Hakikat yang sukar ditelan?

Ada beberapa hakikat yang sangat sukar ditelan oleh umat Islam sendiri pada hari ini:
1. al azhar secara manhaj tidak seindah yang disangka dalam mempelopori 'agent of change' dalam masyarakat. Persoalan-persoalan yang timbul kepada umat Melayu Azhariyun, berapa ramai yang bergelar azhariyun tapi bukanlah penghafaz al quran? berapa ramai yang bergelar azhariyun tapi bukanlah dapat bertutur bahasa arab dengan baik ? (ust Mahmud Suriy).apatahlagi, memahami peranan Ulama Azhariyun yang dimaksudkan dengan perjuangan menegakkan Agama Allah.  Beberapa kalam Syeikh al Azhar yang tidak sepatutnya keluar daripada kalam seorang Syeikh - masih tak dapat disenaraikan. ( Khutbah Jumaat Masjid Hashimiah )

2. putus asanya untuk selesaikan pernasalahan umat dengan kaedah2, cara2, mechanisme2 Islam tapi lebih popular menceduk prinsip2, kaedah2, mechanisme selain Islam. Seruan-seruan seperti post-islamisme, moderate muslim, fiqh dakwah baru semuanya adalah adunan falsafah barat dan gerak kerja yang berakar umbi daripada perancangan musuh dalam laporan RAND, dan pemikiran Machievelli.

3. Kedudukan fanatik sufisme yang memuncak dan melesukan ummat. Sangat kuat pegangan atau berkah syeikh melebihi sandaran yang tepat pada al quran dan as sunnah. Cerita-cerita wali, burdah, karamah dan mimpi syeikh lebih banyak diperkatakan berbanding hadis-hadis, ayat al Quran dan sirah Ar Rasul saw. ( Rujuk kitab Sufisme and Syiasme )

4. Ketandusan duat yang benar-benar ikhlas dalam perjuangan dan jihad ummah. Ada yang leka dengan hal-hal tersendiri dan peribadi, sebahagian menjadi mangsa masalah tersendiri yang berpanjangan, ada yang tersibuk dengan habuan dunia dan rezeki bisnes yang menjadi, ada yang masih tercari hala tuju dan tidak dapat membezakan perancangan islam tulen dengan perancangan musuh. Tak kurang juga, duat yang sangat-sangat ikhlas tetapi kurang sifat murabbinya, atau kurang kebolehan memandu gerak kerja amal dakwah.

5. ramainya muslimin yang masih hanyut dilautan atau di kebakaran, dan masih lagi tiada usaha yang bersepadu untuk menyelamatkan mereka sama ada secara bantuan ataupun paksaan sekalipun, supaya mereka tidak lemas ataupun hangus terbakar disambar api. ini adalah yang majoriti dan masih kekal majoriti selagimana para duat dakwah kekal statik dan berputar pada putaran yang sama seperti yang berlaku dalam hal ke 4.

ws

Kalimah Allah


Hati ini sedikit terharu dengan kenyataan terbaru yg dikeluarkan oleh Majlis Syura Pas tentang isu kalimah Allah sebelum ini. Sekaligus menolak kefahaman silap sebahagian orang yang menyatakan perkara ini hanyalah polimik semata-mata, mainan politik ataupun undang-undang yang me'manja'kan umat Islam daripada memjadi umat yang kuat.

Saya tidak nampak khilaf yang berlaku ini kerana noktah- noktah tidak kita temui tetapi puncanya ialah kelunakan yang dialami sebahagian daripada kita dalam ber ta'amul dengan orang bukan Islam. Boleh jadi tujuannya supaya jurang antara muslim dan non muslim tidak ketara, untuk berdakwah kepada mereka, tetapi perkara yang utama sebelum perkara tersebut ialah menguatkan umat Islam sedia ada dahulu. Persoalan yang perlu kita sama-sama fikirkan, bolehkah usaha untuk merapatkan jurang antara islam dan bukan islam sehingga mengakibatkan kekeliruan umat Islam itu sendiri. Suatu tanda tanya?

Selalu saya teringat apabila mentadabbur surah al Fath:

مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللهِ وَرِضْوَانًا سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذَٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَمَثَلُهُمْ فِي الْإِنجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَىٰ عَلَىٰ سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ وَعَدَ اللهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Mengingatkan saya kepada kasih sayang sesama saudara semuslim kita, dan ketegasan kita apabila berhubung dengan orang Kafir, lebih-lebih lagi apabila ianya melibatkan suatu yg bermain-main di sempadan garis merah prinsip umat Islam.

