diriku ini sangat dahsyat? Wallahua’lam, api kebakaran yang sangat dahsyat dan mengerikan di dunia ini tak sedikitpun setanding dengan azab api neraka yang tidak mampu ditanggung oleh mana-mana anak Adam sekalipun. 


 Katakan, Saya Bahagia!


Apabila bercakap tentang kebahagiaan, tak ramai yang mengambil masa yang lama untuk memikirkannya. Oleh itu, apa-apa sahaja yang berasa enak pada diri sendiri dikira sebagai suatu bentuk kebahagiaan. Boleh jadi, kebahagiaan itu dalam bentuk wang ringgit yang berjaya diperoleh, dalam bentuk suatu kedudukan yang akhirnya dicapai, dalam bentuk berhasil mendapat kerjaya yang selama ini diimpikan dan berkahwin dengan gadis yang menjadi rebutan ramai. Happy ending story atau Happily ever after seperti dalam novel cintan cintun atau filem cerekarama. 

Hakikatnya, jurang yang sangat besar bezanya diantara makna sebuah kebahagiaan yang sepatutnya menjadi cita-cita yang satu dalam kalangan para penggerak dakwah dengan makna tenggelamnya seseorang dengan nafsu syahawat yang menguasai diri. 

Pakar Psychology mengatakan berdasarkan kajian ke atas seluruh penduduk manusia, menunjukkan bahawa seseorang yang bahagia itu adalah apabila adanya rasa tenang, tenteram dan yakin dalam jiwanya. Hal ini bukanlah semata-mata merujuk kepada nilai capaian atau perkara yang berputar pada sekelilingnya, tapi apa yang lebih penting apa yang dirasainya dalam hatinya. Sebab itu, ada manusia yang rasa bahagia meskipun dalam kemiskinan. Ada manusia yang tenang walaupun tidak berkahwin sehingga menemui ajal, masih bahagia. Jadi ini adalah statistik yang dijalankan oleh manusia, ke atas manusia yang lain. Tetapi masih lagi belum tepat memenuhi makna sebuah kebahagian yang sepatutnya diidami oleh seorang makhluk bergelar Muslim. 

Sikap suka bermudah-mudahan dan keseronokan juga menjadikan sebilangan manusia lebih gemar mengambil lebihan manisan atau pembuka selera berbanding mengambil pemakanan yang mengandungi gizi yang sihat dan seimbang. Boleh jadi, manusia itu suka kepada Aiskrim Le Cremarie’ yang disaluti sos coklat yang lazat berbanding khasiat sebiji kurma. Boleh jadi, manusia itu cenderung kepada Ice Blended Frupe Strawberry yang menyegarkan berbanding khasiat segelas susu segar. Sikap suka kepada pandangan hawa dan kehendak peribadi menjadikan kita gagal menyingkap dan memerhatikan hakikat sebuah kebahagiaan sebenarnya. 


Nikmat Kebahagiaan


“Banyak perkara yang telah saya lihat, banyak perkara yang telah saya lalui, banyak suasana yang telah saya alami, banyak peristiwa yang telah saya saksi. Melalui pengalaman dalam tempoh yang singkat tetapi jauh langkahnya ini saya beroleh suatu keyakinan yang tidak akan goyah iaitu kebahagiaan yang dicitakan oleh seluruh manusia sebenarnya lahir dari dalam jiwa dan hati mereka sendiri, bukan sama sekali datang daripada luar. Malapetaka yang mencengkam dan menghambat manusia sebenarnya berpunca dari dalam jiwa dan hati mereka. Perkara ini diakui dan dijelaskan oleh al-Quran. Allah berfirman:

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri." (Al-Ra’d: 11)

Tepat sekali teori sosial yang diungkapkan oleh seorang penyair: “Demi sesungguhnya, sebuah negara tidak akan terasa sempit kerana penduduknya Namun akhlak manusia yang akan menjadikannya terasa sempit.”

Saya amat yakini hakikat ini. Saya juga yakin bahawa tidak ada satupun sistem atau ajaran yang dapat mencurahkan kebahagiaan ke dalam jiwa manusia dan membimbing mereka secara praktikal dan jelas ke arah mencapai kebahagiaan ini sepertimana yang ditonjolkan oleh ajaran suci Islam; Agama yang bertepatan dengan fitrah, jelas dan praktikal. Namun di sini bukanlah ruang untuk menghuraikan segala kandungan ajaran ini. Di sini juga bukan tempat untuk membuktikan bahawa ajaran ini menjanjikan hasil tadi dan membawa ke arah kebahagiaan seluruh manusia. Perbincangan ini memerlukan ruang yang lain. Apatah lagi saya yakin kita semua sebulat suara menerima kesahihan kenyataan ini. Malah ramai di kalangan bukan Islam yang mengakui hakikat ini. Mereka mengakui keindahan dan kesempurnaan Islam.

Atas dasar inilah, semenjak dahulu lagi saya wakafkan diri saya untuk mencapai satu sahaja matlamat iaitu membimbing manusia ke arah Islam yang sebenar, agar mereka mengamalkan Islam.”

Ucapan Dasar Muktamar Kelima oleh Imam Hasan al-Banna – Ya, itulah dia yang saya maksudkan. Ya, itulah dia yang saya ingin kemukakan tentang tafsiran kebahagiaan yang sepatutnya yang diimpikan oleh setiap muslim iaitu membimbing manusia ke arah Islam yang sebenar, secara praktikal agar mereka dan khususnya diri kita ini mengamalkan seluruh ajarannya. Tiada yang lebih membahagiakan selain mewaqafkan diri, menjunjung beban taklifat sepertimana yang ditanggung oleh para nabi dan rasul-rasul, seterusnya para salafus soleh, tabi’, tabi’en dan barisan saf syuhada’ dan para ulamak yang mati-matian meletakkan diri untuk agama ini.


  Harapan Muslimin 


Dengan lahirnya umat Islam yang berusaha mengejar kebahagiaan ini, maka umat Islam pastinya tidak akan ketandusan pejuang. Menegakkan kalimah ilahi, mengejutkan manusia tentang hakikat kebahagiaan ini merupakan suatu gerak kerja yang sepatutnya difikirkan bersama. Suatu harapan buat muslimin bahawa kami pasti bangkit, untuk mengajarkan manusia erti kebahagiaan walaupun ditentang oleh pelbagai bentuk musuh.


“Umat kini diibaratkan , 
Buih yang terapung di lautan, 
Dihanyut terhempas di pukul gelombang,
 Dan lenyap bila dihembus oh angin. 
Pada siapa nak diharapkan, 
Yang tinggal cuma sebatang tubuh, 
Mulakan dari langkah yang pertama, 
Biar putih tulang jangan putih oh mata. 
Gunalah falsafah si cengal emas, 
Simbol tiang seri utama, 
Gagah berjuang di tengah umat, 
Cahayamu pasti gemilang. 
ISLAM PASTI BANGKIT LAMBAT LAUN, 
Janji TUHAN pasti terlaksana, 
Waktu jangan lagi dibuang sia-sia, 
OBOR SEMANGAT AYUH KITA NYALAKAN…”

0 comments:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template