Antara kepeningan yang berlaku:

1. Menceritakan secara akademik penggunaan kalimah Allah di kalangan orang bukan Islam tanpa melihat kesan besar apabila perkara itu diambil secara bulat-bulat untuk merealisasikan kehendak gerakan-gerakan kristianisasi di luar sana ( adapun tujuan gerakan ini bukanlah untuk menjadikan umat Melayu Islam bertukar kepada agama Kristian, tetapi yang lebih tepat lagi, cukup jika gerakan ini berjaya memurtadkan umat Melayu Islam daripada agama Islam ini)

2. Sebahagian cendikiawan juga menggunakan alasan Islam ini adalah agama hujah, jadi mengapa perlu ditakuti penggunaannya oleh bukan Islam. Sepatutnya yang lebih utama pada telahan mereka ialah mempersiapkan anak-anak bangsa Melayu Islam dengan kekuatan kefahaman Islam dan perbandingan agama. Sehinggakan, ada yang mencadangkan penambahan silibus perbandingan agama di sekolah- sekolah bagi pengajaran subjek agama-agama lain. Hujungnya, biarlah kepada anak-anak kita bebas memilih agama Islam ini berdasarkam kefahaman, keyakinan, dan secara sukarela.

Jika kita kembali kepada syarah hadis (إن الله يزع بالسلطان ما لا يزع بالقرآن) : selain Islam yang kita anuti ini dikenali sebagai agama hujah, Islam juga ialah agama القوة kekuatan. Dengan kekuatan inilah Islam mampu melindunbi umat Islam yang masih lagi lemah imannya, dan pada masa yang sama peranan tokoh-tokoh yang mempunyai kekuatan iman, pengalaman dan ilmu, bukanlah untuk menghancurkan kekuatan ini, tetapi berperanan melindungi sebahagian umat Islam yang lemah ini.

هذا أثر معروف عن عثمان -رضي الله عنه-، وثابت عن عثمان بن عفان الخليفة الراشد الثالث -رضي الله عنه-، ويروى عن عمر أيضاً -رضي الله عنه-: (إن الله يزع بالسلطان ما لا يزع بالقرآن)، معناه يمنع بالسلطان باقتراف المحارم، أكثر ما يمنع بالقرآن؛ لأن بعض الناس ضعيف الإيمان لا تؤثر فيه زواجر القرآن، ونهي القرآن، بل يقدم على المحارم ولا يبالي، لكن متى علم أن هناك عقوبة من السلطان، ارتدع، خاف من العقوبة السلطانية، فالله يزع بالسلطان يعني عقوبات السلطان، يزع بها بعض المجرمين أكثر مما يزعهم بالقرآن لضعف إيمانهم، وقلة خوفهم من الله -سبحانه وتعالى-، ولكنهم يخافون من السلطان لئلا يفتنهم، أو يضربهم، أو ينسَّلهم أموالاً، أو ينفيهم من البلاد، فهم يخافون ذلك، فينزجرون من بعض المنكرات التي يخشون عقوبة السلطان فيها، وإيمانهم ضعيف، فلا ينزجرون بزواجر القرآن ونواهي القرآن؛ لضعف الإيمان وقلة البصيرة

3. Berhujah dengan pengamalan negara-negara lain, merujuk kepada kebebasan untuk menggunakan kalimah Allah dikalangan sesiapa sekalipun. Menggunakan hujjah “jika negara lain boleh, maka di negara Malaysia pun boleh” bukan sahaja tidak menepati perbezaan penggubalan undang-undang sesebuah negara yang sedia diterima masyarakat antarabangsa, malah ia bertentangan dengan Siyasah Syar’iyyah sendiri yang memberi kredit kepada adat resam sesebuah masyarakat boleh diambil pakai (Al-Aadah muhakkamah), menutup pintu-pintu yang boleh membawa mudharat (Sadd Az-Zara’ik) dan kaedah-kaedah Syarak lain seumpamanya - ust Abdul Halim Abdullah

Juga, melihat kepada apa yang berlaku di Sabah Sarawak ataupun Indonesia menunjukkan kesannya lebih merosakkan lagi. Adakah apa yang berlaku di Sabah Sarawak dan Indonesia itu betul lalu kita kata boleh guna? Jawapannya tidak, sebab di sana ada satu kaedah syarak, al-urful fasid la yughaiyiru haqaiqas syar’ie. Maknanya uruf yang rosak tidak akan mengubah hakikat syarak yang merupakan suatu yang ditunjukkan di dalam Al-Quran. Mana-mana penggunaan, uruf ataupun kebiasaan tetapi kebiasaan yang merosakkan tetap tidak akan mengubah hakikat syarak. Jadi walaupun telah diamalkan selama 10 kurun tetapi kalau syarak kata tak boleh, maka tetap tak boleh - Ust Fauzi Asmuni

4. Perjuangan Post Islamisme, Post Moderatism, dalam mentafsirkan kembali perjuangan Islam yang selama ini dijuangkan oleh ulamak silam. Pemikiran ini semakin bercambah dan melingkar di kalangan umat Islam sehingga melahirkan gerakan-gerakan seperti Islamic Renaissance Front, dan seangkatan dengannya. Antara perkara- perkara yang perlu diberikan perhatian tentang pengupayaan akal dalam mentafsir nas, mentafsirkan al quran dengan tidak menerima hadis dan banyak lagi.
Pencairan/kelemahan  yang berlaku dikalangan umat Islam bukanlah  suatu yang tidak dijangkakan. Bahkan Rasulullah saw sendiri bersabda, generasi selepas generasi pertama para sahabat tidak mampu mencapai segantang saja daripada amal para generasi sahabat yang pertama, apatahlagi generasi selepas mereka.
Al Rashid menyebut selain disebabkan murabbi yang tidak sama seperti murabbi di zaman dahulu, juga mutarabbi zaman millenium ini juga tidaklah sama mutarabbi pada zaman lampau. Tetapi perkara yang lebih parah  daripada itu ialah, masyarakat hari ini menyaksikan pertarungan antara sistem pendidikan yang bermacam-macam dengan idea falsafah baratnya, falsafah timurnya yang bercampur aduk. Pada akhirnya, kita perlu kepada penggusuran ajaran jahiliyyah modern dan membangunkan kembali tarbiyah Islamiyah yang tidak ditempel oleh mana-mana fikrah selainnya.

************
اللهم انا نعوذ بك من ان نجهل او يجهل علينا، اللهم امين

Mengenal Tarbiyah

Realitinya, kehidupan kita ini dapat digambarkan seperti sebuah Garisan Kehidupan, ada permulaannya dan ada pengakhirannya. Ianya bermula daripada Alam Roh lagi, di mana kewujudan kita telah ditetapkan oleh Allah s.w.t. Kemudian, kita masuk ke Alam Rahim selama sembilan bulan dikandung perut ibu.

           
           Setelah itu, kita dilahirkan memasuki Alam Dunia, meniarap, merangkak, seterusnya berjalan, berlari dan mula menerokai dunia ini. Di dunialah kita melakukan segala rutin harian, bekerja, bercucuk tanam, berniaga, bersenda gurau, berkeluarga, mengumpul harta dan sebagainya. Hinggalah tibanya saat tubuh mulai lemah longlai, kulit semakin kendur, nafas semakin lemah, dan uban kian menutupi kepala. Pada waktu ini, kita telah berada di penghujung kehidupan di dunia. Firman Allah ta’ala:

“Allah, Dialah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah kuat itu lemah kembali dan beruban. Dia menciptakan apa yang dikehendaki-Nya dan Dialah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.” (Ar Ruum: 54)

Muncul pula selepas itu, detik yang sangat mencemaskan, Malaikat Izrail datang mencabut nyawa. Lalu, terpisahlah ruh daripada badan dan kita memasuki Alam Barzakh, suatu alam ghaib yang cukup mengerikan bagi mereka yang melakukan banyak dosa di dunia, juga alam yang sangat mengembirakan bagi mereka yang melakukan amal soleh.

Terakhirnya, semua manusia akan dibangkitkan kembali ke Alam Akhirat yang kekal abadi. Di sana, adanya Hari Pembalasan yang menentukan kesudahan kita, sama ada Syurga ataupun nauzubillah min zalik, Neraka yang sangat menakutkan. Adapun, bagi mereka yang soleh sangat merindui detik bertemu dengan Tuhannya yang selamanya ini diidam-idamkan. Dan tiadalah nikmat yang paling besar selain memalingkan wajah memandang tepat pada wajah Allah aza wajalla.


Hakikat Hidup Muslim

            Apabila diamati kembali Garisan Kehidupan tadi, sebenarnya, satu-satunya waktu untuk kita membuat kebaikan ialah ketika mana kita berada di Alam Dunia. Pada waktu yang sangat singkat inilah, manusia perlu berusaha meningkatkan amal yang akan menjadi penentu antara kesudahannya di Syurga mahupun di Neraka.

            Hakikatnya, di Alam Dunia ini, terdapat 2 persoalan utama yang berlegar-legar dalam kehidupan manusia. Persoalan pertama ialah berkaitan dengan Keperluan seorang Manusia untuk hidup. Inilah satu-satunya persoalan yang sering difikirkan oleh manusia secara keseluruhannya, tidak kiralah dalam bentuk perlukan kepada makanan, tempat tinggal, udara, pakaian, air dan sebagainya. Dan rata-rata kesemua keperluan ini berhajat kepada wang ringgit. Justeru, manusia berlumba-lumba untuk mencari pekerjaan yang terbaik, dan berusaha untuk mengumpul harta bagi memperoleh kesenangan hidup. Boleh jadi, kitar hidup seseorang manusia itu hanyalah untuk memenuhi persoalan ini sahaja sepanjang hayatnya.

            Adapun persoalan yang kedua adalah berkaitan dengan Bekalan seorang Muslim dalam kehidupan. Apabila mengetahui hakikat ini, barulah seorang Muslim itu akan mengenal matlamat dia dihidupkan di atas dunia ini iaitu untuk mencari Mardhatillah atau pun Redha Allah s.w.t. Dengan kesedaran terhadap hakikat inilah, seorang Muslim akan menjadikan dunianya ini sebagai tempat untuk membuat amal, dan bukan semata-mata untuk bersenang lenang. Hidup seorang Muslim tidak sepatutnya mengejar apa yang dikejar oleh seorang Kafir kerana dia jelas dengan tujuan disebalik penciptaannya.

Sabda Rasulullah s.a.w.; “ Dunia itu adalah penjara bagi orang Mukmin, dan syurga bagi orang Kafir… Dan Akhirat itu adalah syurga orang Mukmin, dan penjara bagi orang Kafir.”

Inilah yang membezakan antara seorang Muslim dan seorang Kafir. Inilah juga yang menjadi persoalan penting dalam hidup mereka melebihi daripada persoalan yang pertama tadi. Malangnya, hakikat ini hanyalah disedari oleh sejumlah kecil sahaja di kalangan umat Islam itu sendiri.


Tujuan Hidup 1: Mengabdikan diri kepada Allah

Berbalik kepada persoalan Bekalan Muslim tadi, kita akan dapati bahawa tujuan penciptaan manusia di atas bumi ini ialah berdasarkan 2 ayat al Quran. Ayat yang pertama berbunyi;
“Dan tidaklah aku menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdikan diri kepada-Ku.” (Az-Zariyat: 56)

Iaitu untuk u’budiyyah ilallah, mengabdikan diri hanyasanya kerana Allah ta’ala dalam erti kata lain Tarbiyah. Dan ayat yang kedua pula;
“Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi…" (Al-Baqarah: 30)

Tujuan penciptaan yang kedua pula, iaitu untuk menjadi Khilafah di atas bumi ini, memakmurkan bumi agar mengikut segala yang ditentukan oleh Syariat Islam, dalam erti kata lain Dakwah. Tujuan hidup yang kedua ini akan kita huraikan pada masa yang akan datang.

            Jadi, kembali kepada pengabdian diri kepada Allah s.w.t atau dalam definisi lainnya Tarbiyah. Pengabdian kepada Allah s.w.t ini mestilah difahami bahawa kita meletakkan diri ini hanyalah diciptakan semata-mata untuk beribadah kepada Allah ta’ala dengan cara mengenal makrifatullah, tanda-tanda kebesaran Allah s.w.t. Ini boleh dicapai sama ada dengan menerokai ayatollah al Maqra’ (kehebatan Allah yang dibaca) dan ayatollah al Mandzur (kehebatan Allah yang dilihat) iaitu melalui mukjizat al Quran dan mentadabbur alam buana. Akhirnya, akan timbul dalam diri betapa hebatnya kekuasaan Allah s.w.t. yang berupaya menjadikan apa sahaja yang diinginkanNya.

Ciri-ciri u’budiyyah yang perlu difahami juga perlulah menyeluruh (syumul) dan secara sempurna, bukan dengan menjuzuk-juzukkan kepada beberapa sudut sahaja. Maksud saya,  tidaklah menganggap ibadah itu tempatnya hanya di mihrab semata-mata, bahkan setiap tutur kata, pergaulan, muamalat, berjalan, berdiri dan duduk, kehidupan sejak mula mengangkat kelopak mata sehingga tertutupnya kembali adalah ibadah ataupun pengabdian diri kepada Allah ta’ala. Bahkan, saat tertutupnya mata kita juga adalah seharusnya ibadah kepada Allah s.w.t. FirmanNya;

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turuti jejak langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang kamu yang nyata.” (Surah al Baqarah: 208)

            Kita dituntut untuk masuk ke dalam Islam itu secara keseluruhan, dituntut untuk sentiasa mengingati dan beramal untuk Allah s.w.t. Melaksanakan segala tuntutan yang terkandung di dalam al Quran dan meninggalkan hayat semata-mata untuk kepentingan peribadi, kesenangan nafsu dan berfoya-foya, kepentingan memenuhi periuk nasi, dan melancong mengelilingi dunia bersuka-suka sahaja.


Tarbiyah yang tersusun

            Memahami keperluan untuk mengabdikan diri kepada Allah s.w.t. secara keseluruhan juga bermaksud keperluan untuk menjadi Muslim Total, bukan sekadar muslim separuh-separuh. Malangnya, Allah s.w.t. juga telah mengingatkan bahawa di sana terdapat suatu makhluk yang akan bekerja keras untuk menghasut manusia supaya tidak menjadi Muslim keseluruhannya, dengan amaran janganlah mengikut jejak langkah Syaitan. Selain itu juga, keinginan hawa nafsu, orang-orang Kafir, dan munafiq juga menjadikan misi seorang Muslim itu menjadi Muslim Total hampir-hampir mustahil.

            Di sanalah perlunya orang-orang yang beriman kepada kekuatan sistem sokongan yang mampu menangkis semua serangan, hasutan dan godaan itu. Hidup berjemaah, dalam bi’ah yang solehah itu akan menjadikan misi akhir untuk menjadi hamba yang benar-benar beriman dengan Allah s.w.t. lebih mudah dan sempurna.

            Seseorang yang mempunyai pertemuan mingguan di dalam bulatan kecilnya, mabit bulanan dalam katibah besarnya, bedah buku atau pembentangan ilmiyyah dalam daurahnya, riadah dan mukhayyam bagi keperluan jasadnya, serta muktamar atau nadwah yang mengasah kepimpinannya mampu membentuk seorang muslim yang kuat segala aspeknya bukan sudut-sudut tertentu sahaja. Malahan, manhaj al Quran dan as Sunnah, sirah Nabi s.a.w, para sahabat dan salafussoleh serta ulamak muktabar mampu membangkitkan kembali ruh semangat dengan kegemilangan Islam pada suatu masa dahulu. Selain bi’ah murabbi, mutarabbi dan sokongan ikhwah-ikhwah lain untuk kita menjadi Muslim hakiki melengkapkan sepuluh sifat yang sepatutnya ada pada seseorang individu Muslim itu.


Kesedaran juga ada Maqamnya

“Tuhan dulu pernah, aku menangih simpati,
Kepada manusia, yang alpa juga buta,
Lalu terheretlah, aku di lorong gelisah,
Luka hati yang berdarah, kini jadi kian parah.”

Apabila kita mula memahami hakikat kehidupan di dunia ini, seharusnya kesedaran itu timbul, dan cepat-cepat bertaubat memohon keampunan pada Allah ta’ala atas dosa silam.

“Semalam sudah sampai ke penghujungnya,
Kisah seribu duka, ku harap sudah berlalu,
Tak ingin lagi, ku ulangi kembali,
Gerak dosa yang menghiris hati.”

            Tiadalah maqam yang lebih bermakna bagi seseorang yang culas itu selain munculnya kembali kesedaran jauh dari lubuk hati. Lalu disahut kesedaran itu dengan sahutan amal soleh.

“Tuhan dosaku menggunung tinggi,
Tapi rahmatmu melangit luas,
Harga selautan syukurku,
Hanyalah setitis nikmatMu di bumi.”

            Kemudian hati itu kembali bercahaya, sinarannya mengalahkan kegelapan maksiat. Hatinya tunduk berzikir, langkahnya penuh yakin untuk kembali ke barisan perjuangan.

“Tuhan, walau taubat seringku mungkir,
Namun pengampunanmu tak pernah bertepi,
Bila selangkah kurapat padaMu,
Seribu langkah kau rapat padaku.”

            Perasaan dan semangat langkah-langkahnya yang bersama dengan Allah ta’ala menjadi bekal sepanjang perjalanan umur dakwah ini...Human Brain Analysis

1. MULTI-TASKING

Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

2. LANGUAGE


Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS


Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.


While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING


When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING


If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT


Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS


If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH


Women use indirect language in speech. But Men use direct language.

10. HANDLING EMOTION


Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.

Hidup yang Indahkita ingin melakar hidup yang indah,
hidup seorang bermaruah,
hidup sebagai seorang pejuang,
tak kenal erti rebah..
bila benar syaratnya, janjiNya pasti tiba
bila tiba saatnya, jangan mudah alpa
kemenangan adalah anugerah
buat mereka yang khusyuk,
dan juga mereka yang kenal,
hidup berjuang bermaruah dan tak kenal rebah,
hidup yang indah.

Nota buat Si Kecil

Bagi sesiapa yang pernah mendengar kisah Nabi Zakariya, pasti kagum dengan apa yang berlaku. Pertamanya, semasa baginda mula menjaga Maryam anaknya Imran, dan mendapati di sana, terdapat keajaiban yang ditakdir oleh Allah s.w.t. Setiap kali Nabi Zakariya menziarahi Maryam, baginda mendapati buah-buahan yang berlainan daripada musim yang sepatutnya. Buah-buahan musim sejuk semasa musim panas dan buah-buahan musim panas ketika musim sejuk. Inilah keajaiban yang dikurniakan Allah s.w.t kepada hambaNya yang soleh.

Atas dasar inilah, Nabi Zakariya bersungguh-sungguh berdoa untuk dikurniakan seorang anak yang bakal menjadi waris menyambung perjuangan dakwah yang digalas oleh baginda alaihi salam. Ajaibnya juga, kerana umur Nabi Zakariya sudahpun lanjut dan isterinya pula seorang yang mandul. Tetapi, pemahaman yang sangat kuat terhadap perlunya lanjutan kepada tugasan dakwah ini memaksa Baginda meminta sesuatu yang agak tidak masuk akal. Sesetengah Salaf menceritakan, Baginda bangun pada tengah malam, dan berdoa secara khusyuk dan perlahan-lahan supaya tiada yang mendengari selain Allah ta’ala. Lalu Allah mengurniakan Nabi Zakariya, anaknya Yahya yang sangat hebat dan patuh kepada orang tua.

Dan ingatlah kisah Zakaria, tatkala ia menyeru Tuhannya: "Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah Waris Yang Paling Baik.”

Maka Kami memperkenankan doanya, dan Kami anugerahkan kepadanya Yahya dan Kami jadikan isterinya dapat mengandung..” (Surah Al Anbiyak: 89, 90)

Begitu juga Maryam ketika sarat mengandung dan mengadu pada Tuhannya, lalu dijadikan anak sungai di bawahnya. Juga, dengan menggoyangkan sahaja akar pokok kurma, maka terjatuhlah buah kurma yang ranum untuk dimakan khasiat buat diri dan kandungannya. Menariknya, terdapat 3 keajaiban yang berlaku, keajaiban Maryam seorang wanita, keajaiban seorang yang sedang mengandung dan ketiganya, keajaiban seorang yang sedang sarat mengandung 9 bulan berupaya menggoncangkan akar pokok kurma dan berhasil mendapatkan makanan buat diri dan kandungannya.

Sabda Rasulullah s.a.w., “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya”

Lihatlah kesungguhan Nabi Zakariya berdoa, memohon hajat kepada Allah s.w.t dan bagaimana Maryam mengadukan rintihannya kepada Tuhannya. Kemudian mereka diajar untuk mengambil sebab syarat doa itu diterima. Nabi Zakariya disuruh untuk tidak bercakap dengan sesiapa selama tiga hari kecuali dengan isyarat manakala Maryam pula disuruh untuk menggoyangkan akar pokok kurma dan tidak perlu bimbang akan mereka berdua yang dijaga rapi oleh Tuhan.

Sungguh, bagi mereka yang betul-betul bersungguh, dan memikirkan tentang Tuhan, pastinya akan dipermudahkan segala jalan untuk menuju Tuhannya. Firman Allah ta’ala dalam surah al-Ankabut; “Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar- benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.”

Isunya adalah kesungguhan itu, yang kedua mengambil syarat-syarat yang memenuhi kesungguhan itu, dan yang ketiga berdoa, menginsafi diri bahawa tiadalah yang dapat melengkapkan segala tuntutan itu, selain Allah s.w.t. Menangis, merintih dan mengadu kepada Allah ta’ala adalah suatu simbolik bagi mereka yang benar-benar melalui jalan Allah s.w.t. Tepatlah lirik sebuah nasyid;

“Air mata keinsafan, yang mengalir, di malam sepi,
Inilah dia pelembut jiwa, bagi mendapat Kasih ilahi.
Deraian air mata ini, titisannya paling berharga,
Buat menyimbang api neraka, moga selamat di titian sirat,
Bahagia menuju Syurga Abadi.
Setiap kekasih Allah, menempuhi jalan ini,
Untuk mereka memiliki kejayaan,
Ayuh bersama kita susuli, perjalanan kekasih Allah,
Agar kita tiada rugi di dalam meniti hidup ini.”


Sebuah Pembukaan

Sepertimana Allah s.w.t memberikan kemenangan kepada kaum Muslimin dalam peristiwa Pembukaan Kota Mekah.
“Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata..” (Surah Al Fath: 1)

Sepertimana juga hebatnya doa Nabi Zakariya untuk mendapat zuriat;
“Di sanalah Zakariya mendoa kepada Tuhannya seraya berkata: "Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa." (Surah ali Imran: 38)

Seseorang Muslim itu perlu bersungguh-sungguh untuk membuka keluarganya, dengan pembukaan yang jelas. Membina keluarganya, agar menjadi suatu sel daripada sel-sel masyarakat yang memberikan impak yang baik. Mengisi taman perumahannya sebagai qudwah kepada tetangga yang lain. Menghasilkan natijah diri, isteri dan anak yang soleh. Semua ini, perlulah bermula dengan kesungguhan yang hebat untuk memperoleh anak-anak yang hebat sepertimana yang diidamkan oleh Nabi Zakariya alaihi salam. Kemudiannya mengambil segala syarat-syarat yang baik untuk melengkapkan keluarganya.

            Berlakunya keajaiban dalam penaklukan Kota Mekah, seakan-akan musuh sudahpun tertewas sebelum memulakan serangan lagi. Hal ini, disebabkan kesungguhan dan kepaduan umat Islam yang telah diterapkan oleh Nabi s.a.w. kepada kaum muslimin sejak pertemuan awal di Madinah lagi. Persaudaraan antara Muhajirin dan Ansar serta ayat-ayat Madaniyyah, yang diturunkan semasa di Madinah berjaya membentuk penduduk Madinah sebuah masyarakat yang menonjolkan kehidupan Islamik dari pelbagai segi. Akhirnya, terbentuklah sebuah umat yang sangat mendokong perjuangan Nabi s.a.w. dan membantu Baginda ke mana sahaja Baginda berada.

            Ingatlah ketika Perang Badar Kubra hendak tercetus, maka Nabi s.a.w. mengadakan mesyuarat dengan majlis tertinggi tentera, di mana Rasulullah melaporkan kedudukan terkini. Di dalam sidang ini, masing-masing mengemukakan pandangan dan sumbangan pendapat masing-masing.  Kemudian Allah s.w.t menurunkan ayat al-Quran bagi menenangkan sesetengah hati yang bergoncang dan ketakutan untuk menghadapi perang.

            Kemudian, Rasulullah bertanyakan; “berikanlah pandangan kalian wahai kamu semua?” Abu Bakar menyahut. Rasulullah s.a.w. menanyakan soalan yang sama untuk kali kedua dan ketiga seterusnya disahut oleh Umar dan Miqdad. Kemudian, Rasulullah sekali lagi menanyakan pertanyaan yang sama “berikanlah pandangan kalian wahai kamu semua?” Pada pertanyaan inilah, baru semua memahami bahawa sesungguhnya pertanyaan itu ditujukan untuk kaum Ansar yang mana Baiah Aqabah sebenarnya tidak menuntut untuk mereka berperang di luar Madinah.

            Lalu Sa’ad bin Muaz pantas menyahut, “.. Demi Tuhan yang mengutuskan tuan hamba dengan kebenaran, seandainya tuan hamba membawa kami mengharungi lautan nescaya akan kami harungi, tak seorangpun akan terkecuali, kami bersenang hati engkau membawa kami untuk menemui musuh pada esok hari…”

            Dimanakah lagi boleh dijumpai kesungguhan seperti ini? Dimanakah lagi boleh dicari jiwa-jiwa yang hebat seperti ini? Sanggup mendokong perjuangan Rasulullah s.a.w. walau dimana sahaja, mereka inilah yang membawa panji Muhammadiyah, panji perjuangan Baginda s.a.w.


Memori Ustaz Fathi Yakan

Dengan mengambil kesungguhan tersebut, dan juga dengan memperingati seorang tokoh perjuangan harakah Islam, Ustaz Fathi Yakan, kami menamakan anak sulong kami, Fathi Mukmin, insya allah –  mohon doa mustajab kalian semua.

Juga kerana merujuk kepada ayat-ayat daripada Surah al Fath, yang berulang-ulang memperingatkan tentang ketenangan yang diturunkan ke atas orang-orang beriman untuk menambahkan lagi keimanan mereka. Di situ, adanya doa Ummu Fathi dan Abu Fathi kepada anakandanya, dan seluruh umat Islam amnya.

“..Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka..” (Surah al Fath; ayat 3-ulangan maksud yang sama ayat 18 dan 26)

Kembali kepada Ustaz Fathi Yakan. Siapa yang tidak pernah mendengar buku ‘Mengapa Saya Menganut Agama Islam’ yang ditulis oleh beliau. Buku ini mengandungi banyak panduan dan penerangan kepada seorang muslim  tentang hakikat dirinya bergelar seorang Muslim. Tambahan, buku ini juga dijadikan silibus-silibus bulatan kecil di sekolah-sekolah.

Sheikh Fathi Yakan rahmatullah ‘alaih pernah menulis dalam buku “Bahtera Penyelamat”: 
“… Para pendakwah Islam patut insaf bahawa pendokong-pendokong dakwah ialah para mujahid dan para syuhada’. Mereka bukan sekadar sebagai seorang ahli falsafah atau tukang pidato penggegar pentas semata-mata!! 
… Keimanan bukan sekadar omong kosong. Malah beriman bukan sekadar iman teori; menggembur-gemburkan tentang Tarbiyyah Rabbaniyyah dengan lidah ataupun ungkapan yang enak kedengarannya di lidah sahaja.  
… Sesungguhnya berjihad dengan lisan memang mudah. Ramai yang melakukannya tanpa mengenal lelah. Malah jihad seperti ini mungkin disertai oleh ramai di kalangan orang yang tamakkan populariti serta kemahsyuran di kalangan orang ramai. Akan tetapi jihad dengan harta amat sukar bagi jiwa yang berpaut kepada dunia, takut miskin dan bimbang untuk menderma.” 

Moga-moga, perginya Ustaz Fathi Yakan, Jun 2009 akan melahirkan lagi lebih ramai anak-anak pejuang Islam yang meletakkan cita-cita tertinggi mereka untuk menjadi Mujahid dan Syuhada’ atas jalan ini.

Keberhasilan

            Kisah Nabi Zakariya tadi tidaklah berakhir di situ sahaja. Kerana seadilnya kita memerhatikan hasil didikan baginda sejak mula meminta daripada Allah s.w.t untuk dikurniakan zuriat sehinggalah lahirnya Yahya a.s. di atas muka bumi ini.

            Suatu perkara yang boleh kita hayati bersama iaitu, Nabi Yahya alahi salam diangkat menjadi rasul sejak usia kanak-kanak lagi. Baginda seorang yang sangat cerdik meskipun masih di usia budak. Abdullah ibn Mubarak menceritakan Ma’mar berkata; “beberapa kanak-kanak berkata kepada Yahya ibn Zakariya, “marilah bermain bersama kami.” Lalu Yahya menjawab, “ Tidaklah kita ini diciptakan untuk bermain-main!”

Ma’mar mengatakan, inilah yang dimaksudkan, “..Dan kami berikan kepadanya hikmah(kecerdikan) sewaktu ia masih kanak-kanak.” (surah Maryam: 12). Kecerdasannya sejak usia kanak-kanak  lagi terpancar dengan fikirannya jauh lebih matang dan cerdik berbanding kanak-kanak kebiasaannya.

            Tiga kali, janji Allah s.w.t. untuk melindungi Nabi Yahya alahi salam dalam sepanjang hayatnya. Perlindungan ketika dilahirkan, perlindungan pada hari ia meninggal dunia dan perlindungan ketika ia dibangkitkan kembali.

            Pernah suatu hari, Nabi Zakariya tidak menjumpai anaknya Yahya selama 3 hari. Jadi, Baginda pergi ke padang pasir untuk mencarinya. Alangkah terkejutnya Baginda kerana menjumpai Yahya di dalam kubur yang digalinya untuk diri sendiri, dan sedang bersedih ketika duduk di dalamnya.

Kata Nabi Zakariya,”Wahai anakku, aku telah mencari engkau selama 3 hari, rupa-rupanya di sini, di dalam kubur yang kau galinya sendiri? Lalu Yahya menjawab, “Wahai bapaku, bukankah engkau memberitahuku bahawa di antara Syurga dan Neraka ada satu titian yang tidak dapat dilepasi kecuali bagi mereka yang mengalirkan air mata keinsafan.” Nabi Zakariya pun berkata, “Nangislah anakku.” Kemudian mereka berdua pun menangis bersama, mendambarkan ampunan daripada Tuhannya. Allah s.w.t berfirman;
“Maka Kami memperkenankan doanya, dan Kami anugerahkan kepadanya Yahya dan Kami jadikan isterinya dapat mengandung. Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam mengerjakan perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap dan cemas. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu' kepada Kami.”

            Mereka selalu bersegera melakukan perbuatan baik, bersegera dalam melakukan dakwah, berdoa dengan penuh pengharapan dan menyeru manusia menuju Allah ta’ala. Itulah anak-anak yang kita impikan. Itulah dia keluarga yang kita idamkan. Itulah dia para pejuang yang kita harapkan untuk menyambung mata rantai perjuangan supaya Islam tetap menjadi landasan rujukan masyarakat hari ini.

Sebuah Percintaan


Ayat 89: “Dan (ingatlah kisah) Zakaria, tatkala ia menyeru Tuhannya: "Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah Waris Yang Paling Baik." 

Ayat 90: Maka Kami memperkenankan doanya,... 

Bismillahirahmanirrahim..

Cinta seorang laki-laki kepada wanita dan cinta wanita kepada laki-laki adalah perasaan yang manusiawi yang bersumber dari fitrah yang diciptakan Allah s.w.t. di dalam jiwa manusia , yaitu kecenderungan kepada lawan jantinanya selepas mencapai kematangan tertentu.

"Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri , supaya kamu cenderung dan merasa tentram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantara kamu rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar- benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir (Ar Rum ayat 21) 

Cinta pada dasarnya bukanlah sesuatu yang kotor, kerana kekotoran dan kesucian tergantung dari bingkainya. Ada bingkai yang suci dan halal dan ada bingkai yang kotor dan haram.

Cinta mengandung segala makna kasih sayang , keharmonisan , penghargaan dan kerinduan , disamping mengandungi persiapan untuk menempuh kehidupan dikala suka dan duka, lapang dan sempit.

"Tidak terlihat diantara dua orang yang saling mencintai (sesuatu yang sangat menyenangkan) seperti pernikahan" (Sunan Ibnu Majah)

Pernikahan dalam islam merupakan sebuah kewajiban bagi yang mampu. Dan bagi insan manusia yang saling menyintai pernikahan seharusnyalah menjadi tujuan utama mereka.

Percintaan tanpa didasarkan oleh tujuan hendak menikah adalah sebuah perbuatan maksiat yang diharamkan oleh agama. Kerana  batas antara cinta dan nafsu pada dua insan yang saling menyintai sangatlah tipis sehingga pernikahan adalah sebuah jalan keluar paling tepat untuk mengubatinya.

Pernikahan adalah sebuah perjanjian suci yang menjadikan Allah s.w.t. sebagai yang mempersatukannya. Dan tidak ada yang melebihi ikatan ini.  Dan inilah puncak segala kenikmatan cinta itu dimana kedua orang yang saling menyintai itu memilih untuk hidup bersama dan saling berjanji untuk saling mengasihi dan berbagi hidup baik suka maupun duka.


....

“Maka Kami memperkenankan doanya, dan Kami anugerahkan kepadanya Yahya dan Kami jadikan isterinya dapat mengandung. Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam (mengerjakan) perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap dan cemas. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu' kepada Kami.” (Al-Anbiyak:90)

Rabbana hablana min azwajina wa zurriyyatina qurata a'yun, waj'alna lil mutaqina imama... amin ya rabb

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template